AFA Stockholm: Oskar Laas – från framtidshopp till avhopp, svek och hot om utvisning

I den här artikeln presenterar vi Oskar Laas, en 19-årig nazist boendes i Nacka. Oskar var medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i två år men lämnade organisationen sommaren 2020. Han har sedan dess varit en central figur bland unga fascister i Stockholmsområdet och startat gruppen White Boys. Oskar har baktalat den fascistiska rörelsen kraftigt på nätet och mejlat ett falskt avhoppsmejl till oss i AFA Stockholm. Nu riskerar han utvisning till Estland där han är medborgare. I den här artikeln redogör vi för Oskars fascistiska engagemang.

Oskar Laas bor med sin mamma och pappa i en lägenhet i Björknäs, Nacka. Han gick Samhällsvetenskapsprogrammet på Bernadottegymnasiet fram till våren 2020 och pluggar nu på Nacka Komvux, NTI-skolan. Han arbetar inom bygg parallellt med studierna och jobbade i somras som flyttgubbe. Oskar är estnisk medborgare och han har ett pågående utvisningsärende hos Migrationsverket kopplat till sin aktivism.

Uppdatering 26 januari 2021 angående Oskar Laas utvisningsärende: Migrationsverket beslutade i januari att Oskar ska utvisas till Estland. Oskar gör nu sitt bästa för att ändå få stanna i Sverige. Oskars advokat har meddelat att de ska överklaga beslutet och på sociala medier försöker Oskar själv bygga opinion för att stoppa utvisningen. Eftersom det är på grund av hans roll i den fascistiska rörelsen som han utvisas försöker han nu tona ner sitt engagemang och sin politiska övertygelse. Han har städat bort ett stort antal inlägg på sociala medier och publicerat en text på instagram där han framställer sig som ett offer och en martyr. I kommentarerna till inlägget taggar Oskar in Martin Saxlind (Nordfront), Det Fria Sverige, Alternativ för Sverige, Fria Tider och Samnytt för att de ska uppmärsamma hans sak. Samnytt har skrivit en artikel om utvisningen där de kallar Oskar “högerextremist”, inom citattecken, och artikeln har delats av Fria Tider och Kent Ekeroth.

Oskar Raichart Laas
20010902-8050
Centralvägen 7 Lgh 1401
132 40 Saltsjö-Boo

Tiden i Nordiska Motståndsrörelsen

Oskar har setts till i fascistiska sammanhang sedan Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg 30 september 2017. Oskar var då 16 år gammal. På den demonstration deltog även Oskars pappa Aare Laas (19730106-2050). Aare är estnisk medborgare och arbetar på Bernin bygg AB. Aare dömdes sommaren 2020 för sexuellt ofredande, se mer om det längre ner i artikeln.

30 september 2017. Aare Laas på demonstration med NMR i Göteborg. 2017

Oskar var med i NMR fram till sommaren 2020. Under den tiden var han en aktiv medlem, deltog på flera demonstrationer och ett stort antal offentliga och interna aktiviteter med organisationen.

4 april 2018. Oskar deltar på offentlig flygbladsutdelning med Näste 1 vid Brommaplan.

 

1 maj 2019. Oskar demonstrerar med NMR i Ludvika.

Sommaren 2019 splittrades NMR och de som lämnade organisationen startade en ny nazistisk grupp, Nordisk styrka. De flesta av de aktiva i Näste 1 (en lokalavdelning i NMR som täcker Stockholm, Uppsala och Gotlands län) valde att lämna NMR och gå vidare till Nordisk styrka. Oskar var en av få som stannade kvar och fick trots sin unga ålder ansvaret för att hålla interna träningar. Detta berodde troligen på att han var en av få kvarvarande medlemmar i Näste 1 som tränar privat. Han fortsatte i NMR nästan ett år efter splittringen och under det året försökte NMR bygga upp Näste 1 igen. Ett flertal yngre fascister anslöt (se våra tidigare artiklar om nytillkomna medlemmar i Näste 1: Wille Johansson, Oliver Petrell, Rasmus Thoden, Marcus Hesselberg och Mattias Bäckvik). Det höll dock inte länge och sommaren 2020 hade de flesta lämnat igen och Näste 1 är nu svagare än någonsin.

Oskar verkar inte ha varit nöjd med utvecklingen i organisationen utan menar att NMR bara är “ett luftslott” och att det vore bäst om de “gick vidare och lät skeppet sjunka” (se skärmklipp nedan). NMR är enligt Oskar fyllt med “mongon” som “är fettton/dricker/knarkar” och i slutet av sin tid beskriver han det som att han var omgiven av “soc-fall”. Han menar även att ett stort problem var att aktiva nazister låg med andras flickvänner vilket skapade interna konflikter och avhopp. Hans lösning är enkel: låt inte kvinnor vara organiserade i den fascistiska rörelsen. Med tanke på den extrema underrepresentationen av kvinnor hos de svenska fascisterna får det anses vara ett icke-problem.

4 november 2020. Skärmklipp från interna fascistchattar där Oskar (O.Estland) skriver vad han anser om NMR, Det Fria Sverige och Nordisk styrka.

Oskars egna fascistiska projekt

Under slutet av sin tid i NMR startade Oskar upp egna sidoprojekt, där fokuset främst har varit på träning och politisk propaganda.

Oskar driver sidor på Instagram, som har haft lite olika namn men liknande innehåll. Han startade även en kanal på chattjänsten Telegram, som beskrivs som en nyhetskanal för “den nationella scenen i Norden”. Via dessa kanaler delas tränings- och propagandabilder, inlägg från andra fascistgrupper (ofta med koppling mellan fotbollskultur och fascism) samt bilder från egna aktioner såsom träningar och banderollupphängningar.

På kanalen finns ett flertal poster med aktioner till minne av Tommie Lindh som mördades i Härnösand den 10 maj 2020. Den svenska fascistiska rörelsen har jobbat hårt för att omvandla mordet på Tommie till propaganda och Oskar har hängt på det tåget. Det är tydligt att det enbart är i propagandistiska syften som Oskar använder mordet då han i sina privata kanaler uttryckt att Tommie fick skylla sig själv, vilket vi återkommer till längre ner i texten.

Parallellt med att Oskar drev sina internetkanaler startade han en grupp som kallar sig “White Boys”. Vi kommer att återkomma till gruppen i framtida artiklar på hemsidan. White boys är ett kompisgäng som samlas kring träning och politisk aktivitet. Gruppen består främst av de unga fascister som klev in i Näste 1 efter splittringen sommaren 2019 men som nu lämnat NMR. White Boys har deltagit på banderollaktioner, tryckt klistermärken och tröjor, gjort sprejmålningar och har även haft planer på att starta ett “rasistiskt” och “sexistiskt” korplag i fotboll. Nedan presenteras ett antal bilder från aktiviteter Oskar deltagit på utanför NMR.

30 augusti 2020. Oskar (sittandes på huk trea från vänster) deltar på stödaktion för fascister från USA. Övriga deltagare var bl.a. före detta medlemmar i NMR och nu nedlagda Nordisk Ungdom, medlemmar i Alternativ för Sverige och Det Fria Sverige.

 

6 november 2020. Oskar (i röd tracktop) tillsammans med White Boys framför Gustav II Adolf-staty i Stockholm.

 

11 november 2020. White Boys (Oskar tvåa från vänster) deltar på demonstration i Warszawa på Polens självständighetsdag.

I juni 2020 åkte Oskar till ett skogsläger på västkusten för att tälta, träna och umgås. Träffen organiserades via internetcommunityt Norrön Falang som leds av Eric Eliasson (19961025-2091) från Göteborg. Diskussionerna på Norrön Falang kretsar kring träning, fascism och vardagstips, en slags självhjälps- eller självförbättringsfascism. Det passar bra in på Oskars nuvarande ideologiska position som är att genom att själv vara en “förebild” – träna, gå rak i ryggen och möta folks blickar, inte sitta lika mycket vid datorn osv – få unga killar att välja fascismens väg. Som Oskar uttrycker det i chattar är det en “kamphandling att bara hänga och göra nåt vettigt.”

20 juni 2020. Oskar (längst till höger i bild) deltar på skogsövernattning i Göteborg med personer från Norrön Falang.

Oskars fascination för våld

Oskar har en stor fascination för våld. Det kommer till uttryck på flera sätt, både i ord och aktivitet. På internet pratar Oskar om att han slåss för att bli farligare, svårare att döda och att fascister ska ställa upp i alla möjliga våldssammanhang för “bli krigarna de alltid varit menade att vara”. Trots att Oskar förespråkar våldet som politisk strategi har han inte varit särskilt aktiv eller konfrontationsbenägen på gatan.

I början av oktober 2020 arrangerade Oskar “White Boys Fight Club” i Upplands Väsby. Upplägget var att bjuda in unga fascister och låta dem sparras mot varandra som ett sätt att nätverka och ha något att samlas kring. Från White Boys deltog Oliver Petrell, Wille Johansson och Oskar själv, alla tidigare aktiva i NMRs Näste 1. Gustaf Behr (20030515-3694) från Enköping och Alex Lindgren (20010413-3293) från Knivsta var också med och tävlade. Gustaf och Alex var även de tidigare med i NMR men är nu är aktiva i Nordisk styrka. Det fanns även fascister från övriga landet på plats. T.ex. Loke Westerbring (20000619-4393) från Hudiksvall, tidigare med i NMR och son till fd nästeschefen för Näste 4 Ingemar Westerbring (19780308-7555). Även medlemmar i Det Fria Sverige deltog.

3 oktober 2020. Oskar är med och arrangerar White Boys Fight Club” i Upplands Väsby.

Oskar har även försökt organisera sig i fotbollshuligankretsar i Stockholm. Syftet var att använda huliganvärlden som en rekryteringsyta och en plats att bättra på sin våldskapacitet. För att nå acceptans i detta nya sammanhang försökte han distansera sig från sin tid i NMR och vi fick i juli ett avhoppsmejl från Oskar. Vi kunde tyvärr inte ta Oskars avhopp på allvar eftersom vi kontinuerlig såg honom vara aktiv i fascistiska gatusammanhang.

18 juli 2020. Oskar mejlar till AFA Stockholm för att meddela att han inte längre är organiserad i den nationella rörelsen.

Oskar och spriten

Oskar Laas är nykterist och hans kompromisslösa inställning till alkohol har lett till en del slitningar inom den fascistiska miljön.

Oskar bråkade nyligen med Christoffer Bergström (20030514-5955), skinnskalle och nazist från Salem, efter att denne lagt upp bilder på instagram från en blöt kväll. Oskar menar att Adolf Hitler hade spottat på dem medan Christoffer försvarar sig med att de genom att supa följer en urnordisk tradition och att även SA-män (det tyska nazistpartiets paramilitära underorganisation, Sturmabteilung) gjorde det. Oskar är användaren estland.h och Christoffer är skinnskalle_1312 i skärmklippet nedan.

Christoffer skriver att Oskar inte skulle ha hyllat en skinnskalle som dött, utan till och med sagt att om han klätt sig annorlunda skulle det inte hänt. Faktum är att det är ganska nära vad som hände i fallet Tommie Lindh. Visserligen stämde Oskar in i hyllningskören genom att snabbt sprida propaganda om mordet i sina kanaler på internet. Men på sin egen instagram uttrycker åsikter som skiljer sig från fasciströrelsens utåtriktade narrativ. Oskar menar att Tommie Lindh får skylla sig själv och att han gjorde sig till ett lätt byte genom att vara onykter.

Oskars pappa Aare Laas är inte nykterist. Han dömdes i juni 2020 för sexuellt ofredande efter att ha antastat en ung kvinna i tunnelbanan en natt i november 2019 (Stockholms tingsrätt B 2981-20). Han blev omhändertagen av vakter efter övergreppet och fick spendera natten i fyllecell. Aare har, som vi nämnde längre upp i texten, deltagit på aktiviteter med NMR och är, liksom sin son, fascist.

15 november 2020. Daktningsbild efter att en onykter Aare antastat en ung kvinna i tunnelbanan.

Oskar och Aares engagemang i estnisk politik

I februari 2021 rapproterar den estniska tidningen Eesti Ekspress om Oskars utvisningsärende, vilket är särskilt intressant i Estland på grund av Aare Laas politiska kopplingar. Aare är nämligen vice ordförande för den svenska grenen av det etnonationalistiska Estlands konservativa folkparti (EKRE). EKRE fick 17.8% av rösterna i parlamentsvalet 2019 och ingick i regeringen fram till januari 2021. Partiet har även mandat i Europaparlamentet där de är med i partigruppen Identitet och demokrati, med bl.a. tyska Alternative fur Deutschland, italienska Lega Nord och Dansk Folkeparti. EKRE har ett etablerat samarbete med Alternativ för Sverige (AfS). Oskar är medlem i EKRE sedan hösten 2020.

7 april 2019. Aare Laas presenteras på EKREs hemsida som en officiell företrädare för partiet.

En rörelse i förändring

Fallet Oskar Laas illustrerar läget i fascistmiljön i Stockholm rätt bra. En skiftning från formella organisationer till individer och kompisgäng, fokus flyttas från utåtriktad politk till personlig utveckling. Ett organisatoriskt tomrum uppstod när NMR splittrades och ingen har lyckats fylla det än. Näste 1 har inte hämtat sig från splittringen utan förlorar snabbt de nya, unga rekryter som kommer in. Oskar hoppade också av NMR, dock lite senare än de flesta andra, och vände sig istället inåt med fokus på träning och personlig utveckling. Han hänger med ett mindre antal kompisar och hakar på en del symbolaktioner men det huvudsakliga politiska fokuset är på det individuella planet.

 

Känner du till Oskar Laas personligen? Eller ser du honom i din vardag, på jobbet eller på skolan? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm