AFA Stockholm: Mattias Bäckvik – knarkande kvinnomisshandlare väntar åtal

AFA Stockholm skriver idag återigen om Mattias Bäckvik, kampgruppschef i Näste 1, Nordiska motståndsrörelsen. Han står åtalad för misshandel och ofredande av sin ex-flickvän, samt för dopningsbrott, drograttfylla, innehav och bruk av amfetamin. Det är ett stort bakslag för NMR och Näste 1 som snabbt lyft fram Mattias till en ledande position och ansikte utåt för organisationen.

Näste 1, den tidigare stoltheten i Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) organisation, faller allt djupare. Under året har vi kunnat observera att flera personer hoppat av och lämnat bara en handfull föråldrade nazister kvar i Näste 1. De är inte i närheten av sin tidigare aktivitetsnivå och har svårt att genomföra ens de vanliga klistermärkesuppsättningarna som aktioner. Näste 1 är ett sjunkande skepp och vi kommer att återkomma till läget i nästet i framtida artiklar.

Senaste fiaskot för Näste 1 är att chefen för kampgruppen i Näste 1, Mattias Bäckvik, nu står åtalad för en rad brott (Nacka tingsrätt B 4240-20). Mattias har synts med NMR sedan 2019 men klättrade snabbt i hierarkin efter att de flesta aktiva nazisterna i Stockholmstrakten valde att lämna för Nordisk Styrka. Han har en nära relation till ledaren i Näste 1, Jonas Andersson (19780308-1913), och har fungerat som dennes högra hand.

Ralf-Åke Mattias Joackim Bäckvik
19860629-0099
Utsiktsvägen 14
135 69 Tyresö

Vi publicerade en artikel om Mattias i mars i år, läs den här:

AFA Stockholm: Mattias Bäckvik – kvinnomisshandlare och andreman i Näste 1

Kvinnomisshandel och psykisk terror

Som vi kunde avslöja i våras greps Bäckvik misstänkt för misshandel av sin dåvarande flickvän i december 2017. Detta upprepades sedan i slutet av november 2018 när Bäckvik återigen grips för misshandel. Han misstänks då för ofredande, för att ha spottat sin flickvän i ansiktet, och misshandel för att ha slagit och tagit strypgrepp på sin flickvän. Upprinnelsen till händelserna är att dåvarande flickvännen upptäcker att Bäckvik är mycket aktiv på Tinder och är otrogen. Flickvännen ringer 112 och berättar att misshandeln pågått i flera dagar och att hon är rädd att Mattias Bäckvik ska döda henne.

I förundersökningen framgår det också att Bäckvik har en lång historia av att ha misshandlat sin flickvän. Redan 2016 anmälde en granne bråk, men flickvännen ville då inte medverka i utredningen. På en camping 2017 blir det återigen bråk, och flickvännen får knytnävsslag i ansiktet och blir dunkad i väggen. Och som vi rapporterade i våras blir flickvännen i december 2017 alltså återigen slagen, strypt och utlåst från lägenheten. I förundersökningen framkommer också fler detaljer om Bäckviks återkommande övergrepp.

Under sommaren 2018 berättar flickvännen att hon blir utsatt för detta:

  • “Trycker täcket över ansiktet, pressar sedan chips i ansiktet på X och säger att hon är en gris. Blir spottad i ansiktet. “
  • “Blir kallad fet samtidigt som hon blir beskylld att inte ta hand om hunden och får färsk hundmat kastad på golvet intill sig som sen hon tvingas städa upp. Senare när han kommer tillbaka är han fortsatt hotfull. Troligen blir spottad i ansiktet även här. “

Mattias Bäckvik har under deras relation också ägnat sig åt omfattande psykiska trakasserier av sin flickvän genom att gå in i hennes telefon vid flera tillfällen och tvinga henne filma platser där hon befinner sig för att kontrollera var hon är.

Bild från FUP, 1 dec 2018.

Amfetamin, dopning och äggförsäljning

En vårkväll 2020 stoppas Bäckvik av polisen i sin arbetsbil nära sin bostad. Han testas för narkotika och visar positivt för amfetamin. I fickorna har Bäckvik 4,4 gram amfetamin och 60 000 kronor i kontanter. Allt beslagtas. Polisen bestämmer sig också för att göra en husrannsakan och upptäcker i ett kassaskåp i bostaden en arsenal av dopningsmedel: Oxymetolon, Tamoxifen, Letrozol, Trenblonenantat och Trenbolonhexahydrobens. I kassaskåpet finns även en våg och en replika av en Colt 19:11. När Bäckvik tillfrågas om varför han har en leksakspistol inlåst svarar han att “hans tjej tycker den ser farlig ut”.

När Bäckvik förhörs av polisen svarar han generöst på frågorna och visar sig vara en riktig mångsysslare. Som förklaring till varför han har så stora mängder kontanter på sig berättar han att han har höns och säljer sina ägg och att han hyr ut sin lägenhet i Brandbergen och därigenom får in 5-10 000 kr i månaden. Han hyr dessutom ut en husvagnsplats på tomten vid sitt fritidshus på Utsiktsvägen där han bor.

Han har även inkomst från lönearbete då han sedan 2010 är fast anställd som målare på Johan Gladhs måleri, där han använder en arbetsbil med registreringsnummer ODP655.

Drogerna Bäckvik bär på är för eget bruk menar han i förhöret. Han säger själv att det är tredje gången som han köper amfetamin under det senaste halvåret och att han vid detta tillfälle köpt drogerna på Sergels torg. Med tanke på att Mattias har en våg i sitt kassaskåp tillsammans med dopningspreparaten och kör runt med 60 000 i kontanter i ett kuvert i fickan tyder på att han inte bara använder droger för eget bruk utan antagligen också säljer både droger och dopningspreparat.

NMRs guldgosse – knarkande kvinnomisshandlare

Det är ett hårt slag för NMR och Näste 1 att Mattias Bäckvik nu ertappas på bar gärning, påverkad av amfetamin, med droger på sig och dopningspreparat i bostaden. Bäckviks våld och trakasserier av kvinnor verkar inte ha bekymrat NMR nämnvärt då han fortsatte ha chefsroll i Näste 1 efter att det avslöjades. NMR har lyft fram Mattias i podcasten Mer än ord och Nordfront berättade stolt om att han intervjuats av Al Jazeera i januari 2020.

Bild från Nordfront, 22 januari 2020.

Förmodligen hade NMR hoppats att ex-militären Mattias kunde vara en del i att hålla Näste 1 på en acceptabel nivå efter splittringen och bildandet av Nordisk Styrka. Deras stjärnskott visade sig dock vara en knarkande kvinnomisshandlare.

Känner du till Mattias Bäckvik personligen? Eller ser du honom i din vardag, på jobbet eller på skolan? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm