AFA Uppsala: Enköpingsnazisten Gustaf Behr

Gustaf John Karl Behr – 20030515-3694

Nuvarande adress:
Bäcklösavägen 2 F
756 59 Uppsala
E-mail: [email protected]
Telefonnummer: 072-2250131

I oktober 2019 tillkallades polispatrull till Westerlundska gymnasiet i Enköping då det fanns uppgifter om att eleven och nazisten Gustaf Behr bar kniv på skolan. När polisen genomsökte Gustaf fann dom en jaktkniv nedstoppad i ett bälte, en morakniv förvarad i en slida, och i hans skåp ett järnrör. Gustaf ville i förhör inte berätta för polisen vad han hade jaktkniven till men uppgav att morakniven var till att äta korv och ost. Gustaf blir trots påståendet om sin delikatesskniv misstänkt för förberedelse till grov misshandel. Gustafs klasskamrater vittnar om att Gustaf upplevs som en hotfull “toknasse” som viskar “svartskalle” när han ser invandrare och att han dagen innan polisens besök hamnat i slagsmål med lokala antifascister utanför Coop. Gustaf bad efter slagsmålet sina klasskamrater om hjälp med att möta upp de han slagits, men ingen av dom han frågat dök upp och kunde senare vittna om att Gustaf stått ensam på skolgården och väntat. Vidare beskriver bekanta till Gustaf honom som öppen med sina nazistiska åsikter och att han ofta ger uttryck för hat mot judar och svarta och att han vid tillfällen blivit sur på sina klasskamrater då de inte velat ställa upp i “raskriget”. Polisens undersökning har även visat att Gustaf mellan september och oktober, strax innan och efter att slagsmålet med antifascisterna ägt rum, gjort fler än 100 sökningar på ord som: mord; preskriptionstid; terroristbrott; olaga vapenbrott; misshandel; misshandel straff; Hitler time magazine; skinheads fight samt träslida till kniv.

Gustaf dömdes i februari 2020 till brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål med påföljderna dagsböter 50 om 50 kr och 800 kr till Brottsofferjouren (Mål nr: B 6587-19). Misstanke om förberedelse till grov misshandel avskrevs.

Gustaf är tidigare känd från NMR men har på senare tid gått över till den nybildade organisationen Nordisk Styrka. Gustaf har varit känd för polisen tidigare pga hans nazistiska engagemang och även varit misstänkt för inbrott, då han tillsammans med 2 andra NMR-aktiva försökt bryta sig in i Gustafs egen bostad.

Uppdatering 2023-10-22:

Gustaf har nu flyttat till Uppsala och studerar sedan hösten 2023 Högskoleingenjörsprogrammet vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala.

Känner du Gustaf Behr, vill du komma med tips eller dela med dig av annan information? Hör då gärna av dig till oss! Har du annan information om fascister i Uppsala-området, eller vill aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss på [email protected].