AFA Stockholm: Wille Johansson, Näste 1

Uppdatering 2022-01-24: Wille Johansson anhölls torsdag 20 januari och sitter sedan 22 januari häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (B 404-22 Nacka tingsrätt). Brotten ska ha skett i Tyresö, december 2021 till januari 2022.

AFA Stockholm kan idag avslöja identiteten på en av de unga nazister som tagit plats i Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm den senaste tiden – Wille Johansson. Wille är 18 år, bor i Tyresö och går på Tyresö Gymnasium. Vi vill med denna artikel redogöra för Willes fascistiska engagemang.

Som vi har skrivit i tidigare artiklar drabbades Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hårt av interna konflikter under 2019. Det ledde till att NMR splittrades då en grupp personer bröt sig ur och bildade Nordisk Styrka. Det stora flertalet av de som var aktiva och drivande i Näste 1 (som omfattar Stockholmsregionen och Uppsala) lämnade NMR för utbrytargruppen Nordisk Styrka. I tomrummet som uppstod efter avhopparna fyllde NMR leden med oerfarna, och ofta mycket unga, fascister. En av dessa unga personer som sedan förra sommaren deltagit på flertalet aktiviteter med NMR är Wille Johansson.

Wille Fredrik Johansson
20020919-6757
Mellanbergsvägen 23 lgh 1006
135 45 Tyresö

Wille bor i Bollmora, Tyresö, med sin mamma och storasyster. Han pluggar på Tyresö gymnasium, som ligger ett stenkast ifrån hans hem. Wille har sedan augusti 2019 ett twitterkonto, under aliaset 19willle. Där sprider han den obligatoriska NMR-propagandan men i övrigt mest material och idéer från den breda fascistiska miljön; Samhällsnytt, Fria Tider, konspirationsteorier om klimat och antifeminism, men även poster från bl.a. Joakim Lamotte.

3 november 2019: Wille deltar på manifestation arrangerad av Stockholmare för ett suveränt Sverige.

Wille dök upp i den fascistiska gatumiljön i Stockholm under 2019. Han deltog med NMR på demonstrationer arrangerade av Stockholmare för ett suveränt Sverige den 3 november, under parollen “Protestera mot folkutbytet”, samt den 28 november. Den 30 november gick Wille tillsammans med NMR och andra löst organiserade fascister bakom svenska fanor till Kungsträdgården och Karl XII-statyn. I december åkte han tillsammans med NMR, bl.a. de unga “motståndsmännen” Rasmus Thodén (20010227-7035) och Oskar Laas (20010902-8050) från Näste 1, till Helsingfors för att demonstrera med Soldiers of Odin och Kohti Vapautta, NMRs finska gren. Den 14 april var Wille kranshållare när Näste 1 höll den årliga minnesstunden vid svenska nazisten Gösta Hallberg-Cuulas grav på Norra begravningsplatsen i Solna. Hallberg-Cuula dog av sin egen rörmina när han 1942 stred med de svenska frivilliga på Nazitysklands sida i kriget.


28 november 2019: Wille deltar med NMR-medlemmar och sympatisörer på Stockholmare för ett suveränt Sveriges manifestation.


6 december 2019: Wille deltar med NMR på demonstration i Helsingfors.


14 april 2020: Wille är kransbärare när Näste 1 har minnesstund för Hallberg-Cuula.

Utöver de offentliga arrangemangen har Wille varit med på månadsmöten med Näste 1, flygbladsutdelningar, klistermärksrundor och även på två friluftsaktiviteter under ledningen av kvinnomisshandlaren Mattias Bäckvik (19860629-0099). Den första var en vinteröverlevnadsutbildning i Tyresta nationalpark 11-12 januari och den andra en övernattning i skogen med kampavdelningen i Näste 1 helgen 7-8 mars.


11 januari 2020: Wille deltar på “Vinteröverlevnadsutbildning” med Näste 1.


5 april 2020: Wille grillar efter månadsmöte med Näste 1.


2020-03-07: Wille på väg att bli pepparsprejad av Nästesledare Jonas Andersson (19780308-1913) på helgaktivitet med kampavdelningen i Näste 1.

Wille har nyligen fyllt 18 år. Han går i dagsläget på gymnasiet och har fortfarande alla möjligheter att lämna den fascistiska rörelsen och den destruktiva väg som livet i sekten NMR innebär, för att istället göra något vettigt av sitt liv.

***

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till Wille Johansson personligen? Ser du honom i din vardag, på jobbet eller på skolan? All information är av intresse.

Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt aktiva twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm