AFA Stockholm: Rättegång mot Oscar Bromander, David Larsson och Victor Nordström

Oscar Bromander, David Larsson och Victor Nordström är nazisterna som sprejade hakkors på ICA Trossens fasad i september 2018. Skadegörelsen fick mycket uppmärksamhet när den skedde och nu har alla tre dömts i hovrätten. AFA Stockholm redogör här för de händelserna och en rad andra brott trion utfört.

Den 3 juni 2020 föll en dom i ett omfattande mål i Nyköpings tingsrätt (målnummer B 836-19) och 18 december kom ett avgörande i Svea hovrätt dit delar av domen överklagats (B 7272-20). De tilltalade var Oscar Bromander, David Larsson och Victor Nordström och sammanlagt rörde målet 20 åtalspunkter. De tre var aktiva i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) fram till splittringen av organisationen i augusti 2019. De lämnade NMR vid splittringen och har sedan dess rört sig kring utbrytargruppen Nordisk Styrka (NS) men har vissa fortsatta kopplingar till NMR.

Läs även våra tidigare artikel om Victor Nordström och David Larsson. David Larsson uppmärksammades nyligen i AFA Researchs artikel om den fascistiska webbshoppen White United, där han är adminstratör.


Oscar Bromander på NMRs demonstration 1 maj 2019.

Oscar Bromander
19990505-3071
Anders Reimers väg 13 lgh 1205
117 50 Stockholm


David Larsson på NMRs demonstration 1 maj 2019 (han missade tydligen informationen att det var vit skjorta som gällde).

David Larsson
19980331-9111
Parkvägen 6 lgh 1102
611 73 Vrena
Arbete: Halmstad pall AB, http://h-pall.se/kontakta-oss/


Victor Nordström på NMRs demonstration 1 maj 2019.

Victor Nordström
19920716-4956
Järnvägsgatan 38 B lgh 1002
611 30 Nyköping

Svenska nazister har satt i system att undvika delgivningar och att inte dyka upp på rättegångar. Detta fall var inte annorlunda. Huvudförhandling i målet skulle först ha skett i juni 2019 men den ställdes in och därefter försökte man vid ytterliga tre tillfällen hålla rättegången utan att lyckas (november 2019, februari 2020 och början av maj 2020). Att rättsprocessen blivit så utdragen har gjort att fler och fler åtalspunkter hunnit läggas till i målet.

Efter den inställda huvudförhandlingen i maj i år så beslutade rätten att David Larsson, som varit den som lagt mest energi på att hålla sig undan, skulle häktas i väntan på rättegång. De sista åtalspunkterna tillkom 11 maj efter att polisen fått syn på Larsson körandes sin bil utanför Nyköping. Larssons bil är avställd och hans körkort är indraget sedan länge. Larsson får syn på poliserna och lämnar sin bil för att försöka fly genom ett skogsparti och över ett fält, men han hittades av en hundpatrull. Larsson sitter sedan häktad i drygt två veckor i väntan på rättegång.

Skadegörelsen mot ICA Trossen i Trosa

Kvällen 19 september 2018 vandaliserades ICA Trossen med sprejade hakkors och ett par NMR-klistermärken. Detta skedde efter en konflikt mellan ICA Trossen och nazisterna som pågått sedan juli samma år.

Den 10 juli 2018 delade NMR flygblad utanför ICA-butiken. Butikspersonalen protesterade och försökte få nazisterna att lämna platsen. Efter ca 1.5 timme blev NMR avhysta av ett vaktbolag. Efter stängning valde butiksinnehavarna att hissa Pride-flaggor som ställningstagande mot nazism. En vecka senare valde nazisterna att svara genom att återigen dyka upp för en flygbladsutdelning utanför butiken. Förutom Bromander, Larsson och Nordström deltog Sven-Erik Wigenstam (19950514-0716), Hampus Stolt (19980127-0415), och Linus Blomqvist (19890720-1613) på aktiviteterna med NMR. Stolt har flyttat till Varberg och är den enda som fortfarande är aktiv i NMR. Wigenstam och Blomqvist bor i Nyköping.


Övre raden från vänster: Sven-Erik Wigenstam, Hampus Stolt och Linus Blomqvist

Klockan halv tolv på kvällen 19 september 2018 ringer ett vittne in till polisen och berättar om att tre personer klottrar på ICA Trossen. De sprejar hakkors. Polisen får även registreringsnumret på bilen de som klottrar använder och stoppar bilen på väg från Trosa mot Nyköping. I bilen finns bl.a. sprejmallar, 7 st sprejburkar samt banderoller, tidningar och annat från NMR och Nordfront. Nordström och Larsson har färg på händerna. De misstänks för skadegörelse och hets mot folkgrupp.

Den 3 april 2019 dök bl.a. Larsson, Nordström, Bromander, Stolt och Blomqvist upp vid butiken igen för att dela flygblad.

I hovrätten döms alla tre för skadegörelse och hets mot folkgrupp för hakkorsen de sprejat på fasaden.

Övriga åtalspunkter

Utöver skadegörelsen mot ICA Trossen åtalades nazisterna för ett flertal andra brott. Vi går igenom dem nedan.

Oscar Bromander döms för ringa vapenbrott (pepparsprej) och brott mot knivlagen (kniv på allmän plats). Victor Nordström döms för två fall av ringa vapenbrott (pepparsprej) och ett fall av brott mot knivlagen (kniv på allmän plats).

David Larsson döms för sju brott och frias på sex punkter. De han döms för är: grovt rattfylleri (1,28 promille i blodet), hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd, brott mot knivlagen (knogjärn), brott mot knivlagen (kniv i sin bil), olovlig körning och grov olovlig körning. De brott han frias från är: hets mot folkgrupp (David heilade mot motdemonstranter när NMR var i Boden 8 september 2018, men rätten menade det finns viss osäkerhet att det var just Larsson som heilat), ringa narkotikabrott (innehav av Tramadol, men rätten köpte Larssons förklaring att han fått piller av en kompis och inte visste vad det var) och fyra fall av brott mot knivlagen (kniv i sin bil). Att Larsson frias för fyra fall av brott mot knivlagen beror på att rätten köpte hans förklaring att han behöver kniven i sitt arbete som är montera lastpallar på Halmstad Pall AB, och att han därtill varit bostadslös och i perioder bott i sin bil.

Nordström döms till 60 dagsböter, Bromander till 80 dagsböter och Larsson till villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar.

De tilltalades fascistiska organisering

Oscar Bromander, David Larsson och Victor Nordström tillhörde alla tidigare NMR och var aktiva i den kampgrupp som var centrerad kring Nyköping. Det var fram till splittringen av organisationen en av NMRs mest aktiva lokalgrupper. Samtliga har varit aktiva i flera år och har deltagit på ett stort antal offentliga aktiviteter och demonstrationer med NMR och var drivande aktivister i vad som nu kallas Näste 8 (omfattar landskapen Södermanland, Östergötland, Västmanland och Närke). Den sista stora aktiviteten de deltog på var på NMRs demonstration i Kungälv 1 maj 2019.

NS har sedan sin start endast uppdaterat deras sida ett par gånger samt släppt ett fåtal poddavsnitt. I samband med splittringen av NMR försvann ett stort antal aktiva nazister, särskilt i Stockholm och angränsande län, från organisationen. NMR har offentliga aktiviteter som taktik och när nazisterna lämnade organisationen är det flera som försvunnit från den synliga fascistiska gatumiljön. NS har, till skillnad mot NMR, som taktik att verka i det tysta. Larsson har synts på bild när NS tränar i sitt hus i Kolsva, läs AFA Researchs text Nordisk styrka – ännu en splittring bland fascisterna. Nordström och Bromander sysslar med friluftsaktiviteter och vissa politiska studier. Larsson umgås även mycket med nazisterna Oskar Hasselgren (19970527-7433), Köping, och Johan Staaf (19900716-0113), Västerås, som båda är kopplade till NMR. Larsson är även med och driver Johan Staafs fascistiska webbshopp White United.

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till någon av de som nämns i artikeln personligen? Ser du dem i din vardag, på jobbet, på skolan eller i ditt område? All information är av intresse.

Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen eller på andra platser? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Mejl: [email protected]

Följ oss på vårt aktiva twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm