AFA Stockholm: Mattias Bäckvik – kvinnomisshandlare och andreman i Näste 1

AFA Stockholm kan idag avslöja identiteten på näst högsta ledaren i Nordiska motståndsrörelsens Näste 1 – Mattias Bäckvik. Han är chef för kampgruppen i Näste 1, bor i Tyresö och är föredetta militär. Mattias är en kvinnomisshandlare och har blivit polisanmäld av sitt ex för att ha slagit, sparkat och försökt strypa henne. Mattias har lyfts fram som ansiktet utåt för Näste 1 av ledningen i NMR och är återkommande gäst i podcasten Mer än ord.

Vi publicerade 28 oktober 2020 en ny artikel om Mattias Bäckvik, hans knarkande och våld mot kvinnor, den finns här.

Som vi tidigare berättat i artikeln om Rasmus Thodén (20010227-7035), drabbades Stockholm och Näste 1 av Nordiska motståndsrörelsen (NMR) extra hårt när en grupp utbrytare bildade Nordisk Styrka. Många hoppade av och kvar i Stockholm fanns bara en handfull aktivister. Förutom några äldre (som till exempel återfallsförbrytaren och rabiate antisemiten Anders Jonsson (19650516-7871), nyligen dömd till fängelse för att ha hotat flera kända kvinnor) har leden fyllts på med mestadels unga män i gymnasieåldern.

I centrum för Näste 1 finns ledaren Jonas Andersson (19780308-1913), men som hans andreman och chef för kampgruppen i Näste 1 har en hittills anonym aktivist funnits. Vi kan nu avslöja hans identitet.

Ralf-Åke Mattias Joackim Bäckvik
19860629-0099
Adress: Utsiktsvägen 14, 135 69 Tyresö
Folkbokföringsadress: Skorpionens gata 531 lgh 1703, 136 61 Brandbergen


17 augusti 2019: Mattias Bäckvik på “blixtdemo” med NMR i Stockholm.

Mattias Bäckvik, född 1986, har ett militärt förflutet. Efter utbildning till spaningssoldat på Bodens regemente 2005 blev han utvald till Nordic Battle Group för insatsen CB01 där han arbetade som yrkesmilitär under nästan ett år 2007-2008. Mattias arbetar sedan 2010 som målare på Johan Gladhs måleri.

Han bor i ett fritidshus i Tyresö, som han äger sedan december 2017, men är skriven i en lägenhet i Brandbergen. I den lägenheten var även Oliver Petrell (20011219-2273), tidigare medlem i NMR från Vallentuna, skriven från januari till sommaren 2020.

Som många andra inom den fascistiska rörelsen är Bäckvik en kvinnomisshandlare (se t.ex. våra tidigare artiklar om Anders Strandh, Anders Broberg och Jörgen Eriksson). Hans senaste längre relation med en kvinna slutade i en misshandel (B 7846-18 Nacka TR). En kväll i december 2017 kallas polis till en lägenhet i södra Stockholm. Mattias Bäckviks dåvarande sambo har ringt polisen efter att ha blivit utslängd och utelåst. Hon uppger att Mattias slagit henne och sparkat ner henne på golvet. Han ska ha hållit för hennes mun och försökt strypa henne innan hon lyckades lämna lägenheten. Polisen noterar skador på armar och i ansiktet, och kör sambon till närmsta hotell. Utredningen är fortfarande aktiv hos Åklagarkammaren i Stockholm.

Mattias blev aktiv i NMR relativt nyligen men har klättrat i hierarkin i rekordfart och intagit en central roll sedan splittringen av organisationen 2019. Han har av NMR på riksnivå lyfts fram som ansiktet utåt för Näste 1 och är återkommande gäst i organisationens podcast Mer än ord, där han endast presenteras med förnamn. I januari 2020 kunde NMR:s nyhetsportal Nordfront stolt berätta att Mattias tillsammans med SD:s Mattias Karlsson intervjuats av Al Jazeera. Mattias Bäckvik var också kontaktperson för Näste 1 julbord, där man kunde anmäla sig till hans telefonnummer: 073-92 99 220.


22 januari 2020: Mattias Bäckvik intervjuas av Al Jazeera utanför riksdagen, bild från Nordfront.

Mattias deltar på de flesta offentliga och interna aktiviteter i Stockholmsregionen. Han närvarade på NMRs demonstration Kungälv 1 maj och på “blixtdemon” 17 augusti 2019, som hölls för att visa att NMR fortfarande existerade i Stockholm (dock var en absolut majoritet av deltagarna tillresta från övriga landet). Mattias åkte med NMR till Helsingfors för att demonstrera med Soldiers of Odin och NMRs finska gren, Kohti Vapautta, 6 december 2019. I februari 2020 var han på NMRs “kampdagar” i Hagfors kommun i Värmland. Lördagen 22 februari deltog Mattias tilsammans med 11 andra från Näste 1 och Näste 8 på offentlig flygbladsutdelning i Stockholm.


1 maj 2019: Mattias Bäckvik deltar på NMRs demonstration i Kungälv.


22 februari 2020: Mattias Bäckvik deltar på offentlig flygbladsutdelning i Stockholm.

Mattias har även en aktiv roll i de interna aktiviteter som Näste 1 anordnar. Han ansvarade bl.a. för en “vinteröverlevnadsutbildning” för Näste 1 i januari 2020. Den hölls i Tyresta nationalpark, nära Mattias hem i Tyresö. Som gäst i podcasten Mer än ord har han redogjort för både vildmarksaktiviteten och demonstrationerna i Helsingfors.

11 januari 2020: Mattias leder vinteröverlevnadsutbildning med Näste 1 i Tyresta nationalpark, bild från Nordfront.

Anledningarna till att NMR så snabbt lyft fram en såpass oerfaren aktivist som Mattias är flera. Till att börja med saknas det helt enkelt folk, särskilt i Stockholm, efter att många lämnat för Nordisk styrka eller blivit passiva på grund av de interna konflikterna. NMR uppskattar givetvis Mattias militära bakgrund och relativt städade framtoning. Den stora orsaken är dock att nästet saknar en stark ledare. Jonas Andersson är nästeschef men har inte offentliggjorts av NMR och han lever fortfarande med skyddad identitet, något som inte uppskattas av organisationen då det ses som att han inte fullt ut vågar stå för sin nazistiska övertygelse. I hans ställe har Mattias klivit fram som ledare för kampgruppen i Näste 1.

NMR väljer alltså att lyfta fram en kvinnomisshandlare som andreman i sitt viktigaste, första Näste. Vi behöver knappast utveckla hur det strider mot den bild NMR vill ge av sig själva utåt, men det är inte förvånande för oss som följer den nazistiska rörelsen. Att personer som misshandlar kvinnor, tar droger eller på andra sätt bryter mot NMRs interna regler får vara kvar i NRM, t.o.m. i ledande ställning, är regel snarare än undantag så länge organisationen anser sig ha nytta av personen.

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till Mattias Bäckvik personligen? Eller ser du honom i din vardag, på jobbet eller på skolan? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm