AFA Stockholm: Anders Strandh, Näste 1

AFA Stockholm publicerar idag en artikel om nazisten och fyrabarnspappan Anders Strandh (19750707-0238) som varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsens Näste 1. Anders är ännu en i raden av kvinnomisshandlare och missbrukare i den fascistiska miljön i Stockholmsområdet. Han avtjänar nu ett fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning och misshandel på 1 år och 4 månader och beräknas komma ut inom kort.

Anders Strandh har varit aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen och sågs först till i deras sammanhang under demonstrationen i Stockholm 2016. Han deltog bland annat i NMRs demonstration i Stockholm 23 januari 2016 som gick från Karlaplan till Medborgarplatsen och slutade i en konfrontation med polisen. Det ledde till rättsfall och domar mot flera av de dåvarande medlemmarna i NMR. Anders åtalades för våldsamt upplopp men friades i brist på bevis (Stockholms tingsrätt B 977-16).

Nedan följer ett antal bilder på Anders Strandh vid NMRs aktiviteter.


Näste 1 demonstrerar den 23 januari 2016 i Stockholm.


NMR demonstrerar i Stockholm den 12 november 2016.


NMR demonstrerar i Tammerfors den 21 oktober 2017.

Anders Strandh
19750707-0238
Folkbokföringsadress: Pilö 102, 384 73 Fliseryd

Anders är sedan september 2019 skriven i Fliseryd i Kalmar län efter att tidigare ha bott hos sin sambo i Södertälje.

Den 14 januari 2019 får polisen larm om pågående misshandel i Södertälje. Det är sambons väninna som har ringt till polisen. När polisen kommer till sambons lägenhet i Södertälje är Anders kraftigt berusad, aggressiv och uppträder hotfullt mot både sambo och hennes väninna som befinner sig i lägenheten. Den misshandlade sambon påträffas av polis med näsblod, blåmärken och svullnader i ansiktet. Anders blir omedelbart gripen som misstänkt gärningsman. När poliserna sedan ska leda Anders ut från lägenheten vänder sig Anders om till sambons väninna och uttalar hot om att han ska döda henne när han kommer ut. Dödshotet spelas in och dokumenteras av polisens egna live-videoinspelning som de burit i uniformen.

Anders blev efter anhållan sedan häktad med restriktioner fram till att tingsrätten dömer honom till tre månaders fängelse (Södertälje tingsrätt B 106-19). Placeringsenheten beslutade att Anders skulle avtjäna fängelsestraffet på anstalten Kolmården. Åklagaren överklagar tingsrättens dom, och efter ny förhandling i Svea hovrätt ändras tingsrättens dom. Påföljden blir ett år och fyra månaders fängelse (Svea hovrätt B 2930-19). Anders ska även betala ett skadestånd till hustrun på 150.000kr.

Barnen i familjen, både Anders två egna minderåriga döttrar och sambons barn från tidigare förhållande, har systematiskt under många års tid tvingats bevittna den misshandel som Anders utsatt sambon för. Anders var redan 2010 åtalad för misshandel av kvinnan som sedan blev hans sambo, då han kom till en fest i Kista där sambon och två män var. Anders blev våldsam och polis kom till lägenheten och omhändertog honom. Han åtalades men friades för misshandel mot sambon och de två andra männen som var i lägenheten. Han dömdes dock för våldsamt motstånd efter att polis kommit till lägenheten och omhändertagit honom (Solna tingsrätt B 3853-10).

Sambon berättar i förhör att hon bara under året 2018 blivit misshandlad av Anders vid åtminstone tio tillfällen. Flera av dessa tillfällen styrks även i dokument från sjukhusvistelser där hennes skador blivit fotograferade. I förundersökningen om grov kvinnofridskränkning styrks även ytterligare händelser av hot och misshandel mot hustrun av Anders Strandhs egna bekännelser. Vid ett tillfälle har sambon legat på intensiven i tre dagar efter att fått käkbenet avslaget och blivit tvungen att operera, vid det tillfället liksom tidigare hade sambon inte vågat anmäla händelsen och istället sagt att hon “ramlat i trappan”. Anders erkänner efter att blivit konfronterad av utredare i förhör att han slagit henne med ”2-3 slag i ansiktet”. Anders har erkänt olaga hot och misshandel men dömdes mot sitt nekande gällande grov kvinnofridskränkning.

Anders Strandh är även dömd för narkotikabrott vid två tillfällen, 2014 (Södertälje tingsrätt B 14026-14) och 2016. Vid det senare tillfället handlade han marijuana helt öppet på Norra bantorget i Stockholm och greps på platsen efter att ett vittne ringt polisen (Stockholms tingsrätt B 15557-16). Anders har vid bägge tillfällena han gripits för narkotikabrott även burit kniv och dömts för brott mot vapenlagen. Det är ingen nyhet att NMR uppmanar sina medlemmar och sympatisörer att bära kniv till vardags för att skydda sig vid eventuella attacker. Det är inte heller ovanligt att nazister är i ett missbruk. Missbruket är som i så många andra fall starkare än de nazistiska ideal som nazisterna försöker leva efter. Anders stod med ena foten i kampen för “rasens överlevnad” och ena foten i behovet av att missbruka. Anders dömdes för brott mot knivlagen även 2018. Det var på förmiddagen 20 november utanför kaféet i Södertälje där hans tidigare sambo arbetade som Anders omhändertogs för att ha varit full och aggresiv. Han hade då två knivar på sig (Södertälje tingsrätt B 3187-18).

Anders har arbetat som snickare sedan han hoppade av gymnasiet. Han lever under minst sagt destruktiva förhållanden med ett 20 årigt alkohol- och drogmissbruk, enligt egna uppgifter till frivården. Han har stora skulder hos Kronofogden och har varit uppe i rätten för att inte betalat sitt bostadslån (Kalmar tingsrätt T 664-10). Anders medicinerar sedan 1990-talet med antidepressiva mot sin panikångest.

Anders Strandh är en i raden av nazister där vi kan berätta om våld mot kvinnor, missbruk och ett agerande som kommer att traumatisera personer för livet, såväl sambon som barn. Som vi ofta får anledning att återkomma till är den nazistiska miljön utåt sett väldigt hårda mot våld mot kvinnor och drogmissbruk, samt säger sig värna om familjen och dess trygghet. Gång efter annan visas hur personer som agerar i direkt motsats till den officiella retoriken med öppna armar välkomnas in i den nazistiska gemenskapen. Hyckleriet är uppenbart i och med att i stort sett vem som helst välkomnas så länge man accepterar hierarkin och är villiga att stötta rörelsen ekonomiskt, med sin närvaro eller arbete. Våld är en integrerad del av den typ av man som idealiseras i den nazistiska miljön, och att denna våldsamhet drabbar närstående kvinnor är en logisk följd av att de anses stå under mannen.

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

AFA Stockholm vill med denna artikel informera allmänheten om Anders Strandhs engagemang inom den fascistiska rörelsen. Känner du till honom personligen, eller ser du honom i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholm, eller i Uppsala, Gotlands, Södermanlands, Västmanlands, Örebros eller Östergötlands län? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt aktiva twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm