AFA Skåne: Midgårds kunder – del 1

AFA Skåne gick i mitten av augusti offentligt ut med att vi under den gångna sommaren har haft tillgång till läckta uppgifter från den nazistiska webbutiken Midgård. Uppgifterna inkluderade person- och kontaktuppgifter till hundratals kunder hos Midgård – och vi kan nu publicera urvalda delar av registret.

Efter vår senaste artikel på temat – där vi avslöjade att vi har tillgång till ett komplett, flerårigt register över kunder hos den nazistiska webbutiken – har vi blivit kontaktade av mängder av personer som av olika anledningar har varit missnöjda över den inträffade läckan, och över att ha blivit kontaktade av oss. Vi skrev redan i den tidigare publicerade artikeln att vi skulle publicera delar av registret, och vi väljer nu att göra detta genom ett urval av personer som vi har funnit särskild anledning att offentliggöra. Vi har förutom detta också valt att behålla registret – inklusive alla personuppgifter – i sin helhet, för framtida referensarbete.

Skärmdump från Midgårds hemsida, där bland annat nazistiska tygmärken saluförs.

Midgård drivs av nazister och understödjer nazistisk verksamhet. Butiken drivs av bolaget Ringhorne AB (tidigare Midgård Records AB), med Martin Flennfors och Martin Engelin i styrelsen – bosatta i Alingsås respektive Askim – och hade en total omsättning på 683 000 kronor för verksamhetsåret 2016. En stor del av produkterna på hemsidan har öppet nazistiska och rasistiska budskap – både vad gäller kläder, böcker och den musik som saluförs på hemsidan – vilket vid ens ett hastigt besök inte är särskilt svårt att se. En del av inkomsterna från butiken går också direkt till nazistisk verksamhet, såsom det stöd som Midgård tidigare har givit till nazistiska demonstrationer. Att handla av Midgård innebär därför indirekt att stödja nazistisk politisk verksamhet och infrastruktur genom ekonomiska bidrag.

De uppgifter från Midgårds kundregister som vi har fått in via nämnda läckor är kompletta, med allt från person- och kontaktuppgifter till beställningarnas innehåll och orderkommentarer rörande över 8600 beställningar under perioden 2011-2017. Midgård har trots detta valt att inte ta frågan på allvar, utan har istället försökt förminska uppgifter om läckans omfattning, genom att helt enkelt ignorera allvaret i situationen och skicka ut vaga ursäkter till de kunder som drabbats. Detta trots att de försäkrar sina kunder om att deras personuppgifter hanteras på ett tryggt och säkert sätt. Midgård skriver på sin hemsida, under rubriken “Säkerhet”, följande:

För att kunna handla hos oss via vår webshop måste du uppge namn, adress, telefonnummer och e-mail adress. Din adress behöver vi givetvis för att kunna skicka varorna till dig. Din e-mail adress och telefonnummer behöver vi för att kunna kontakta dig om det är några oklarheter med din beställning och för att skicka ut en orderbekräftelse till dig. Vi kommer INTE under några omständigheter att lämna ut eller sälja dina personliga uppgifter Du lämnat till oss till. Varken till något annat företag, organisation, politiskt parti eller enskild person.

Att de trots allt inte tar sina kunders säkerhet på allvar gör Midgård till en osäker butik att handla av. Det är varken första eller sista gången som liknande läckor når oss – precis som förr så kommer det att hända igen. När det händer finns det alltså en överhängande risk att man – om man återigen förekommer i deras kundregister – kommer att bli av ytterligare intresse för oss, då vi då har anledning att se det som att man aktivt har valt att understödja nazistisk verksamhet.

Vi kommer nu att påbörja publiceringen av de utvalda kunderna från Skåne och Blekinge-regionen, här med fyra namn som vi inledningsvis vill ägna särskild uppmärksamhet. Först ut är en särskilt uppmärksamhetssökande individ, som har valt att gå ut i media med en bristfällig och oärlig historia: Agnetha Svanede.

Agnetha Svanede (700904-0085) gick tidigt ut med att hon blivit kontaktad av oss, då hon mycket riktigt förekommit i det register vi kommit över. Hon uttalar sig i Skånska Dagbladet och säger där bland annat: “Ska jag verkligen behöva källkolla en webbsida? Midgård sa mig ingenting.”

Att Agnetha inte skulle veta vad Midgård är för en hemsida är såklart orimligt – särskilt med tanke på hur hennes politiska engagemang i övrigt ser ut. Hon är en aktiv rasistisk propagandaspridare på Internet, använder sin Facebook-sida som propagandakanal och har flertalet gånger deltagit på rasistiska, kryptofascistiska arrangemang – såsom For Frihed i Danmark 27:e februari i år, samt Folkets Demonstration i november 2016. Hon har även varit involverad i arbete med Hatune Foundation, en tysk organisation som har haft samarbeten med Right Hand Aid – en högerextrem biståndsorganisation som bland annat understödjer vita separatister i Sydafrika.

Ett valborgsfirande i vilket Agnetha deltog tillsammans med bland andra Ingrid Carlqvist (till höger i bild)

Agnetha är även personlig vän till såväl sverigedemokraten Hans Erling Jensen, den radiopoddande rasisten Ingrid Carlqvist och nazisten Dan Park. Agnetha är på inget sätt okunnig om den miljö i vilken hon rör sig, och som även Midgård är del av.

Tommy Bengtsson (500704-3515) är en aktiv sverigedemokratisk medlem bosatt i Ystad. Han deltar på sverigedemokratiska evenemang och möten, och har bland annat figurerat på bild tillsammans med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Precis som Agnetha rör han sig i en högerextrem miljö på Internet och i partiaktivismen, och har liksom Agnetha mycket goda referensramar för vad för sorts sida Midgård är – och vad deras inkomster kan användas till. Tommys understödjande av nazistisk verksamhet kan ses som ett exempel på hur sverigedemokratiska och öppet nazistiska miljöer möts och blandas upp på ett sätt som är fullständigt normaliserat i den högerextrema miljön.

Pontus Wykman.

Pontus Wykman (760901-7558) har under flera år beställt mängder av material från Midgård, med beställningar som huvudsakligen består av nynazistisk eller på annat sätt fascistisk musik. Det handlar i breda drag om allt från nazistisk punk, hyllningsskivor till vit makt-musiker och svenska nazistiska album, till kläder – såsom halsdukar från Blood & Honour. Totalt rör det sig om nästan 18 000 kronor som har spenderats och därmed tillfallit den nazistiska miljön, vilket är både allvarligt och anmärkningsvärt. Pontus har tidigare beställt allt material till Verkstadsgatan 9 i Arlöv, men har nu bytt adress till Kastellgatan 6 i Malmö.

Sist ut i den här veckans artikel är Tommy Nilsson (561127-4316), en sverigedemokratisk politiker i Vellinge som bland annat har uppdrag som nämdeman i Hovrätten och sitter i Förvaltningsrätten i Malmö. Han representerar Sverigedemokraterna i Vellinge kommuns kommunfullmäktige och är andre vice ordförande för Omsorgsnämnden. Att en politiker med viktiga uppdrag för politiska och juridiska institutioner besöker och stödjer en nazistisk webbutik ekonomiskt är såklart en allvarlig sak, varför vi också särskilt vill belysa hans förekomst i Midgårds kundregister.

Det är på inget sätt varken unikt eller förvånande att en sverigedemokratisk representant förekommer i samma miljöer som öppna och organiserade nazister. På Internet tenderar sverigedemokratiska skygglappar gentemot sina ideologiska fränder att luckras upp och de blir – i tron om att anonymiteten kan skydda deras intressen – medvetet del av samma infrastrukturer som bygger upp och organiserar nazistiska marscher och demonstrationer.

Agnetha Svanede
19700904-0085
Vallbyvägen 11
27650 Hammenhög

Tommy Bengtsson
19500704-3515
Pianogatan 8 A
27192 Ystad

Pontus Wykman
19760901-7558
Kastellgatan 6
21148 Malmö

Tommy Nilsson
19561127-4316
Fiskarevägen 27 A
23635 Höllviken

Känner du dig träffad av vår artikel – eller vill du undvika vår framtida uppärksamhet? Är det så att du misstänker att du eventuellt kan komma att förekomma i Midgårds kundregister, och därmed löper risk att i framtiden exponeras som nazistisk sympatisör på vår hemsida? Vet du med dig att du, som boende i Skåne, någon gång har handlat material från Midgårds webbutik? Eller finns det andra anlendingar till din oro, som du vill dela med oss? Vi lyssnar gärna på din oro och tar mer än gärna emot mail från dig! För den som vill kontakta oss och meddela sitt avhopp eller ånger, så har våra kamrater i Helsingborg har skrivit en bra sammanfattning om hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare: Angående avhopp från den nationella rörelsen.

Känner du igen någon av personerna i vår artikel, vill komma med tips eller dela med dig av information? Hör då gärna av dig till oss! Har du annan information om fascister i Skåne, eller vill aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta någon av lokalgrupperna i Skåne. Mail:

[email protected]
[email protected]
[email protected]