AFA Göteborg – Aktivisterna i AFS Göteborg/Kungsbacka

Inför det stundande EU-valet planerar Alternativ för Sverige att tala på 1 maj i Göteborg. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på den skaran av aktivister som utgör partiets krets i Göteborg med omnejd.

Ett utdöende parti
Alternativ för Sverige har sedan valrörelsen 2018 tappat all relevans i den nationella rörelsen. Från att ha kunnat locka ett större antal anhängare på torgmöten har man de senaste åren tappat flera mer tongivande personer i partiet. Lokalt i Göteborg har partiet sett i princip sett likadan ut medlemsmässigt sedan partiets grundande. Även fast partiet också finns representerat i Kungsbacka är det nästintill samma verksamma aktivister i bägge lokalavdelningarna.

Som en tradition har partiet årligen samlats på Gustav Adolfdagen för ett fackeltåg i centrala Göteborg, där man har lagt ner en krans och hållit tal på Gustav Adolfstorg. Vid det senaste tillfället, hösten 2023, lyckades man endast locka ett 20-tal personer. Det faktum att majoriteten av deltagarna är i pensionsålder visar på den bristande förmågan att attrahera nya aktivister och en yngre generation till partiet.

Den yngre delen i partiet utgör aktivismen
Aktivisterna som delar ut flygblad och organiserar de interna aktiviteterna i Göteborg och Kungsbacka är koncentrerat till en trio av de fåtal yngre personer som finns inom partiet. Aktivismen består mestadels av kampanjande i form av flygbladsutdelning men det kan också förekomma inslag av banderollaktioner vid vältrafikerade bilvägar i utanken av Göteborg. Framförallt kretsar den faktiska aktivismen i och kring Kungsbacka kommun. Den tidigare SD-politikern, Mattias From är den drivande personen i kommunen och är ofta ute själv och delar ut AFS-material. From var under början av 10-talet gruppledare för SD i Kungsbacka som han under 2012 också blev utesluten ifrån på grund utav att han gjort uttryck för antisemitiska åsikter och konspirationsteorier.

AFS Kungsbackas instagram används ofta av Mattias From som ett enmansprojekt.

From bor fortfarande hemma hos sina föräldrar ute på landet i Vallda, strax utanför Kungsbacka. På familjens gård står alla Froms gamla Volvo bilar uppställda. From verkar vara ett stort fan av gamla bilar som han också använder sig av när han deltar i AFS arrangemang runt om i Kungsbacka och Göteborg. Se lista nedan:

  • Volvo 245 – BHD539
  • Volvo 264 – GYM674
  • Volvo 264 – JAP418
  • Volvo 265 – JOD775
  • Volvo 704 – LWU671
  • Volvo 877 – MBC820
  • Volvo 244 – ORC554
  • Volvo 245 – POF646
  • Volvo 765 – SUD505
  • Volvo – HOC779

Mattias From
19920825-0838

Skantefjällsvägen 19
434 79 Vallda
Arbete: Göteborg Stad, Exploateringsförvaltningen
Kontakt: IT-chef [email protected]

I Göteborg krestar partiet mer kring två yngre aktivister:

Christopher Bergman
19900919-5331

Doktor Belfrages gata 18 lgh 1201
413 22 Göteborg
Arbete: Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg
Kontakt: HR-chef [email protected]

Daniel Svensson
19930213-3070

Kemivägen 7B lgh 1409
412 58 Göteborg
Arbete: Doktorand, Chalmers. (Elkraftsteknik)

Känner du någon av personerna i den här artikeln? Ser du dem i din vardag eller har du annan information om AFS i Göteborg och Kungsbacka? Kontakta oss! All information är intresserant. Förekommer du i den här artikeln kan du läsa mer om hur vi hanterar avhoppare från den nationella rörelsen.

[email protected]