AFA Stockholm: Sebastian Holmberg – en av fascisterna från attacken i Gubbängen

AFA Stockholm har idag anledning att återkomma till Sebastian Holmberg. Sebastian var nämligen en av de fascister som genomförde attacken mot ett antirasistiskt arrangemang i Gubbängen den 25 april. Sebastian hoppade av Nordiska motståndsrörelsen och är numera aktiv i White Boys som är en lokalgrupp i Aktivklubb.

Om Sebastian fortsätter att vara aktiv så kommer han vara en av de som kommer att stå till svars för det hans grupp genomför. White boys (WB) aktivism och hans person kommer vara sammankopplad tills han lämnar gruppen och rörelsen. Och det rör alla omkring honom. Vi kommer att kontakta alla grannar i hans bostadsområde så att de känner till hans fascistiska aktivism. Vi kommer även att kontakta hans närstående så att även de vet vad han sysslar med om de inte redan känner till det.

Vi har tidigare skrivit om Sebastian i samband med att han deltog i en demonstration i Helsingfors 2021, läs mer om det här.

Attacken i Gubbängen

Sebastian flyr tillsammans med de andra i White Boys från lokalen i Gubbängen.

Hans aktivism kommer att förstöra hans liv så som de gjort för så många andra. Han är ung nu men det handlar bara om tid. Hans fönster för att leva ett ordinärt liv krymper. Han förstår inte allvaret men det kommer att komma ifatt honom i sinom tid, vare sig han vill det eller inte. Han och de andra medlemmar i White boys är inte unika på något sätt.

White boys och Aktivklubb

Ett återkommande tema inom såväl Aktivklubb Hälsingland (AKH), WB, Aktivklubb Småland samt fd Aktivklubb Skåne är deras bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som väldigt unga. Detta synliggör återigen NMRs oförmåga att locka unga nationalister som dras till optiken och det hypermaskulina, fascistiska idealet som Aktivklubb (AK) propagerar för. Läs mer om det här.

Sebastian tillsammans med Loke Westerbring (20000619-4393), Rasmus Cardestål Ramsell (20030704-3992), Alexander Johansson (20001030-7718) WB-medlemmen Oliver Johansson (20010720-8332) och finske fascisten Otto Virkkunen. Läs mer om det sammanhanget och miljön här.

Oliver Johansson och Otto Virkunnen håller WBs flagga. Oliver förlorade nyligen sitt arbete för hans involvering i White boys, läs mer om det här.

Sebastian har kommit att bli en allt mer central aktör inom WB. Av deras långvariga medlemmar är han, tillsammans med Gustav Blomberg (20050414-0252), en av de som tar störst digital plats i eget namn inklusive sin grupptillhörighet och delar såväl gruppens propaganda som egna bilder. Vi har två artiklar som tar upp Gustavs engagemang inom den fascistiska rörelsen. Läs den ena här och den andra här. Den andra artikel tar upp hans engagemang inom Nordisk styrka (NS).

Ytterligare ett område där Sebastians engagemang är central är gentemot nya potentiella medlemmar. I slutet på sommaren 2023 bevakade vi ett utav WBs rekryteringsmöten, denna dag var det Sebastian, Oliver Sima Petrell (20011219-2273) och Gustav Blomberg som skulle möta en potentiell ny White Boy. Vill man läsa en artikel från Olivers tid i NMR kan man läs det här. Sebastian skötte telefonkontakten för att mötas upp och de inledde sedan en dryg timmes lång intervju. I kommande artiklar kommer vi kika närmare på hur denna nya bekantskap utvecklats och vad för roller de redan kända White Boys nu har.

Erik Sebastian Holmberg
20030828-4538
Sadelgatan 190
194 72 Upplands Väsby
Telefonummer: 0703528998

Den 6e juni 2023 trakasserade och fotograferade Sebastian, Oliver Petrell och Oliver Johansson en demonstration i Stockholm som syftade till att göra motstånd mot Sveriges Nato-ansökan och Erdogan. De blev dock inom kort bortjagade, läs mer om händelsen här.

Fler sammarbeten inom den fascistiska miljön

Sebastian och restarande medlemmar i White boys hade nära kontakt med Palaestra media under en period. Grundaren av Palaestra media Jonas Nilsson (fd Eckeskog) (19831229-0318) är en tidigare medlem i dåvarandra Svenska motståndsrörelsen och skötte projektet tillsammas med Anton Stigermark (19911202-3198) som innan det blev utesluten ur Sverigedemokraterna 2015. Vi publicerade tre omfattande artiklar kring Palaestra media där Sebastian och White boys figurerar i den andra artikeln. Den första artikeln tar upp huvudpersonerna, den andra nätverket och den tredje träningsgruppen.

På bilden ovan syns från vänster: Anton StigermarkRasmus CardestålSebastian HolmbergIsac Vestermark (20020408-8371) och Jonas Nilsson. Isac har även han varit aktiv i NMRs Näste 6 vilket innefattar Västerbotten och Norrbottens län. Läs mer om Isac i en artikel som tar upp ett par av medlemmarna i Näste 6 här.

***

Känner du till Sebastian eller någon av de andra personerna som nämns i artikeln? Ser du någon av dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? All information är av intresse.

Har du annan information om fascistisk aktivitet eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Följ oss på sociala medier för att inte missa framtida nyheter.

Mail: [email protected]
Twitter: @afasthlm
Instagram: @afastockholm
Facebook: Antifascistisk aktion

/AFA Stockholm