AFA Stockholm: Palaestra del 1 – Huvudpersonerna

AFA Stockholm kommer i en artikelserie i tre delar presentera mediaprojektet Palaestra media. Palaestra drivs i huvudsak av Jonas Nilsson, en veteran inom den fascistiska miljön, och Anton Stigermark, som kommer från Sverigedemokraterna där han blev utesluten 2015. Palaestra har en träningsgrupp som också används för gatumobilisering och socialt nätverkande. Vi har kommit över stora delar av träningsgruppens interna kommunikation och kommer att offentliggöra personer i gruppen i vår tredje artikel. I den här artikeln berättar vi vad Palaestra är och vilka personer som driver projektet.

Artikel 2: Palaestra del 2 – Nätverket

Palaestra är en mediekanal startad av Jonas Nilsson (19831229-0318), tidigare Jonas Eckeskog, och den drivs idag i huvudsak av honom och Anton Stigermark (19911202-3198).

Palaestra beskriver sig själva som frihetlig höger och deras uttalade syfte som medieprojekt är att nå ut till personer som inte är en del av den fascistiska miljön. De vill nå personer “inom systemet” och säger sig försöka anpassa sin propaganda efter det. Både Jonas Nilsson och Anton Stigermark har studerat statsvetenskap och de delar en metapolitisk syn på förändring där det centrala är att strida kring begrepp och narrativ. De menar att striden står kring hur saker uppfattas, inte faktiska materiella förhållanden, och att det är deras uppgift att genom Palaestra få folk att uppfatta skeenden på sätt som gynnar den fascistiska rörelsen. De är kort sagt uttalat en del av det högerradikala kulturkriget.

Palaestra sköts ekonomiskt genom företaget Boerman Scandinavia AB (organisationsnummer: 556819-4277) där styrelsen består av Nilsson och Stigermark.

Palaestras produktioner och ideologiska position

Palaestra media har producerat ett flertal dokumentärfilmer och även podcasts, böcker och videointervjuer. De deltar aktivt i det ideologiska samtalet i den fascistiska miljön och har deltagit på flera bokmässor, panelsamtal och liknande.

Palaestras produktion handlar till största delen om att exponera olika påstådda konspirationer. De teman som de väljer att fokusera på är välkända: mångkultur, genus och rasfrågor. Grundpremissen är den utbredda fascistiska tanken att det pågår ett planerat folkutbyte, eller “rasligt självmord” som Nilsson uttryckt det, där “den vita rasen” kommer gå under. Regissörerna bakom de ondskefulla planerna är hemliga maktsammanslutningar (läs: judar).

Skärmklipp från Palaestras dokumentär “Varför är Sverige en mångkultur?”

Palaestras senaste dokumentärfilm handlar om att corona-pandemin är konstruerad för att finanseliten ska få mer makt och en planerad, kommande dokumentär handlar om att Svenska kyrkan blivit vänsterpolitiserad och att det egentligen inte finns någon konflikt mellan den kristna tron och ett fascistiskt budskap. Projektet lanserades vid kyrkovalet för att Palaestra skulle få finansiellt stöd av den våg Alternativ för Sverige (AfS) skapade genom sin medverkan i valet.

AFA Stockholm har tagit oss igenom ett antal av Palaestras dokumentärfilmer. Vi är inga filmrecensenter men det sammantagna intrycket är att det är att fattiga ihopklipp av “talking heads” (personer från den svenska ytterhögern agerar experter), Nilsson som pratar in i kameran och lånade klipp från poddar och Youtube. De misslyckas dessutom med det enklaste dramaturgiska greppet, konspirationen, genom att ha en spretig och otydlig tidslinje där de dessutom förutsätter kännedom om flera andra bakomliggande konspirationer.

Anton Stigermark

Hans Peter Anton Stigermark
19911202-3198
Blackensvägen 3 C lgh 1102
125 32 Älvsjö

Anton Stigermark har, liksom många andra i den fascistiska rörelsen, en bakgrund i Sverigedemokraterna (SD). Stigermark var en del av William Hahnes (19920419-2315) falang och hade flera tunga roller i SD: suppleant i SD Stockholms styrelse, kulturpolitisk företrädare för SDU och skribent på SDs tidning Samtiden. Han uteslöts ur SD 2015, i samma veva som Hahne och Gustav Kasselstrand (19870627-2013), på grund av “ideologiskt avvikande åsikter”, bland annat för hans radikalkonservativa texter i Samtiden. Likt en liknande utrensning ur SD ledde till bildandet av Nationaldemokraterna 2001, ledde denna till bildandet av Alternativ för Sverige (AfS) 2018. Både Hahne och Kasselstrand är idag aktiva i AfS, den senare som partiledare.

Stigermark har en masterexamen i statsvetenskap och skrev sin masteruppsats om att kombinera postmodernism och alt-right. Han arbetar idag som ordningsvakt på Svea Hovrätt, vilket uppmärksammats av tidningen Arbetaren. Han blev 2019 av med sitt godkännande för att kunna arbeta åt auktoriserade bevakningsbolag, dvs företag som t.ex. Securitas och Avarn, och han har misslyckats två gånger i Förvaltningsrätten med att få beslutet hävt. Orsaken till att Stigermark förlorat licensen är sekretessbelagt men bedömning görs utifrån laglydnad, medborgerlig pålitlighet och lämplighet i övrigt, så det är troligt att det handlar om hans aktivitet i den fascistiska rörelsen. Stigermark har även nekats att göra grundläggande militär utbildning efter ett beslut från Pliktverket hösten 2020.

Jonas Nilsson

Jonas Oscar Emanuel Nilsson
19831229-0318
Ormbergsvägen 3 lgh 1101
193 36 Sigtuna

Jonas Nilsson, tidigare Jonas Eckeskog, växte upp adopterad in i en frikyrklig familj i Sigtuna. Han lockades i väldigt ung ålder av fascismen och har en lång bakgrund i den svenska fascistiska rörelsen. Han har bl.a. varit aktiv i nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR), som 2015 ändrade namn till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), och därefter i Svenskarnas Parti (SvP) som upplöstes 2015. Han skrev, spelade in poddar och gjorde videos i SvPs mediesatsning Motgift, som överlevde partiet med ett par år. Han bodde också lång tid i Motgift-folkets övernattningslägenhet i Midsommarkransen i Stockholm.

Nilsson var en del av den nazistiska gatuaktiva rörelsen under många år och är dömd för grov misshandel år 2005 efter att ha skallat och sedan stampat en person i ansiktet. Samma år som han dömdes för misshandeln var han med när en nazistisk kamrat besköt en rullstolsburen man med hagelgevär i dennes bil. Skotten fastnade i nackstödet bakom föraren.

Nilsson uppger att han har stridit för främlingslegionen och och 2015 åkte han ner till den fascistiska bataljonen Azov i Ukraina där han säger att han var instruktör. 2008 reste Nilsson tillsammans med aktivister från dåvarande SMR till den nazistiska paramilitära organisationen Afrikanska motståndsrörelsen, AWB, i Sydafrika, vilka strävar efter att återupprättta apartheid. Resan finns återgiven på Avhopparbloggen. Nilsson har därefter engagerat sig mycket i den sydafrikanska fascistiska rörelsen. Han startade Boer project, som är ett samlingsnamn för de texter, videos och dokumentärfilmer Nilsson publicerar om Sydafrika. Hans intresse grundar sig i föreställningen att det sker ett pågående “folkmord på vita” i landet, som en direkt följd av demokratiseringen och avskaffandet av det statliga rasförtrycket mot svarta i Sydafrika.

Under många år var Nilsson ihop med Sanna Hill (19910821-1385) och de hann gifta sig innan de separerade 2015. Hill var skribent på Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Hon skriver idag för Nya Tider och är ansvarig utgivare för Exakt 24, och hon är styrelseledamot och delägare i bolagen bakom båda publikationerna. Hon är även aktiv i Nätverket, som vi återkommer till nedan samt i nästa artikel om Palaestra. Hill och Nilsson har båda varit engagerade i kontakten med fascister i Sydafrika.

Nilsson har en magisterexamen i statsvetenskap från Försvarshögskolan och har även pluggat på Stockholms och Malmö universitet. Hans examensarbete släpptes senare som bok med titeln Anarkofascism. Där framgår kärnan i hans politk, att förena fascism och libertarianism, något han såg ske med Donald Trumps vinst i presidentvalet i USA. De akademiska meriterna använder han för att marknadsföra sig själv som en intellektuell fascist och han har till viss del lyckats. Nilsson har ett mycket stort nätverk inom den fascistiska rörelsen, något vi skriver mer om i nästa artikel.

Nilsson har barn och lever ihop med Ida Löfgren (19910821-3183), vars pappa David Eriksson (19661019-8936) var nere och stred med ukrainska fascister i Azovbataljonen 2014 och troligen har åkt dit igen efter Rysslands invasion. Löfgren är utbildad jurist och arbetar på Linde Gas AB (organisationsnummer 556069-8119).

Drivande personer i Palaestra

Utöver Nilsson och Stigermark finns ett antal personer som också haft ledande roller inom Palaestra.

Hans Victor Christoffer Mosten Ekström
19891115-0012
Skarpnäcks Gårdsväg 16 lgh 1104
128 31 Skarpnäck

Victor Mosten är filmare och har producerat flera dokumentärfilmer åt Palaestra media. Han medverkade med en egen kortfilm på Palaestras filmfestival 2019, är med i deras träningsgrupp och har vid ett stort antal tillfällen synts i fascistiska sammanhang, ofta tillsammans med personer från Palaestra.

Max Viktor Anders Risendal
19860201-0152
Finntorpsvägen 13
763 91 Hallstavik

Victor Risendal är samordnare för Palaestras träningsgrupp och är därmed även högst involverad i gruppens sociala verksamhet och gatuorganisering. Han har samordnat och ansvarat för flera gatuaktiviteter där träningsgruppen deltagit gemensamt och han har även bjudit in medlemmarna att träna dynamiskt skytte. Risendal har deltagit med personer från Palaestra-sfären på ett flertal demonstrationer i Stockholm, bl.a. med AfS och på olika antivax-demonstrationer, där han blev omhändertagen av polis på demonstrationen 1 maj 2021. Risendal har läst till högskoleingenjör i kemiteknik på KTH.

Robert Karl Henrik Rosenkvist
19880731-0852
Skiljevägen 8
163 54 Spånga

Robert Rosenkvist har arbetat med flera av Palaestras produktioner och har medverkat i poddar och videoinslag. Han har även gjort en egen dokumentärfilm åt Palaestra om hans tid på universitetet. Rosenkvist är med i Palaestras träningsgrupp och syns kontinuerligt i fascistiska sammanhang, ofta tillsammans med personer från Palaestra.

Rosenkvist blev åtalad för ofredande 2014 för saker han skrivit till en kvinnlig journalist. Han dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten. Här är exempel på vad Rosenkvist skrev:

Men jämställhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv. Det bästa man kan göra för jämställigheten i Sverige är att gå ut med ett basebollträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk.

Det är sexistiska feministidioter som X som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister.

Lokaler som använts av Palaestra

I uppstarten av projektet Palaestra använde de sig frekvent av Rörstrands slott för sina evenemang. De har sedan fått låna och blivit inbjudna till AfS hus Sveahuset i Huddinge, något vi återkommer till i nästa artikel.

Sidenkällaren på Repslagargatan 15 på Södermalm i Stockholm har vid ett stort antal tillfällen upplåtits till Palaestras aktiviteter, fester och premiärvisningar. Lokalen arrenderas av en Trump-anhängare med kopplingar till en fascistiska klick centrerad kring en lägenhet på Södermalm kallad “Högkvarteret”, vilken SVT rapporterade om redan 2018.

Jonas Nilsson och ekonomiska svindlerier

Två karaktärsdrag återkommer när avhoppade, eller fortfarande aktiva, fascister pratar om Nilsson. Det första är ett driv och en initiativförmåga som gör att saker går från idé till handling. Det andra är att Nilsson är närmast besatt av att dra in pengar från meningsfränder till sina projekt och sitt uppehälle.

I en video på Palaestras youtube-kanal publicerad 25 mars i år berättar Nilsson att han arbetar heltid med Palaestra men att han knappt får in några pengar och därför är i akut behov av donationer. Han berättar att 18 personer skänker pengar via Patreon och att 29 personer skänker via hemsidan, varav hälften är personer från träningsgruppen. Totalt kommer det in 4800 kr i månaden. Nilsson efterlyser fler personer till Palaestras träningsverksamhet för att kunna hålla igång projektet. De som ansöker bör ha i åtanke att det inte finns någon garanti att vara anonym hos Palaestra, vi har kommit över samtliga användarnamn och ett och ett halvt års kommunikation från deras chatt.

Uppdatering: 17 februari meddelar Nilsson att Patreon stängt ner hans konto och han är förstås inte sen att berätta om andra sätt för lättlurade att sponsra hans uppehälle.

Trots att Nilsson har haft aktiebolaget Boerman Scandinavia i många år har hans inkompetens gjort att han 2021 drog på sig en skatteskuld på 200 000 kr. I Palaestras träningsgrupp berättar han att hans uttag ur bolaget, där han tog ut vinst som lön, riskerar att sätta Palaestra och i förlängning honom själv i konkurs. Inlägget syftar självklart till att övriga medlemmar i gruppen ska täcka upp för hans misstag och rädda hans ekonomi.

Samtidigt producerar Palaestra dokumentären “Varför är Sverige en mångkultur” för 500 000 kr. Filmen består, liksom deras övriga dokumentärer, i huvudsak av intervjuer med personer inom ytterhögern, klipp från Youtube och sekvenser där Nilsson pratar. Det är svårt att se hur filmen i sig kan ha kostat så mycket, men summan klarnar när man förstår Nilssons ekonomiska situation och att en stor del av finansieringen gått till Nilssons privata uppehälle. Biljetter till premiärvisningen av filmen kostade 500 kr och Palaestra sålde initialt affischer till filmen för 800 kr, nu kostar de 399 kr. Motivet på filmaffischen är ett stort porträtt på Olof Palme och det är lite underhållande att någon fascist betalat 800 kr för att ha det motivet på väggen.

Palaestra har alltså en ansträngd ekonomi och har svårt att få sin verksamhet att gå runt. De är i behov av stöd utifrån och deras senaste dokumentärfilm är delfinansierad av Blågula stiftelsen, som kontrolleras av det så kallade Nätverket. Nätverket är en ljusskygg sammanslutning som styrs av Tor Änglasjö (19691009-0239), tidigare Tor Paulsson, som har ett långt förflutet i den fascistiska rörelsen och är känd för sitt ränksmideri och våld, riktat mot kvinnor i hans närhet och politiska kamrater.

Det finns en pågående konflikt inom den fascistiska rörelsen om Nätverket i allmänhet och Änglasjö i synnerhet (för mer info rekommenderar vi att ni läser den högerextrema tidningen Nya Dagbladets bittra, Nätverket-kritiska genomgång av konflikten). När Palaestras täta band med Nätverket uppmärksammades, att deras dokumentär delfinansierats av dem och att Palaestra återkommande deltar på deras arrangemang, blev Nilsson stressad och gjorde sitt bästa för att distansera sig och bedyra sin “journalistiska integritet”, livrädd att förlora de finansiärer som inte gillar kvinnomisshandlaren Änglasjö och hans nätverk. Se exemplen från Twitter nedan.

Nilsson uppger angående hans ekonomi att familjen “täckt upp mycket”. Hans fru är jurist och drar in tillräckligt för att hålla familjen flytande. Enligt våra källor är planen, nu när paret har barn, att fru Löfgren ska vara hemma medan Nilsson ska försöka försörja familjen. Vi får se hur länge den planen håller. Nilsson har uttryckt grovt misogyna och antidemokratiska åsikter gällande kvinnors deltagande i samhället, som att han anser att ett politiskt system ska ledas av män och kvinnor ska sakna politiskt inflytande. Det kommer nog svida för Nilsson när han inser att det bara är hans fru som har kapacitet att försörja deras familj.

***

I nästa artikel återkommer vi till relationen mellan Palaestra och Nätverket. Och redogör för Palaestras kopplingar till andra organisationer och sammanslutningar, från KDU till NMR.

Artikel 2: Palaestra del 2 – Nätverket

***

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till någon av personerna i artikeln personligen? Ser du dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? All information är av intresse.

Har du annan information om fascistisk aktivitet eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Mail: [email protected]

AFA Stockholm