AFA Fyrbodal: NMR Munkedal – En studie i misslyckande

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har under flera år gått på knäna efter att en stor del av deras ledande medlemmar lämnade för att starta det sjunkande skeppet Nordisk Styrka. Många fler medlemmar har helt enkelt givit upp under trycket från antifascister och tappat hoppet om NMR som organisation. Men detta till trots valde NMR att satsa i det kommunala valet i Munkedal. Det är ingen slump att NMR:s Näste 2 valde att lägga fokus på Munkedal. Kärnan av Näste 2 bor i och kring Munkedals kommun. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vilka det är som ingår i kärnan och hur det har gått för NMR i valrörelsen. 


Valfiaskot – Aktiviteterna under valkampanjen

Den 29 mars i år presenterade NMR sina valbara kandidater i samtliga kommuner de valde att ställa upp i. Riksrådsmedlemmen Fredrik Vejdeland som förstanamn och Samuel Johansson (f.d Dellstrand) som andra namn. Vejdeland stod under hela valrörelsen skriven på sin adress i Ytterby, Kungälvs kommun. Något som omöjliggjorde att han ens skulle kunna bli invald i kommunfullmäktige, förutsatt att han inte bytt adress på valdagen. I det här fallet så valde Vejdeland att stå fortsatt skriven på sin gamla adress i Ytterby även på valdagen. Samuel skulle således bli den enda valbara kandidaten som på riktigt skulle kunnat bli invald i kommunfullmäktige i kommunen ifall de lyckats få ihop tillräckligt mycket röster – vilket inte blev fallet. När rösterna blev färdigräknade så hade NMR lyckats skrapa ihop hela 8 röster i hela Munkedals kommun. Då det bor fyra medlemmar från NMR i Munkedals kommun så har aktivisterna lyckats värva en person vardera för att rösta på dem. Ifall det rör sig om släkt eller vänner som sympatiröstar för de tycker synd om den tragiska skaran nazister låter vi vara osagt. Valrörelsen i Munkedal har bestått av propagandasprdining i form av klistemärken och flygblad som sporadiskt delats ut i den lilla kommunan på 11 000 invånare under året. NMR har själva rapporterat 7 stycken aktiviteter med klistermärken och affischer som satts upp sedan valkampanjen startade i mars. I jämförelse med övriga kommunen där NMR ställde upp i kommunvalet tar Munkedal sista plats i antal aktiviteter genomförda under valrörelsen. Vi i AFA Fyrbodal har varit i Munkedal frekvent under året och rivit ner NMR propaganda men vi är också förvånade över den lilla mängd vi sett dyka upp. Sedan lanseringen av valkandidaterna i mars så genomfördes det tre torgmöten i centrala Munkedal där är också NMR:s 1 maj firande inräknat. Den röda tråden för torgmötena har varit att man ställt upp sig med banderoll, fanor och delat ut flygblad i någon timma i centrum. Under 1 maj firandet så lyckades NMR samla ihop 11 aktivister från Näste 2. Detta jämfört när Näste 2 stod värd för 1 maj 2019 i Kungälv som lockade hundratalet deltagare. 


Den enda konfrontativa aktionen NMR gjort under året i Munkedal är att de försökte störa Vänsterpartiets demonstration mot rasism i slutet av augusti. Detta med inresta aktivister från Göteborg och Norge lyckades man precis som på 1 maj skrapa ihop ett 10-tal nazister som ställde upp med banderoll på torget bredvid V:s manifestation som var betydligt större. NMR valde att förfölja vanliga V funktionärer och barnfamiljer under dagen och uppträdde hotfullt på avstånd. Detta skedde i samband med att NMR:s Näste 3 i Skåne misshandlade en 16-årig tjej och försökte köra över en kille i Örkeljunga kommun där de också satsade på att komma in. Detta är en stor del av det misslyckade försöket att skapa lokal förankring i Munkedal. 


NMR på plats för att störa Vänsterpartiets manifestation mot rasism i Munkedal augusti 2022. 


Sammanfattningvis så kan vi konstatera att NMR totalt misslyckats i att skapa någon som helst form av lokal förankring i Munkedals kommun under året. 


Kandidaterna och kärnaktivisterna i Näste 2

Nedan kommer vi att presentera en längre beskrivning av kandidaterna till kommunvalet i Munkedal samt kärnan i Näste 2 som hjälpt till under året att bedriva valaktivism. 
Kandidaterna till kommunvalet Munkedal


Fredrik Vejdeland 19781003-8237

Hällebergsgatan 66 lgh 1102442 54 Ytterby

Fordon: CXT 333 FORD TOURNEO VIT 1995


Vejdeland är den äldsta aktivisten i NMR:s Näste 2. Månårig medlem och var med i starten med det tidigare namnet, Svenska Motståndsrörelsen. Tidigare dömd för HMF och varit föremål för flera HMF utredningar genom åren då han länge stod som ansvarig utgivare för Nordfront. Har åtta barn tillsammans med nazisten Paulina Forslund (19800612-4823) Vejdeland tog med sin son Reidar Vejdeland (20060227-7634) på offentlig aktivitet i Göteborg sommaren 2022. 


Samuel Johansson (fd Dellstrand) 19880628-5972

Jörgens väg 5 A lgh 1109 457 60 Hällevadsholm

Domar:B 1372-19 Skaraborgs TR – Brott mot knivlagen


Den enda kandidaten på NMRs valsedel som ens bor i Munkedal var Samuel Johansson (tidigare Dellstrand). Samuel var ursprungligen medlem i Skaraborgsavdelningen av NMR, men när den kollapsade valde Samuel att flytta västerut för att inte förbli en ensam nazist. Här i kampgrupp 203 hittade han en brokig skara vänner som består av nästan lika tragiska figurer som han själv.
Samuel har efter sin gymnasietid spenderat ytterligare 80 veckor vid skolbänken vid komvux för att läsa upp sina gymnasiebetyg. Men att Samuel har svårt med studierna är inte konstigt eftersom han ägnat huvuddelen av sin tid åt sin nazistiska karriär. Under sina år i NMR har Samuel blivit dömd, anhållen och misstänkt för flertalet brott exempelvis dömdes Samuel 2019 för att ha burit kniv på allmän plats. (Skaraborg TR B 1372-19)


Kärnaktivisterna

Runt kandidaterna i kommunen finner vi kärnaktivisterna. De flesta är geografiskt koncentrerade i Munkedal och med omnejd. 


Svea Eriksson 19910812-1386 

Brudåsvägen 30 lgh 0901 455 31 Munkedal

Arbete: Jobbar inte kvar sedan vi uppmärksammat hennes tidigare arbetsgivare om hennes nazistiska engagemang. 


Svea är en av de mer aktiva i kärnan. Hon tillhör mediagruppen i Nästet och fotar samtliga aktiviteter och även vid större arrangemang nationellt. Svea var tidigare gift med en irakisk man och har flera gånger bytt namn. Numera är hon tillsammans med den 16 år äldre nazisten Samuel Almroth. Tidigare har Svea bistått Näste 2 med sin bil. Läs mer om Svea här (https://antifa.se/2021/02/04/afa-fyrbodal-kart-barn-har-manga-namn-nazisten-svea-eriksson/). 


Samuel Almroth 19740208-4870 Brudåsvägen 30 lgh 0901 455 31 Munkedal

Arbete: Lear Corporation

Kontakt:https://www.lear.com/contact-us

Domar:B 4819-19 Skaraborg TR – Fortkörning

B 156/9  Alingsås TR – Mordbrand, Skadegörelse


I toppen av denna lilla grupp av missanpassade nazister finner vi Samuel Almroth. Almroth började sin bana redan på 90-talet då han bland annat brände ner en lokal som hyste ett antirasistiskt projekt och Socialdemokraternas lokal i Folkets hus i Alingsåstrakten. För detta fick Almroth sitta i fängelse. I förhör under utredningen kring branden i Folkets Hus uppgav Almroth att han lämnat nazismen bakom sig. Men väl inne på kåken så är han med och startar upp “Ariska brödrarskapet”. Samma grupperingen som en av John Hrons mördare ingick i. Efter fängelsvistelsen startar Almroth upp organisationen “Ariska frihetsfronten” och samtidigt började han närma sig och vara mer aktiv i “Anti-AFA” verksamhet under 90-talet tillsammans med Björn Söderbergs mördare, Hampus Hellekant. Almroth har under åren också haft problem med missbruk av framförallt alkohol. Numera är han flitig medlem i Näste 2 och spelar även i vitmakt bandet Nordic storm tillsammans med Svea.

Fredrik Torge19890729-4832 

Walkeskroken 14 B lgh 1202 451 42 Uddevalla

Telefon: 0704 33 45 22

Arbete: Stena Recycling AB

Kontakt: [email protected]

Fordon: GJR 788  Kia  Ceed Vit KBE 915  Kia Ceed Röd

Domar: B 2378-16 Skaraborgs TR – Fortkörning


Fredrik Torge bor i Uddevalla men har ofta tagit sig till Munkedal för att bedriva aktivism med Näste 2. Som relativt ny medlem i gruppen krävs det av en att dyka upp på de aktiviteter som erbjuds. Från avhoppare i Näste 2 har vi fått information om att Torge är en tystlåten och tragisk figur som “anstränger sig hårt för att passa in”. Han är hitills dömd för fortkörning i sitt jobb som lastbilschaufför men med tanke på Torges umgänge kommer det inte dröja länge innan vi kommer att kunna rapportera om hans kommande politiska brottslighet. 


Richard Hebestreit 

Tvetgatan 217 lgh 1001 442 33 Kungälv

Arbete: Mankraft i Väst

Kontakt: https://www.mankraft.com/kontakt 

Fordon: EBB 244 Ford Fiesta Grå


Richard är en av de nyaste medlemmarna i Näste 2. Richard har under de senaste året varit en av de mer flitigare aktivisterna och deltar på i princip samtliga aktiviter som annordnas av NMR även utomlands. Till vardags arbetar han på Mankraft i Väst. Mankraft i Väst har genom åren varit en hub för nazister i Göteborg att få arbete. Tidigare mångåriga medlemmar som Martin Engelin 19860630-4957 har varit arbetsledare på företaget beläget på Hisingen i Göteborg. Richard bor i samma område som Elin Reinhardt 19880427-5009

AFA Fyrbodal vill med denna artikel informera allmänheten om Nordiska motståndsrörelsen. Känner du någon av dessa nazister personligen, eller träffar du på dem i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistiska aktiviteter i Fyrbodalsområdet? Tveka inte på att kontakta oss:

Mail: [email protected]
PGP nyckel

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill du undvika vår framtida uppmärksamhet? Då är du välkommen att höra av dig till oss på vår mejl. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: Information till avhoppare.