AFA Göteborg: Jim Holmgren – Ännu en Bombnazist i Nordiska motståndsrörelsen

Fredagen den 5 november rapporterade flera etablerade medier att en man i 25-årsåldern gripits och begärts häktad misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Säkerhetspolisen var ansvariga för gripandet då mannen bedöms ha kopplingar till den högerextrema miljön. Vi kunde snabbt avslöja att den man som nu misstänks ha förberett terrorliknande brott är Jim Holmgren från Falköping, så sent som 2020 aktiv medlem i Nordiska Motståndsrörelsen, Näste 2.

JIM Gunnar Holmgren
19960908-0073
Börstig Kärragården 
521 93 Falköping

Jims aktivism i Nordiska motståndsrörelsen

Genom organisationens egna kamprapporter, gästlistor och läckta kundregister från de nazistiska nätbutikerna Midgård och Kampboden (NMRs tidigare webshop) kan vi se hur Jims engagemang har sett ut under de senaste åren.

I kundregistret från kampboden så hittar vi en beställning av boken “En tom säck kan inte stå – Myten om “förintelsen i gaskamrarna” i Auschwitz”. Vidare så kunde vi 2015 berätta att Jims namn fanns med på gästlistan för en vitmaktspelning anordnad av Dirlewanger Productions i Göteborg. 
Den 1a maj 2017 deltog Jim i NMRs demonstration i Falun, samma år befann han sig på blixtdemonstrationen 17e september där enbart aktivister och medlemmar deltog samt vid deras misslyckade nazistiska mobilisering den 30e september i Göteborg samma år.

Vi har även noterat att Jim deltagit vid flera interna aktiviteter tillsammans med NMR under 2018. 

Misshandel i samband NMRs flygbladsutdelning

Under en flygbladsutdelning i Göteborg 2017 med Näste 2 blev Jim gripen av polis. Upprinnelsen till gripandet var att han misshandlat en förbipasserande kvinna. Då polis närvarade vid platsen kunde Jim snabbt omhändertas, trots att hans kamrater försökte hjälpa honom efter att han slagit kvinnan till marken. För detta åtalas Jim och blir sedermera dömd för misshandel, med påföljd villkorlig dom och dagsböter. (Göteborgs TR B 13205-17)

Passion för vapen

Jim driver Falköpings Armborstförening (orgnr 802513-9661), en förening som startades 2018 och som är registrerad på Jims egen hemadress. Vid uppstartsmötet för föreningen den 3 december 2017 närvarade, utöver Jim, tre andra kända nazister varav två är aktiva medlemmar i NMR än idag. Samma personer sitter i dagsläget i styrelsen för föreningen. 

Jim ansökte om vapenlicens 2018 men fick avslag på ansökan på grund av sin koppling till extremism. I domen från Jönköpings förvaltningsrätt (1013-18) så ljuger Jim om att han inte är aktiv i NMR och att han ska ha lämnat organisationen under 2017. Jim förklarar i domen sin inställning till NMR vidare:    

“Han delar inte beskrivningen av organisationen som att det är en vit maktmiljö som förespråkar väpnad kamp och har ständigt närvarande beredskap att använda våld. Det är inte något han fått erfara. Det finns organisationsfrihet. Att han skulle vara olämplig för ett medlemskap i ett godkänt registrerat parti”

Flera medier rapporterade efter Jims gripande att han återigen ansökte om vapenlicens våren 2021 men att han även den gången nekades med hänvisning till hans koppling till NMR.

Trots att det nu jobbas frenetiskt från NMRs sida med att distansera Jim från organisationen och dess verksamhet med påståenden om att han varit så inaktiv “att man inte känt igen honom” etc så kan vi här visa flertalet bilder där Jim deltar vid aktiviteter och demonstrationer.

Att NMR försöker distansera sig från medlemmar och aktivister som åker fast för grova brott är inget nytt. Samma taktik användes vid bombdåden i Göteborg 2016 då medlemmar i NMR placerade ut tre bomber på flyktingboenden och på Syndikalistiskt Forums bokkafé. 

Har du mer information om Jim Holmgren och hans nazistiska aktivism? Eller har du annan information om hans organisationskamrater i NMR som skulle kunna vara av intresse för oss? Tveka inte att kontakta oss. Vi tar tacksamt emot tips!

Vi kommer att återkomma med mer information angående det här fallet i framtiden i takt med att ny information presenteras