AFA Göteborg – Redaktionen bakom avmaskerat

Idag väljer vi att offentliggöra personerna som ligger bakom hemsidan, Avmaskerat.com. Avmaskerat lanserades 1 maj 2020 och marknadsför sig som ett “medborgarjournalistiskt projekt” i syfte att hänga ut, vad de kallar, vänsterns terrorister. I ett historiskt perspektiv inom den fascistiska rörelsen i Sverige är sidan inget nytt, tvärtom, Avmaskerats artiklar är till stor del återpublicerade artiklar som tidigare nazistiska hemsidor salufört sedan tidigt 00-tal. Skillnaden från tidigare liknande projekt är att redaktionen som administrerar sidan är personer från flera olika organisationer som arbetar tillsammans. Vi kan idag avslöja en del av de personer som administrerar sidan. Vi kommer att återkomma med mer information om personerna i den här artikeln samt övriga personer och organisationer som står bakom Avmaskerat projektet inom snart framtid.

Nordiska motståndsrörelsen betalar för uppstart av projektet

För den som inte är insatt i bitcoins så marknadsförs ofta valutan som ett anonymt betalningsmedel, detta är en sanning med modifikation, det går att genomföra anonyma betalningar med bitcoins men samtliga bitcointransaktioner är också transparenta. Det vill säga att om man känner till adressen till en person eller organisations bitcoinplånbok kan man också se alla plånbokens inkommande och utgående betalningar och följa dessa vidare genom blockchainnätverket. Det är svårt att koppla en bitcoinplånbok till en person men genom att följa in/utgående transaktioner kan man ofta skapa sig en bild av vart pengarna har gått och om de har plockats ut eller inte.

Nordiska Motståndsrörelsen finansierar projektets uppstart genom att den 29e April, två dagar innan projektet lanseras, föra över bitcoins motsvarande vid tidpunkten ungefär 1100 SEK till en nyregistrerad bitcoinplånbok.

Nordfronts bitcoinadress (1DQ..) för över 0.0111 BTC till en okänd nyskapad bitcoinplånbok (3LKx..)

Avmaskerat har vidtagit många åtgärder för att anonymisera sin egen webbsida, men tack vare flera misstag från hemsidans administratörer kan vi avslöja att hemsidan tillhandahålls av det isländska företaget OrangeWebsite. OrangeWebsite är ett hostingbolag som marknadsför sig genom att erbjuda supersäker hosting där man kan registrera sig anonymt, betala för deras tjänster med hjälp av bitcoins samt påstår sig stå för “total yttrandefrihet”.

Dagen efter nordfronts bitcointransaktion, den 30 April 2020 betalar i sin tur den nyregistrerade bitcoinplånboken samma summa till en tjänst vid namn CoinPayments

Adressen som mottagit bitcoins från NMR (3LKx..) skickar vidare dessa till en adress (39zn…) som tillhör betalningstjänsten CoinPayments

OrangeWebsite använder sig av tjänsten CoinPayments i de fall man som användare väljer att betala med bitcoins

Admin 1: André Hermansson – Nordiska Motståndsrörelsen, näste 2. 


André Hermansson är en aktiv och drivande medlem i NMR sedan ett par år tillbaka. Vi har tidigare rapporterat om André och hans sambo Sabina Olsén här. André har under åren försökt att hålla en låg profil i de utåtriktade aktiviteter som NMR annordnar. Trots det så befodrades han under NMR:s interna organisationsdagar 2020 till aktivist. Kriterierna för att bli aktivist är, enligt NMR själva, mycket hårda då aktivist titeln är den högsta ansökningsbara graden i organisationen. 

“Som aktivist förväntas du delta på flertalet av de aktioner och möten som sker inom nästet och på rikssammankomster. Du ska också vara mycket aktiv i organisationen och verkligen göra nytta för vårt folk, samt uppvisa offervilja. Antingen är du offentligt aktiv genom att delta på majoriteten av gatuaktivismen eller så är du extremt driftig och verksam inom specialområden såsom Nordfront, IT, media osv.”

Flera avhoppare från NMR har i kontakt med AFA pekat ut André som drivande i Avmaskerat projektet.

André Per Bertil Hermansson Karlsson
19910714-3696
Armaturvägen 12 A,
542 42 Ljung

André börjar redan 2016 att förbereda sig för att hänga ut vänsteraktivister, ett par år innan han väljer att aktivera sig fullt ut i NMR. Under användarnamnet “musikalen” på diskussionsforumet Flashback så startar André ett flertalet trådar där han efterfrågar information om hur man på enklast sätt ska kunna sätta upp en plattform för att hänga ut privatpersoner som han anser ha svikit Sverige. Han frågar också efter var den juridiska gränsen går för att lagligt hänga ut privatpersoner på internet i en av de många trådar han skapar under 2016. 

Det kommer att dröja fram till 2018 innan André börjar agera utåtriktat med sitt uthängningsprojekt. Efter valet 2018 lanserar han kontot “Antidemokrat” på Twitter. Kontot liknar det antifascistiska projektet Nazispotting till utseendet och i hur det postas bilder och texter. Fokuset på kontots uthängningar är vitt och brett och består av utklippta ansiktsbilder på antirasister som deltagit i motdemonstrationer mot NMR men också det rasistiska partiet Alternativ för Sverige (AFS). Andrés projekt ska visa sig bli en förgrund till den nuvarande sidan, Avmaskerat. Fyra dagar efter att Avmaskerat lanseras den 1 maj 2020 så postar André ett sista inlägg på Antidemokrat kontot där han hänvisar sina följare till Avmaskerats konto på Twitter.

Admin 2: Christian Peterson – Alternativ för Sverige, Exakt 24.

Christian Peterson är aktiv i det rasistiska partiet Alternativ för Sverige (AFS) i Göteborg. Han är ansvarig för AFS skolkampanj och sköter partiets kommunikation i sociala medier. Dessutom sitter han med som ledamot i AFS Göteborgs kretsstyrelse. Inför det kommande kyrkovalet 2021 så kandiderar även Christian för AFS i Göteborg. Christian har gjort sig känd på internet med att lägga ett stort fokus på att hänga ut sina meningsmotståndare på sina plattformar han använder sig utav. Christian pekas ut av flera avhoppare som mycket aktiv i arbetet för Avmaskerat. Vi har tidigare rapporterat om Christian här.

Christian Peterson februari 2021.

Assar Christian Peterson
20020311-8476
Lundehagsgatan 9
c/o Ruxandra Peterson
416 56 Göteborg

Vid sidan av sin organisering i AFS så är Christian anställd av alternativmedia projektet Exakt 24 i egenskap som journalist. Exakt 24 drivs av flera kända namn som figurerat inom den nationella miljön sen flera år tillbaka. Bland annat så är den tidigare riksdagspolitikern Erik Almqvist chefredaktör för tidningen. Erik bor numera i Budapest där han sköter tidningen på heltid tillsammans med andra kända namn sprungna från det nedlagda partiet Nationaldemokraterna, Vavra Suk och Sanna Hill.

I början av 2021 så valde Christian och Exakt 24 hyra kontorslokal på Överåsslott i Örgryte, Göteborg . Exakt 24 har hyrt in sig tillsammans med Christians företag, Örgryte media solutions, som han driver tillsammans med Mattias Dahlgren (20020615-5111). På adressen så bedriver Christian sin verksamhet för Exakt 24 och Avmaskerat.

Christian hyr kontorsplats på Överåsslott

Danska vägen 20
412 66 Göteborg

Göteborgs företaget Wallenstam är det som förvaltar Överåsslott. Vi vill uppmana alla våra läsare att höra av sig till Wallenstam och informera dem om vad för hyresgäster de huserar i deras lokaler. Då Christian fortfarande bor hemma hos sin mamma i överklassområdet Örgryte, ett stenkast från Överåsslott, spenderar Christian mycket tid hemifrån på Danska vägen.

Kontaktuppgifter Överåsslott:
[email protected]
Telefon: 020 400 100

Vi kommer att återkomma framöver med mer information om personer och organisationer som är involverade i Avmaskerat projektet. För oss, aktiva antifascister, är gränsöverskridande samarbeten mellan gatuaktiva fascister och portföljfascister inget nytt.

Har du mer information om personerna i artikeln? Eller har du annan information om fascistisk aktivtet i Västra Götaland? Tveka inte att höra av dig till oss! Vill du hoppa av den nationella rörelsen och slippa hamna på radarn för aktiva antifascister i framtiden? Läs mer hur vi ser på avhoppare och hur du tar kontakt med oss här.

[email protected]