AFA Research: Byggföretaget som försörjer Nordisk styrka

Den nazistiska organisationen Nordisk Styrka driver ett byggföretag för att finansiera sin verksamhet. Företaget har bytt namn flera gånger för att göra det svårare för potentiella kunder att veta vilka de anlitar. Idag heter det Södermalms bygg och måleri AB. Bakom företaget står de välkända nazisterna Anders Rydberg och Fredrik Kosonen och bland de anställda hittar vi kända nazister.

Sommaren 2019 splittrades Nordiska motståndsrörelsen (NMR) till följd av en intern maktkamp. Förlorarna i kampen om makten  valde att starta utbrytargruppen Nordisk styrka (NS). De ledande inom NS är i huvudsak baserade i Stockholmsregionen och som ett sätt att försörja organisationen och att hålla medlemmarna sysselsatta valde NS att starta ett byggföretag. De som på pappret är ansvariga för företaget är Anders Rydberg (19840305-2957) och Fredrik Kosonen (19960827-3778). De har valt att byta namn på företaget vid ett flertal tillfällen för att sopa undan kopplingen mellan firman och nazismen.

Fredrik Kosonen
Anders Rydberg

Företaget hette till en början Profero Bygg, vilket vi uppmärksammat här. I styrelsen fanns då Anders Rydberg, Fredrik Kosonen och Maria Bergman (19890122-0460). Bergman är sambo med Niklas Yngwe (19890213-0015) som är fd lokal ledare inom NMR och numera drivande i NS.

Niklas Yngve
Maria Bergman

Efter att Profero kopplats ihop med NS av oss och i etablerad media byttes företagsnamnet till Lindqvist Tak & Fasad AB. Då tillkom Joakim Lindqvist (19890814-2774) och Rickard Holm (19920720-0776) i styrelsen medan Rydberg och Kosonen stod kvar som ägare. Under våren 2021 bytte företaget återigen namn, till Södermalms bygg och måleri AB.  Nu är det bara Kosonen och Rydberg som på pappret har befattningar i företaget.

Företagsnamn: Södermalms bygg och måleri AB
Organisationsnummer: 559167-0707
Adress:
Box 405
Renstiernas gata 23
116 31 Stockholm

Vilken funktion Rickard och Joakim har haft i företaget är ännu inte fastslaget, men det är utan tvekan av kriminell karaktär. Kombinationen nazism och kriminell verksamhet är inte ovanligt. Rickard och Joakim har flera domar bakom sig och de har båda tidigare begärt konkurs. En dom som är intressant i sammanhanget i är att Rickard under våren 2016 döms för grovt penningtvättsbrott (Hamlstads TR B 629-17). Rickard blev bötfälld av en kriminell organisation som han tidigare har haft kontakt med och blev tvingad att ställa sitt bankkonto till förfogande. Han fungerade som en s.k målvakt och mottog 57 banköverföringar och swishbetalningar om sammanlagt 415 573 kr. Rickard skickade sedan pengarna vidare till de okända personer som legat bakom bedrägerierna.

Rickard är komplementär i kommanditbolaget Bil och rekond huset oskarström Kommanditbolag (Org.nr: 969792-2202). Bolaget sköts tillsammans med en 40-årig man som är kommanditdelägare.

Rickard dömdes under 2016 för olovlig körning och hastighetsöverträdelse (Blekinge TR B 2608-15). Joakim dömdes hösten 2020 för en stöld på Ica tillsammans med sin sambo (Blekinge TR B 1054-20), misshandel och olovlig körning under 2017 (Blekinge TR B 1820-16), Olovlig körning under 2019 (Blekinge TR B 2649-19) samt våldsamt motstånd, ofredande, olaga hot under 2017 (Eskilstuna B 3013-16).

Tidigare fanns tre fordon skrivna på företaget. I januari 2021 skrivs två av bilarna över på Rydberg, den ena säljs sedan vidare medan den andra ställs av. En bil skrivs över på Kosonen och är fortfarande registrerad på honom. Det är en silverfärgad skåbil, Volkswagen Caddy Maxi från 2010, med registreringsnummer JZW647.

Huvudmännens politiska engagemang och brottslighet

Både Anders Rydberg och Fredrik Kosonen har varit aktiva i den svenska fascistiska rörelsen under lång tid. De var båda med i Svenska motståndsrörelsen, innan de bytte namn till NMR, och var med i attacken på en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013. De har deltagit på ett stort antal demonstrationer och aktioner med NMR. Innan de hoppade av NMR för att starta NS var Rydberg ledare för NMRs lokalorganisation i Stockholm och Kosonen en av de mer drivande aktivisterna.

De är båda dömda för ett stort antal brott, de flesta kopplade till deras politiska aktivitet. Rydberg är dömd för bl.a. stöld, skadegörelse, våldsamt upplopp, misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Kosonen är dömd för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd, brott mot knivlagen, snatteri och stöld.

Kosonen utreds för grov misshandel och grovt olaga hot (B 1787-20 Södertälje TR), väntar rättegång för våldsamt upplopp (B 3046-18 Göteborgs TR) samt för misshandel (B 3702-19 Stockholms TR). I samma mål i Stockholms tingsrätt står Rydberg åtalad för bl.a. förberedelse till grovt vapenbrott, penningtvättbrott, vapenbrott och anstiftan till misshandel, läs mer här.

Företagets syfte – pengar till organisationen och arbete till arbete till fascister

NS har flera syften med att driva företaget. På sikt vill de förstås dra in pengar till organisationen genom företagsverksamheten men omsättning är ännu inte speciell stor. Företaget kan användas för pengatvätt och för att köpa in material och utrustning till NS politiska projekt.

NS vill helst att de anställda i byggföretaget delar deras politiska övertygelse, vilket de öppet uttryckt när de efterlyst personal. Målet är att ge egna medlemmarna och sympatisörer en försörjning och en trygg anställning, något öppna nazister ofta kan ha svårt att hitta just på grund av sin politiska övertygelse.

De anställda på företaget

Hittills har företaget inte gått så bra att de kunnat anställa särskilt många av sina meningsfränder. Bland de som arbetat åt företaget märks bl.a. Patrick Christensson (19960309-2652) som står ägare till en av organisationens lokaler som vi uppmärksammat här och Dennis Mellström (19741219-0311) som var aktiv i nu nedlagda fascistgruppen Nordisk ungdom. Södertäljebon Jimmy Andersson (19960619-8654) har arbetat åt Profero och även förekommit i deras marknadsföring på sociala medier.

Patrick Christensson

Dennis Mellström

Jimmy Andersson, har arbetat åt och förekommit i marknadsföring för företaget.

Till dig som funderar på att anlita Södermalms bygg och måleri

Företaget är direkt kopplat till den nazistiska organisationen Nordisk styrka och används som en pusselbit i deras politiska projekt. Genom att anlita dem ger du företaget legitimitet och bidrar till att upprätthålla organisationen Nordisk styrka och i förlängningen den fascistiska rörelsen i Sverige. Vi hoppas och tror att den vetskap får potentiella kunder att tänka om.

***

Har du information om Nordisk styrka eller byggföretaget? Har du anlitat eller varit i kontakt med Södermalms bygg och måleri? Känner du personligen till någon av personerna som nämns i artikeln eller har du information om dem? Har du något annat tips kring den fascistiska rörelsen? Skicka ett mejl till oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att kontakta oss på vår mejl. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare

Mejl: [email protected]

AFA Research