AFA Lund: Johan Fechner – Nazisten i östra Lund

Idag kan AFA Lund avslöja identiteten på nazisten som under de senaste åren förpestat de östra delarna av Lund med nazistisk propaganda, så som klistermärken, sprayningar och affischer, men också med grövre nazistiska attentat mot sina grannar. Nazisten i fråga heter Johan Fechner och är medlem i Nordiska Motståndsrörelsen. 

Johan har utgått från sin lägenhet på Flygelvägen 31 när han ibland ensam, och ibland tillsammans med hans nazistiska kamrater, gått ut på propagandaspridningar i närområdet. Johan och hans kamrater har oftast valt att gå ut på sina “promenader” under skydd av mörkret på kvällen eller på natten för att undgå att stöta på hans grannar. På sommarmånaderna, då solen går ner senare, har Johan då ibland valt att gå ut under de tidiga morgontimmarna när de flesta ligger och sover.

Johan Fechner

19840313-4234

Flygelvägen 31 lgh 1002

224 72 Lund

Nazistiska attacker på öster i Lund

 

Brandbilar på plats efter brandattentat i Lund

 

En av Johans favoritmål för hans propagandaspridningar har varit Vipeholms Gymnasieskola. Där har Johan tillsammans med hans kamrater i Näste 3 bl.a. satt upp nazistiska banderoller. Det har varit ett återkommande problem för skolan i flera års tid.
Johan och hans kamrater har utsatt hans närområde för mycket grövre nazistisk brottslighet än att smutsa ner grannskapet med sin propaganda.
Under natten till 19 maj 2018 attackerade NMR en ung antifascist organiserad i Ung Vänster och dennes sambos bostad genom hot sprayat på fasaden och stenar inkastade genom fönstret. Den unga kvinnan och hennes sambo hade precis lagt sig när stenarna flög in genom sovrumsfönstret och täckte sängen med glassplitter. Turligt nog träffades ingen av dem av de fyra stenarna som kastades in. Om en eller bägge av dem hade träffats i huvudet så hade konsekvenserna kunnat blivit mycket svåra. Ung Vänster aktivisten hade bara veckan innan, den 5 maj, varit med och arrangerat en demonstration mot nazism i Trelleborg. Där hade medlemmar i NMR dykt upp och bland annat försökt fotografera deltagarna, men sedan varit tvungna att avlägsna sig. Sydsvenskan rapporterade om attacken.
Johan och hans kamrater i NMR har också vid två tillfällen utfört nazistiska aktioner mot en av Sydsvenskans journalisters hem. Reportern, Olle Lönnaeus som bor tillsammans med sin familj, liksom UV-kvinnan och Johan, på Östra Torn i Lund. Den första aktionen mot Olles hem var en reaktion från NMRs sida efter att Sydsvenskan skrivit om att nazisten Daniel Gerdås arbetade på det kommunala bolaget Kraftringen. Ni kan läsa vårt avslöjande om Daniel Gerdås här. I denna första aktionen mot Olle så valde nazisterna i Näste 3 (den regionala lokalgruppen av NMR i Skåne/Blekinge) att åka in till Lund för att i natten posera utanför Olles hem.
Utanför Olle Lönnaeus hem står nazisterna Daniel Gerdås, Sebastian Elofsson, Zacharias Hortén och Marcus Hansson
Den andra nazistiska aktionen NMR utförde mot Olle skedde den 5 september 2019. Under skydd av nattens mörker dumpade nazisterna sopor utanför Olles familjs hem samt satte upp en hotfull lapp på dörren med NMR som avsändare. Denna gången var det dock inte bara Olle som fick NMRs fokus. Samma natt gav de sig också på kommunpolitikern Philip Sandberg (L) med samma tillvägagångssätt. Sedan lade NMR stolt upp en rapport om detta på sitt propaganda organ Nordfront. I efterhand har AFA kunnat identifiera nazisten Marcus Hansson som en av gärningsmännen bakom attackerna.
Bild från NMRs sopaktion
Nazisten och numera ansvarig utgivare för NMRs propagandakanal, Nordfront, Marcus Hansson deltar i en av attackerna mot barnfamiljen.
Den mest allvarliga incidenten skedde dock natten mot tisdagen den 9 oktober 2018, samma natt som kristallnatten. Det var en kvinna med judisk påbrå och aktiv som fritidspolitiker som fick sitt radhus öster i Lund brandbombat av nazisterna. Lyckligt nog var ingen hemma i fastigheten vid tillfället, då dådet annars hade kunnat slutat i allvarliga skador eller dödsfall. Grannhusen fick dock evakueras medans räddningstjänsten försökte släcka fastigheten. Det hela uppmärksammades av riksmedia och polisen gick tidigt ut med att det fanns starka antisemitiska motiv bakom attacken.

Rättsliga påföljder

Johan har dock inte alltid lyckats hålla sig under radarn när det gäller hans ljusskygga aktiviteter på nätterna i östra delarna av Lund. Måndagen 2018-07-16 kl 23:47 grips Johan när han är ute och klottrar nazistiska budskap i grannskapet. I förundersökningsprotokollet för den aktuella skadegörelsen så uttalar sig en av de poliser som griper Johan om hans anmärkningsvärda beteende: (Lunds TR B 1031-20)
Från förundersökningsprotokollet:
Mannen blev identifierad och han började att påtala bland annat att polisen var köpt av
aftonbladet och att han inte hade något emot oss som individer men att polismakten var något i
stil med korrupta i samhället och tillhörde fel sida av politiken. Mannen pratade mycket politik
och då åt det högra hållet då han var en anhängare av NMR.
Mannen hade något klistermärke med NMR antydning och han hade även ett plakat (
nordfront.se ) så att han kunde sprayfärga föremål med detta plakat, detta hade han i en
papperspåse. Mannen hade även två färgburkar och en burk som var om jag inte misstar mig “
sparylim “[…]
Mannen hade varit runt i området där han blev kontrollerad, mannen hade sprayat svart färg på
lyktstolpar oklart hur många och han hade även varit på Neversvägen och sprayat ner en
container med Nordfront.se[…]
Polisens bild på Johans väska fylld med sprayburkar
 
Polisen hittar även klistermärken och affischer från NMR i Johans väska vid gripandet av honom.
 
Johan iförd samma väska när han delar NMRs flygblad i Lund under valrörelsen 2018

Jobbar på sin mammas företag

Johan arbetar på I & O Insight & Opportunities AB, som är hans mammas företag. I & O omsatte drygt 3.3 miljoner kr 2019 och är baserade på Klostergården i Lund.  Företaget erbjuder följande till sina kunder:
Vi utvecklar ledare som utvecklar medarbetare. Hos oss, har vi fokus på det personliga ledarskapet, som på djupet transformerar din förståelse för effektivitet, produktivitet och välmående. 
* Individuell Ledarutveckling
* Kultur- och Värdegrundsarbete
* Konflikthantering
* “Att må bra på insidan” – Stresshantering
Nedan kan ni hitta kontaktuppgifterna till Johans mamma tillika chef om ni vill uppmärksamma henne om hennes son tillika anställdes fascistiska terrorism. Vi i AFA Lund tycker det är oacceptabelt att personer som utövar nazistisk terror mot befolkningen i vår stad ska få verka ostört. Om du läser detta Carina så tar vi bort uppgifterna om ditt företag så fort du har förmått Johan att kontakta oss om att han lämnat nazismen bakom sig. Eller att han inte längre är anställd hos dig mera. En arbetsköpare och mor som blundar när den vet om att den genom sin anställde i andra ledet finansierar nazistiska attentat har vi inga andra val än att publicera på vår hemsida. Inte en krona till bensinen i nazisternas brandbomber!
Carina Fechner
I & O Opportunities AB
Tel: 0702 – 61 65 47
Om du ser Johan i din vardag, vare sig det är på bussen till jobbet eller på affären så skulle vi gärna vilja ha tips från dig. Om du ser Johan ute på Östra Torn så får du gärna säga åt honom och hans kumpaner att de har inget i Lund att göra!
Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mejl. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare: Angående avhopp från den nationella rörelsen.
För tips eller kontakt: