AFA Skåne: De döda manar oss 2018

Även detta år åkte några representanter från Skånegrupperna ner till Berlin för att delta i den årliga minnesdemonstrationen för Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. Denna gång anslöt även kamrater från AFA-Oslo och på plats möttes Tyska kamrater från NEA ( Northeast Antifascists Berlin ).

På lördagen besöktes minnesmonumentet i Treptower Park, uppfört efter andra världskriget för att hedra de Sovjetiska soldater som stupat i slaget om Berlin. Där lämnades blommor samt reflekterades över de som gav sitt liv i kampen mot fascismen.

På Söndagens demonstration låg fokus på solidaritet med de Kurdiska kamraterna. I Tyskland har man förbjudit alla flaggor och banderoller som kan uppfattas som stöd till PKK. Det innefattar även flaggor med YPG och YPJ samt bilder på Abdullah Öcalan. Ett stort antal mindre flaggor delades ut i demonstrationståget och lyftes upp efter ungefär halva marschvägen. Detta ledde till konfrontationer med den Tyska polisen, som svarade med inbrytningar i tåget för att ta ner flaggorna. För varje nedtagen flagga restes dock en ny och polisen gav till slut upp vilket får ses som en seger.

Demonstrationen avslutades vid Zentralfriedhof Friedrichsfelde där nejlikor lades på gravarna vid minnesväggen samt vid den stora obelisken med inskriptionen “Die Toten mahnen uns”. Inskrivet i stenen längs muren är även namnen på hundratals Antifascister som gav sitt liv för kampen mellan 1933-1945.

Så som föregående år reflekterades över vår historia och parallellerna till i dag. 1919, 1945, 2018. Det är en brokig historia om umbäranden och mörker. Men också en om kompromisslös kampvilja, att när hela världen står i brand hålla linjen klar.

De döda manar oss