Ett år efter nazistattacken i Kärrtorp – AFA Stockholm talar

Den 15 december hölls en manifestation i Kärrtorp arrangerat av nätverket Linje 17 Mot Rasism, på dagen ett år efter fascisternas attack mot en fredlig demonstration.

Drygt 1 000 deltagare dök upp i vintermörkret för att markera sin ståndpunkt på årsdagen och lyssna till vittnesmål från kamrater som befunnit sig på torget då fascisterna attackerade. Bakgrunden till den första demonstrationen var en ökad frekvens av fascistisk skadegörelse i närområdet, men också en ökad närvaro på gatorna. Veckan innan hade en ung man misshandlats av flera personer efter att han uppgett att han inte gillar nazister, dessutom hade Kärrtorps gymnasium blivit nedklottrat med svastikor och slagord.

Den organisation som låg bakom både klottret och misshandeln var Svenska Motståndsrörelsen (SMR) – samma grupp som attackerade demonstrationen med glasflaskor, knivar och fanstänger, trots att där fanns mängder av barn och gamla. Ett antal av fascisterna i SMR har dömts efter attacken, men enbart till kortare fängelsestraff. Samtidigt sitter Joel, en av antifascisterna som försvarade demonstrationsdeltagarna, nu av ett fängelsestraff på 5,5 år (6,5 i tingsrätten, kortat i hovrätten). Utöver Joel väntar flera av antifascisterna nu åtal, trots att tingsrätten fastställt att det under attacken på torget var en situation då nödvärnsrätten gällde och trots att polisen medgett att de vid tidpunkten inte kunde skydda demonstranterna från angreppet.

Attacken markerade början på ett år av ökad organisering mot fascismen, framför allt på det lokala planet. En vecka efter attacken samlades 16 000 personer i Kärrtorp för att visa sin avsky inför fascisternas överfall. På olika platser i Stockholm och övriga landet startades nya nätverk med samma mål och uppbyggnad som Nätverket Linje 17 Mot Rasism och demonstrationer arrangerades i en rad städer för att visa solidaritet. Även internationellt uppmärksammades händelserna och framför allt den oproportionerliga repressionen mot antifascisterna som följde. När nu ett år har gått kan vi blicka tillbaka på ett år av intensifierad fascistisk aktivitet, men också på ett år av antifascistiskt motstånd organiserat i ansiktslösa lokala nätverk som lyckats samla stora antal människor.

Den här texten är ingen årskrönika, utan en kortfattad reflekterande tillbakablick på vad som kom att bli startskottet för en våg av antifascism och antirasism som ännu inte ebbat ut. När vi nu samlades i Kärrtorp för att dela och ta del av varandras vittnesmål bidrog AFA Stockholm med ett tal från en kamrat som närvarade när fascisterna attackerade. Talet filmades och finns att återse här:

AFA Stockholm

https://twitter.com/afasthlm