Golare har inga polare?

Upsala Nya Tidning skriver den 10/8 2014 en artikel de kallar “Radhusnazisterna”. Den handlar om två unga män från Uppsala som är medlemmar i Svenska motståndsrörelsen. Artikeln behandlar männens uppväxt, familjeförhållanden, samt olika domar som nazisterna figurerat i. Personerna som åsyftas är Nils, numera Julius Blomberg (19881109-4997) och David Stenbom (19941020-1611).

Både Blomberg och Stenbom deltog vid attacken i Kärrtorp i december förra året. De båda svarar “ingen kommentar” på frågorna i de inledande förhören. Så har dock inte alltid varit fallet. Exempel går att hitta i några av de domar som UNT refererar till i artikeln.

Fallet där Julius och David tagit en tur i Julius pappas bil för att klottra mitt i natten (målnr. B 6932-13) är ett av dem. Julius svarar även i dessa förhör “ingen kommentar” på de flesta av polisens frågor. David däremot, berättar utförligt om vad han och Julius haft för sig tidigare på dagen, varför de befunnit sig på platsen, vad de ska göra sen, med mera. Eftersom Stenbom tidigt erkänner att han är medlem i SMR, får vi anta att han pratar med polisen som representant för gruppen.

“Julius förnekar brott och har sen inga övriga kommentarer att lämna, även David förnekar brott både när det gäller klottret och knivbrotten. Enligt David så har dom suttit hemma hos Julius tillsammans med hans sambo och deras barn. Julius skall sen köra David till tåget, när dom kommer till stationen så är inget tåg inne så dom tar en sväng och åkter då bland annat till parkeringen vid ICA butiken där dom stannar en liten stund för att sen åka vidare och det är då dom stoppas av polispatrullen.”

“David säger att han och Julius den här natten åkte i en röd Toyota Combi. Det är en bil som inte tillhör David utan det var Julius som hade den bilen.”

“David delges vidare att det togs beslag från honom i form av klistermärken med texten “www.nordfront.se”. David medger att han hade dessa märken på sig vid tillfället och att det är märken som kommer från organisationen svensk motståndsrörelse. David säger på fråga att han är medlem i den rörelsen. David säger att det inte finns något samband mellan texten på dessa klistermärken och klottret i Örbyhus mera än att det är samma text.”

UNT skriver också om när David gick ut en natt och slog sönder en busskur och en pizzeria med en teleskopbatong vintern 2013 (målnr. B 3754-13). Den 12/1-2013 observerar flera personer en kille som beter sig konstigt i bostadsområdet Slavsta i Uppsala. Ett av vittnena jagar efter David, säger åt honom att sätta sig på marken och lämna över sin mobil, så att vittnet kan ringa polisen. Det gör David snällt och sitter kvar tills polisen kommer och griper honom klockan 23.27. Tidigare samma dag har SMR haft en flygbladsutdelning i centrala Uppsala. Även Julius deltog vid utdelningen, liksom Emil Hagberg, Martin Saxlind och Pär Sjögren. Kanske dricker de alkohol tillsammans senare på kvällen. Kanske blir det lite för mycket för unge David, som till skillnad från de andra i sällskapet är lättviktare. Batongen som användes vid skadegörelsen hade Stenbom med största sannorlikhet med sig även tidigare på dagen. UNT spekulerar i om det kan vara oförlöst adrenalin efter flygbladsutdelningen som kan ha utlöst glasskrossandet.

Eftersom allt detta är offentlig handling får man anta att SMRs ledning också tagit del av informationen. Även om man i Stenboms fall skulle kunna skylla på relativt låg ålder och bristande erfarenhet, är han långt ifrån ensam inom sin grupp vad gäller pinsamma fyllehistorier och samtal med polisen.

Julius Blomberg har varit aktiv nazist i mer än tio år och är en van organisatör. Ändå verkar SMRs medlemmar i Uppland mest delta i studiecirklar och fika i olika vardagsrum i Stockholm nu under sommaren. Vi har konstaterat att i vissa kretsar kan faktiskt golare ha polare. Det är inte den enda punkten SMR kompromissat med internt, utan även i sammanhang som våldtäkt, narkotikaanvändning och övriga politiska engagemang hos medlemmar och sympatisörer verkar ledningen se mellan fingrarna. Det förtjänar naturligtvis egna artiklar.