AFA Stockholm: Inte våra kamrater – Om dom tyska pro-israeliska “antifascisterna”

Länge har vi på håll och med avsky följt den pro-israeliska tyska antifascismen, eller antideutsche-rörelsen som dom kallas i Tyskland, och aldrig har vi ansett oss dela något gemensamt med grupperna som representerar denna obskyra strömning.

I och med det israeliska folkmordet på palestinier som nu pågår är det dock sedan länge dags för oss att officiellt bryta med alla vänster- och antifascistiska grupperingar, både i och utanför Tyskland, som stödjer staten Israel.

Dessa “antifascister”, som varken är antifascister i teori eller praktik, och som linjerar sin antifascism parallellt med det politiska etablissemangets intressen, är inte våra kamrater.

Generellt är vår linje, och har alltid varit, att en ständig diskussion inom vänstern om vilka som är våra kamrater, och vilka som ej är det, måste vara vägledande för våra samarbeten.

Det är ett ansvar för oss alla att dra upp principer för antifascismen, exempelvis att den måste vara revolutionär, exempelvis att den måste vara klassbaserad, och internationalistisk, så att varken Magdalena Andersson eller tyska sionister kan urvattna dess begrepp och slagkraft.

Utifrån vår analys av fascism och antifascism ser vi med tydlighet att den pro-israeliska vänstern inte bara har fel, utan också är direkt farlig.

Å ena sidan förkastar man tysk nationalism, som man med rätta hävdar rent historiskt ha lett till fascism, för att å andra sidan fanatiskt stödja etno-nationalism i mellanöstern. Sensmoralen är alltså att nationalismen för vita européer är något omodernt, medan nationalismens förödande konsekvenser för araber är ett värdigt pris att betala. Produkten vi lämnas med är en deformerad, imperialistisk och rasistisk typ av “antifascism”, väl behjälplig kapitalismens och nationalismens intressen.

Vi uppmanar alla antifascistiska grupper i alla länder att också bryta eventuella samarbeten med den pro-israeliska vänstern.

I dagarna har tyska pro-palestinska aktivister ockuperat Rote Flora, ett socialt politiskt center i Hamburg, eftersom man menar att byggnaden är ett center inte för vänstern utan för sionism. Vi ser positivt på denna utveckling, som också bevisar den internationella palestinarörelsens handlingskraft, samt sionisternas allt större isolering.

Vi ser med förhoppning på den nya, unga gatubaserade rörelse som i solidaritet med palestinierna håller på att svetsa samman något som skulle kunna vara en framtida vänsterrörelse. En vänsterrörelse stärkt av principer och självförtroende, med betoning på aktion och handling, långt bort från socialdemokratins och vänsterpartismens ängslighet och passivitet. Den militanta antifascismen måste vara en självklar del i denna rörelse.

Följ oss på sociala medier för att inte missa framtida nyheter.

Mail: [email protected]
Twitter: @afasthlm
Instagram: @afastockholm
Facebook: Antifasciskt aktion Stockholm
Från floden till havet,
Antifascistisk Aktion Stockholm