AFA Stockholm: Oliver Johansson – Nazist och ordningsvakt

I denna artikel ger vi en uppdaterad bild av nazisten Oliver Johansson som befunnit sig i denna rörelse i flertalet år och har gått från att vara aktiv i Näste 1 i Nordiska Motståndsrörelsen till White Boys. Det senare som numera räknas som en lokalgrupp i nätverket Aktivklubb Sverige. Vi kan idag avslöja att Oliver är anställd av Commuter Security Group för SLs räkning.

Nulägesbilden är av stor betydelse då det kommit till vår kännedom att Oliver är utbildad ordningsvakt, anställd av Commuter Security Group(CSG) och arbetar som ordningsvakt åt SL i Stockholms kollektivtrafik. Här bör det tilläggas att ordningsvakter till skillnad från väktare är utbildade genom Polismyndigheten och är sedan i sitt yrke direkt underställda polisen. Det är inte första gången som det kommer fram att CSG har problem med nazister och högerexremister och säkerhetsbrister inom organisationen.

“Alla våra ordningsvakter bemöter människor på ett professionellt, värdigt och vänligt sätt.” – CSG

Oliver William Johansson
20010720-8332
Lindövägen 102 bv
186 92 Vallentuna

Han flyttade hemifrån från Västertorp till adressen i Vårberg under 2022 och tills sista till den adress han nu bor på i Vallentuna.

Isjaktsgränd 10 lgh 1101
129 45 Hägersten

AFA kommer att kontakta hans arbetsplats, familj, grannar och andra närstående angående hans aktivitet. Vi skickar i vanlig ordning ut en informationsfolder om hans aktivism och roll i nazi-rörelsen. Läs mer om den här.
Oliver har flera anledningar till att inte prata politik på jobbet. Ingen vill ha en nazist på sin arbetsplats och han kommer i sin roll som ordningsvakt att arbete med personer med all möjlig bakgrund. Att en nazist inte är uppskattad som arbetarkamrat och att arbetargivare helst av allt vill göra sig av med en organiserad nazist är han väl medveten om. Att vara öppen med sina åsikter vet han riskerar hans anställning. Till det hör att han även att han är en introvert person.

Vi undrar vad hans arbetsgivare tycker om att ha en organiserad nazist anställd hos sig. En person som inte bara är företagets ansikte utåt utan även är direkt underställd polisen med tilldelade befogenheter som sätter honom i en maktposition, detta samtidigt som han är en känd nazist. Både med WB men även hans tidigare period i NMR. En organisation vars medlemmar bland annat är dömda för mordförsök, mord, mordbränder, otaliga fall av grov misshandel, dopingbrott, mängder av narkotikabrott, vapenbrott och allmän ödeläggelse.

Vi vill påminna om att lönen från CSG går till att upprätthålla nazistisk verksamhet både lokalt och i andra delar av landet. Vi uppmanar allmänheten att kontakta CSG och berätta vad man tycker om att en nazist är anställd på företaget:

VD CSG Patrik Berg
VD Transfer group AB Pernilla Jessesäter
Transportarbetareförbundet fackklubb
CSGs linked in
CSGs kontaktformulär
CSGs instagram
CSGs Facebook
CSGs besöksadress:
Commuter Security Group
Finlandsgatan 60
164 74 Kista

Bild från en träning med Näste 1 år 2020, Oliver Johansson till vänster och Wille Johansson(20020919-6757) till höger.

Oliver Johansson anslöt sig år 2019 till NMR och deltog i aktiviteter ihop med Näste 1. I mitten av år 2020 lämnar nazisten Oskar Laas(20010902-8050) NMR och bildar i stället White Boys(WB), Oliver var en av de som följde med i detta skifte. Läs mer om detta här.

Från vänster: Finska nazisten Otto Virkkunen och svenska nazisterna Sebastian Holmberg(20030828-4538) och Oskar Laas. Oliver i den röda rutan.

Sedan dess har Oliver fortsatt varit medlem i White Boys, dock sedan juni ingår de numera i nätverket Aktivklubb Sverige. Vi går igenom detta utförligare i slutet av denna artikel.

Att White Boys backar upp Alternativ för Sverige på deras torgmöten är ett återkommande fenomen. Bilden ovan visar WB på AfS valfinal på Mynttorget den 10e september 2022.

Oliver markerad näst längst till vänster, bild från Granskogsfolket och WB:s gemensamma aktivitet.

I september 2022 deltog White Boys på en vandring ihop med Granskogsfolket(GFS). För att representera WB var det Sebastian Holmberg, Oliver Johansson och även Otto från Finland. Läs vår tidigare artikel om just Sebbe och Oliver här.

Från samma gemensamma utflykt passade GSF och WB även på att posera med en swastikaflagga, Oliver inringad.

I takt med att Gym XIV växte, läs mer om detta här, och med lanseringen av Aktivklubb Hälsingland så dog projektet GSF i praktiken ut under våren.

Den 28e januari höll Gym XIV i evenemanget Kontrakultur, läs mer om evenemanget och paret Delin här. Oliver Johansson deltog ihop med bland annat Oliver Sima Petrell(20011219-2273) och Sebastian Holmberg, för att se övriga personer som befann sig i Deje på detta evenemang läs vår deltagarartikel här.

De träningar och tävlingar som har hållits i Deje av Gym XIV för i synnerhet AKS-medlemmar, som i bilden ovan, har blivit anmälda i egenskap av att vara illegala kampsportsmatcher.

Gruppbild på Aktivklubb Sverige tagen på nationaldagen 2023. Markeringen visar Oliver Johansson. Vi kommer ha skäl att återkomma till den här gruppbilden i takt med att vi skriver artiklar om medlemmarna i Aktivklubb i Stockholm med omnejd. Aktivklubb Sverige lanserades den 6e juni 2023 och WB räknas numera som Stockholms lokalgrupp inom AKS.

***

Har du mer information om händelsen eller om någon av personerna i artikeln? Ser du dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? All information är av intresse.

Har du annan information om fascistisk aktivitet eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Mail: [email protected]
Twitter: @afasthlm
Instagram: @afastockholm

/AFA Stockholm