AFA Stockholm: Fascister hand i hand med turkiska islamister 

Hundratals demonstranter samlades den 4 juni i år i centrala Stockholm för att visa sitt motstånd mot Sveriges Nato-ansökan och mot Turkiets president Erdogan. Arrangörer och deltagare var tidigt medvetna om den moralpanik som demonstrationen skulle orsaka hos både regeringen, polisen och olika islamistiska grupper. Erdogans försvarare denna dag skulle dock visa sig komma från ett helt annat håll.

Nej till Nato-demonstrationen den 4 juni i Stockholm.

Knappt hade demonstrationståget hunnit gå 500 meter innan 3 välbekanta Stockholmsfascister dykt upp. Oliver Petrell(20011219-2273), Oliver Johansson(20010720-8332) och Sebastian Holmberg(20030828-4538), alla tidigare medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsens näste 1, nu aktiva i den fascistiska kampsportsklubben White Boys, börjar snabbt trakassera och fotografera demonstrationsdeltagare. 

Oliver Petrell, Oliver Johansson och Sebastian Holmberg.

När aktivister på plats visar fascist-trion att deras närvaro inte accepteras vänds situationen genast emot dom. Holmberg blir så rädd att han drar fram en pepparspray och försöker spraya demonstrationsdeltagare, detta lyckas dock dåligt och istället blir han och hans vänner bortjagade från gatan. 

Lite över en månad senare publicerar fascisten Christian Peterson, skribent på Nordiska Motståndsrörelsens uthängningssida Avmaskerat samt tidigare medlem i näste 2, en artikel på den högerextrema nyhetssidan Insikt24 där han hänger ut deltagare från demonstrationen den 4 juni. Förut att artikeln innehåller en rad faktafel är den också fylld med bilder tagna av fascist-trion från White Boys. 

Det anmärkningsvärda med den här historien är varken att White Boys springer i panik efter minsta lilla dispyt, eller att Peterson, som idag försöker etablera sig som “trovärdig journalist”, har ett tätt samarbete med organiserade nazister. Det anmärkningsvärda är att det sedan Sverige öppnat dörren för ett Natointräde skapats en ohelig allians bestående av svensk regering, svensk polis, svenska fascister och turkiska islamister – alla med det gemensamma målet att attackera och tysta den radikala vänstern. 

Christian Peterson

Vi som antifascister förstår självklart den praktiska roll som fascismen spelar för statsmakten. Vid tillfällen när den politiska och ekonomiska eliten känner sig pressad välkomnar man som en stabilitetsfaktor in delar av fascismens organisationer i värmen. Detta sker inte nödvändigtvis eftersom man delar ideologiska ståndpunkter, utan eftersom smutsarbetet som kapitalets fortsatta existens kräver måste outsourcas till aktörer som är “närmare gatan” än vad överklassen är. 

Fascisterna accepterar sin roll som kapitalets nyttiga idioter endast temporärt och framförallt av två anledningar. Den första anledningen är den mest centrala – välkomnandet in i värmen erbjuder fascisterna en chans till att utmanövrera den politiska eliten (dock inte den ekonomiska) i ett spel som slutligen gör fascisterna själva till styrande. Detta är sant lika mycket under historiska kristider som i den nutida svenska högerns sökande efter parlamentarisk majoritet genom Sverigedemokraterna. I sin iver efter kontroll missar man antingen att identifiera fascisternas egna planer, eller så tar man dom helt enkelt inte på allvar. 

Den andra anledningen till fascisternas bugande inför den politiska eliten är för denna artikelns poänger mer relevant. Den handlar helt enkelt om att fascismen – en ideologi som har våldet och repressionen som sin kärna – tar alla chanser den får för att attackera sina fiender. Detta i sin tur är förklaringen till varför svenska fascister och turkiska islamister så bekymmerslöst kan dela plattform – dom hatar exakt samma saker. Deras drömsamhälle villkoras av att vänsteraktivister, HBTQ-personer, fackligt aktiva och etniska och religiösa minoriteter med våld underkuvas. 

Paradoxalt nog gör detta den fascistiska rörelsen, med alla sina islamofobiska attribut, till en spegelbild av den islamistiska rörelsen. För oss antifascister har denna slutsats omvänt en ytterligare betydelse – islamismen bör med rätta ses som fascism.

Radio Nordfront annonserar Radio Islam-grundaren Ahmed Rami som gäst.

Konkreta exempel på denna oheliga allians är hur Nordiska Motståndsrörelsen bjudit in islamister till sin poddradio för att man med dessa ska kunna spy ut sitt gemensamma judehat. Eller hur nazister med bakgrund i det nu nerlagda Svenskarnas Parti 2015 anordnat en pro-Assad konferens i Göteborg eftersom man identifierat Assad och hans armé som bekämpare av ”globalisternas anglosionistiska världsordning”. I sammanhanget kan man även nämna att Peterson vid flera tillfällen skrytit om hur han vill kartlägga politiskt aktiva vänsterpersoner för att ge informationen vidare till turkiska myndigheter.

Petersons Telegram-chatt.

Fascisternas trakasserier och kartläggningar av Erdogankritiker ska alltså ses i ljuset av detta. Svenska fascister hand i hand med turkiska islamister. Ett samarbete som på ytan kan tyckas osannolikt är logiskt sett fullt rimligt. Men visst måste det för Oliver Petrell, Oliver Johansson, Sebastian Holmberg och Christian Peterson innerst inne svida till när dom inser att dom bara är små springpojkar åt Erdogan.

***

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till Christian eller Oliver P, Oliver J, Sebastian eller någon av de andar personerna i artikeln personligen? Ser du dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? All information är av intresse så tveka inte att kontakta oss.

Har du annan information om fascistisk aktivitet eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Hör av dig!

Mail: [email protected]
Twitter: @afasthlm
Instagram: @afastockholm

AFA Stockholm