AFA Sverige: Ett liv av kamp – Clément Méric 10 år

Representanter från flera svenska AFA-grupper reste tillsammans med AFA Köpenhamn och AFA Oslo till Paris helgen den 2:a till 4:e juni för att delta i den antifascistiska konferens och demonstration som hölls till minne av aktivisten Clément Méric som för 10 år sedan mördades av fascister.

Clément Méric var en ung fackföreningsaktiv antifascist som bodde och studerade i Paris. Den 5 juni 2013, nära tunnelbanestationen Saint-Lazare i centrala Paris blev han attackerad av två fascister under ett slagsmål och dog därefter på sjukhuset.De två mördarna, Esteban Morillo och Samuel Dufour var båda aktiva i gruppen Jeunesses Nationalistes Révolutionnaires (JNR, unga nationalistiska revolutionärer) som tidigare var kända för rasistiskt och homofobiskt gatuvåld under 80- och 90-talet. Gruppen väcktes till liv igen under 2010-talet, inte helt oväntat under en tid då även det fascistiska partiet Front National hade ökad framgång i den franska valrörelsen. Morillo och Dufour dömdes till slut för mordet 2018 och JNR hade vid den tiden upplösts.

Mordet på Clément fick stor uppmärksamhet internationellt och manifestationer har hållits regelbundet varje år till minne av honom. I år var det 10 år sedan Clément mördades och samma helg arrangerade AFA Paris-Banlieue en internationell samling med föreläsningar, fester, och en avslutande demonstration på söndagen.De grupper från Sverige som var reprenterade var AFA Stockholm, Uppsala, Göteborg och Helsingborg.

På lördagen var det en stor konferens på fackföreningslokalen Bourse du Travail. Upp emot 300 antifascister från hela Europa deltog. Det var föredrag och panelsamtal från Frankrike, Italien, Spanien, Palestina och Irland som översattes till flera språk. Efter konferensens avslutande var det en stor fest på klubben La Parole errante. Där höll flera AFA grupper bokbord, och en lång rad artister uppträdde bland annat Médine. Det svenska grupperna nätverkade med grupper från andra länder under hela dagen och knöt starkare band med redan etablerade kontakter och andra grupper vi inte haft någon direktkontakt med. AFA Pinnenberg berättade om ett pågående arbete tillsammans med andra AFA-grupper från Hamburg och Schleswig-Holstein gällande en rättgång för ett antal fascister som kört på antifacister med en bil, likt händelsen i Charlotteville.

Läs mer om deras arbete och pågående projekt här.

Innan söndagens demonstration drog igång mötte vi upp andra europeiska AFA-grupper på Square Louise-Michel där vi även passade på att skicka en solidaritetshälsning till Lina, en av flera tyska antifascister som nyligen dömts till fängelse. Sedan gick vi i samlad grupp till den stora minnesdemonstrationen.

Demonstrationens slagord och sånger ekade över hela Paris under marschvägen mellan Barbès och Gambetta och vi tog över gatubilden mer vår närvaro, flaggor och banderoller som hedrade minnet av Clément och andra dödade antifascister. Demonstrationen samlade omkring 7000 personer pågick utan några störningar. Någon fascistisk gatunärvaro verkade inte synas till, en gissning är att de inte kände sig särskilt sugna efter att flera fascister hade konfronterats innan demonstrationen ens hade börjat. Efter demonstrationen avslutades så besökte den skandinaviska gruppen minnesmärket för Pariskommunens stupade på Père Lachaise-kyrkogården.

Vi fick även tillfälle att samtala med flera franska kamrater och lära oss mer om varandras historia och rörelse. Kvällen avslutades med socialt umgänge bland demonstrationsdeltagarna. Senast de skandinaviska grupperna åkte på liknande resa var till Berlin och 100års dagen för den årliga minnesdemonstrationen för Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. Läs mer om den resan här.

Innan kvällen var slut så lämnde vi över vår flagga till fransmännen. Vi vill även rikta ett stort tack till AFA Paris-Banlieue för deras inbjudan och mycket imponerande och rörande arrangemang. Inte minst till våra kamrater i Norge och Danmark. Vi stärkte banden både mellan de skandinaviska grupperna och våra europeiska kamrater, och påminde oss att varje bakslag svaras med kompromisslös kamp och internationell solidaritet.

Une vie de lutte plutôt qu’une minute de silence – Hellre ett liv av kamp än en minut i tystnad!

/Antifascistisk Aktion Sverige