AFA Stockholm: Joel Hagberg – nazism, konspirationer och äldrevåld

Joel Hagberg, 26 år och bor i Högdalen, är aktiv i Näste 1 av Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Han anslöt sig till NMR under 2019 men har både innan och efter det fladdrat emellan olika delar av de fascistiska och konspiratoriska miljöerna i Stockholm. Vi i AFA Stockholm kommer i den här artikeln att presentera Joel och hans nazistiska engagemang.

Joel är uppväxt i södra Stockholm och har bott bland annat i Högdalen, Bandhagen och Gubbängen. Hösten 2019 flyttade han från Gubbängen tillbaka till Högdalen, där han nu bor med sin pappa.

Joel Gustav Hagberg
19950312-7251
Skebokvarnsvägen 263 lgh 1201
124 53 Bandhagen

Flytten till pappan skedde efter att Joel misshandlat en granne, en man i 60-årsåldern, i sitt gamla lägenhetshus. Innan misshandeln hade Joel retat sig på mannen under lång tid och även konfronterat honom och sagt att skulle “få fan” för att han störde honom. Kvällen misshandeln skedde upplevde Joel att grannen var högljudd och bestämde sig för att gå upp och slå honom. Han började banka och slå på dennes dörr, men eftersom grannen inte öppnade dörren gick Joel tillbaka till sin lägenhet för att hämta en borr och borra upp låset. Efter en stunds borrande väljer grannen att öppna dörren eftersom Joel redan slagit sönder hans ytterdörr en gång tidigare. Joel stormar då in i lägenhet och attackerar först mannen med borrmaskinen för att sedan övergå till knytnävsslag. Grannen förlorade medvetandet och Joel gick tillbaka till sin lägenhet och ringde till polisen för att anmäla sig själv. Joel dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst för misshandeln, om fängelse hade valts som påföljd hade Joel fått 2 månaders fängelse (B 9004-19 Södertörns tingsrätt).

Konspirationer och fascism

Joels väg in i den fascistiska miljön börjar med att han 2018 ansluter till Stockholmare för ett suveränt Sverige, ett löst sammansatt nätverk vars demonstrationer har attraherat en brokig samling av så kallade Sverigevänner, konspirationsteoretiker och fascister. Under deras demonstrationer har flera kända nazister talat, bl.a. Pär Sjögren från Näste 5 och “gatukonstnären” Dan Park. Joel har själv deltagit på flera av nätverkets demonstrationer och varit med och delat flygblad inför dem. Han är även en frekvent postare i deras facebookgrupp.

Joel är en ivrig anhängare av diverse konspirationsteorier och han utvecklar under tiden i Stockholmare för ett suveränt Sverige ett intresse för nazism. Under 2019 närmar sig Joel allt mer den öppna nazismen och på Karl XII:s dödsdag den 30 november deltar han tillsammans med flera aktiva medlemmar från Näste 1 i ett fackeltåg. Därefter fortsätter han synas till på flera av Näste 1:s aktiviteter under 2019 och 2020.

4 november 2019. Joel deltar med NMR på Stockholmare för ett suveränt Sveriges manifestation “Protestera mot folkutbytet”.
28 november 2019. Joel deltar med NMR på Stockholmare för ett suveränt Sveriges manifestation.

Under sin tid i NMR får Joels intresse för konspirationer och nazism blomma ut. Förutom att dela diverse konspirationsinlägg i sitt gamla facebooknätverk delar han även länkar till högerextrema alternativmedier och länkar till NMR:s hemsida. Samtidigt som Joel närmar sig NMR gör även hans gamla nätverk det – i mars 2020 gör Stockholmare för ett Suveränt Sverige en poddintervju med Näste 1-medlemmen Anders Jonsson (19650516-7871) där han pratar om sitt engagemang i NMR och det stora antal hets mot folkgrupp-domar som han dragit på sig.

16 maj 2020. Joel åker till Härnösand med NMRs Näste 1 för att delta i en minnesmanifestation för Tommie Lindh.

Joels aktivitet i NMR avtar under 2020 men våren 2021 dyker han upp med NMR igen, denna gång under en demonstration mot coronarestriktionerna den 20 mars. Han syns även på en demonstration den 6 juni när han blir nerbrottad av en polis, vilket Expressen rapporterade om. I september 2021 deltar Joel på torgmöte med Alternativ för Sverige inför kyrkovalet. I januari syns återigen på demonstration mot coronarestriktioner, denna gång som bärare av en av NMRs banderoller. Coronademonstrationerna i Stockholm har lockat många nazister, både nu aktiva och äldre aktivister. Den relativt nya rörelsen har ena foten i konspirationsvärlden och den andra i den bredare fascistiska miljön, precis som Joel själv.

1 maj 2021. Joel (inrigad) poserar tillsammans med andra från NMRs Näste 1.
6 juni 2021. Joel deltar på demonstration mot coronarestriktioner.
22 januari 2022. Joel håller banderoll i NMRs block i demonstration mot coronarestriktioner.

Joels arbete och ärret på huvudet

Joels karakteristiska ärr på huvudet kommer från en hjärntumör som han har haft sen födseln. Tumören har gett Joel besvär med epilepsianfall. Han tar medicin mot epilepsin och har opererats fyra gånger. Joel är utbildad målare men hans hjärntumör räknas som en funktionsnedsättning och han har idag en LFU-anställning som städare på Samhall.

Kontaktuppgifter Samhall:
[email protected]
08-553 411 00

NMR har de senaste åren haft ett stort medlemstapp och de får vara nöjda med att hitta personer som är tillräckligt trasiga och påverkbara för att lockas in i organisationen. Protester mot vaccin och 5G-strålning blir då en utmärkt rekryteringsgrund. Vi hoppas att Joel kommer på bättre tankar och lämnar fascismen bakom sig. Ett liv som nazist är destruktivt och kantas i regel av problem för en själv och ens närstående.

De boende i Joels närområde har informerats om den lokala nazisten.

***

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till Joel personligen? Ser du honom i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? All information är av intresse.

Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholms, Upplands, Gotlands län? Eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: [email protected]

/AFA Stockholm