AFA Stockholm: Stockholmsnazister demonstrerar i Helsingfors – Oliver Johansson och Sebastian Holmberg

På Finlands självständighetsdag i Helsingfors 6 december blockerade 1500 antifascister framgångsrikt marschvägen för en fascistisk demonstration. Vi gratulerar våra finska kamrater till segern! I det fascistiska fackeltåget deltog ett antal svenskar. AFA Stockholm kommer i den här artikeln att offentliggöra två personer från Stockholm som deltog i marschen – Sebastian Holmberg och Oliver Johansson.

Fascister i Finland har under flera år demonstrerat på Finlands självständighetsdag 6 december. Det deltar alltid ett antal svenska fascister och svenskar från NMR brukar närvara för att stötta den finska delen av organisationen, som nu formellt sett är förbjuden och går under namnet Kohti Vapautta. Senaste gången demonstrationen hölls, 2019, var Nordiska motståndsrörelsens (NMR) ledare Simon Lindberg (19830810-3533) en av talarna. Förutom NMR, som deltar för att hålla liv i den finska grenen av organisationen , lockas även andra svenska fascister till Helsingfors, bland annat för att de finska lagarna tillåter dem att öppet paradera under hakkors-fanor.

6 december 2021: Den grupp Oliver och Sebbe demonstrerade med i Helsingfors.

I år deltog cirka 400 fascister i det fackeltåg som blockerades av 1500 antifascister. Marschen kunde inte genomföras enligt plan tack vare den lyckade antifascistiska mobiliseringen. Innan fackeltåget startade hade en mindre grupp försökt att nå den antifascistiska mobiliseringen. Precis som väntat blev de stoppade av polis och 19 personer omhändertogs. Det var troligen det fascisterna räknade med men de hann ta ett par bilder som de kunde sprida i sociala medier och visa sig handlingskraftiga. I gruppen fanns två Stockholmare som vi följt en tid men inte haft anledning att uppmärksamma – Oliver Johansson och Sebastian Holmberg.

Erik Sebastian Holmberg
20030828-4538
Sadelgatan 190
194 72 Upplands Väsby

Oliver William Johansson
20010720-8332
Lindövägen 102 bv
186 92 Vallentuna

Oliver är skriven hos sin mamma i Västertorp och hans pappa bor i Masmo. Han har autism och hade mycket stort behov av stöd under sin skolgång. Han påbörjade gymnasiestudier vid Spånga gymnasium men avbröt studierna under årskurs 3.

Sebastian, kallas Sebbe, är ensambarn och bor med sin pappa i ett radhus i Väsby. Han går sista året på ekonomiprogrammet på gymnasiet Rudbeck i Sollentuna.

Tiden i NMR

Både Oliver och Sebastian var tidigare med i NMR och deltog på flera aktiviteter med Näste 1, NMRs lokalgrupp i Stockholm. De anslöt till NMR efter att organisationen splittrades sommaren 2019 och de allra flesta ledande aktivisterna valde att gå med i det nybildade Nordisk Styrka. Splittringen lämnade Näste 1 svagare än någonsin och de var desperata efter nya rekryter. Oliver och Sebastian tydde sig till den enda unga nazisten som var kvar efter splittringen – Oskar Laas (20010902-8050)

16 maj 2020: Sebbe, och Jonatan Olsson (20020204-6819) från Örnsköldsvik, deltar med NMR på manifestation till minne av Tommie Lindh i Härnösand.
16 maj 2020: Oliver på samma manifestation som ovan, med NMR i Härnösand.
24 maj 2020: Oliver och Sebbe på träning med NMRs Näste 1.
28 juni 2020: Kanotpaddling med NMRs Näste 1. Oliver sitter med ryggen mot kameran i grå t-shirt och Sebbe äter ur sin matlåda i svart/grå t-shirt. Längst till vänster i bild syns Joakim Kannisto (19880822-0035), som fortfarande är med i NMR och längst till höger Wille Johansson (20020919-6757), som lämnade NMR i ungefär samma veva som Oliver och Sebbe.

Sommaren 2020 mejlar Oskar oss i AFA Stockholm och meddelar att han inte längre är organiserad inom den nationella rörelsen. Vi kunde inte ta hans avhopp på allvar eftersom vi samtidigt kontinuerligt såg honom vara aktiv i den fascistiska rörelsen. Oskar motiverade sitt avhopp i interna chattar som vi tog del av med att NMR är “ett luftslott” och att det vore bäst om de “gick vidare och lät skeppet sjunka”. Han fortsatte med att skriva att NMR är fyllt med “mongon” som “är fettton/dricker/knarkar” och hur han i slutet av sin tid i NMR var omgiven av “soc-fall”.

Aktivitet i fascistiska kompisgäng

Oskar Laas startade därefter “White Boys” (WB) som är ett löst sammansatt kompisgäng som samlats kring träning och politisk aktivitet. Oliver och Sebastian följde med Laas ut ur NMR till WB och har deltagit på flera av gruppens aktiviteter. T.ex. en stödaktion för amerikanska fascister i Stockholm 30 augusti 2020, en gruppbild vid Gustav II Adolf-statyn i Stockholm 6 november 2020 och en demonstration i Warzawa på Polens nationaldag 11 november 2020, samt sociala aktiviteter och träning.

30 augusti 2020. Stödaktion för fascister från USA. Deltagare bl.a. var tidigare medlemmar i NMR och nu nedlagda Nordisk Ungdom, medlemmar i Alternativ för Sverige och Det Fria Sverige. Patrick Assarson samordnade aktionen. Oliver och Sebbe syns längst ner till höger i bilden.

I januari 2021 får Oskar Laas, som är estnisk medborgare, beslut om att han ska utvisas och i februari kommer ett inlägg på WB:s social medier som ska bli deras sista fram till demonstrationen i Helsingfors. Efter Laas utvisningsbesked har WB svårt att organisera någon politisk aktivitet. Oliver och Sebastian deltar på demonstration mot vaccin och coronarestriktioner 1 maj i Stockholm, där båda omhändertas av polis i Vasaparken där demonstrationen upplöses.

Sommaren 2020. Oliver (stående till vänster) och Sebbe (stående till höger) tränar tillsammans med Oskar Laas som en del av White Boys politiska verksamhet.
20 juli 2020: Social aktivitet med White Boys. Från vänster: ovan nämnda Wille Johansson, Oliver, Oskar Laas, Sebbe och William Håkansson (tidigare Neeman) (20010915-8212), tidigare medlem i NMR.
Sommaren 2020: White Boys försöker etablera närvaro i gatubilden genom väggmålning. Den målades samma dag över av antifascister i Stockholm.

***

Känner du till Oliver eller Sebastian personligen? Ser du någon av dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde?

Tveka inte att kontakta oss! All information är av intresse.

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Mejl: [email protected]

Följ oss på vårt twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

AFA Stockholm