AFA Jönköping: Jonas Jensmark – Misshandeln i Vetlanda

I efterspelet av den uppmärksammade händelsen där en ensam gärningsman attackerat förbipasserande i Vetlanda i början av 2021 så försökte Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på klassiskt nazistisk manér utnyttja den tragiska händelsen till sin egna fördel. Redan helgen efter ställde sig NMR i centrala Vetlanda för att sprida sitt nazistiska budskap. NMR misslyckades dock totalt med att vinna sympatier i staden då flera Vetlandabor reagerade på deras närvaro och sa ifrån. En av de modiga antirasisterna, en äldre kvinna, blev misshandlad av NMR-aktivisterna efter att hon bett dem sluta filma henne. Nu står den mångårige aktiva nazisten, Jonas Jensmark åtalad för bland annat misshandel i Eksjö tingsrätt. Idag väljer vi att presentera samtliga inblandade i händelsen i Vetlanda, alla aktiva i NMRs lokalavdelning för Småland och Öland, Näste 7.

Mångårig aktiv nazist

Jonas Jensmark är sedan 2017 aktiv i NMR och deltar regelbundet på organisationens aktiviteter. Han är aktivist i det lokala nästet vilket kräver att man deltar på organisationens öppna och offentliga aktiviteter. Innan tiden i NMR var Jonas aktiv i det numera nedlagda nazistiska partiet, Svenskarnas Parti. Jonas är nu en av de kärnaktivister som utgör Näste 7 och deltar flitigt på både öppna och mer interna aktiviteter som arrangeras av nästet. Utöver det så deltar han på de större aktiviteter med NMR nationellt.

Jonas Jensmark NMRs 1 maj demonstration 2019 i Kungälv

Jonas Mikael Natanael Jensmark
19910908-5358
Kettilsgatan 2 lgh 1202
574 36 Vetlanda

Jonas har en lång lista på avsnitt i belastningsregistret. Han förekommer under 6 avsnitt och står nu åtalad vid Eksjö tingsrätt (B 1158-20) för misshandel, skadegörelse och stöld.

Tidigare brottslighet:

Eksjö tingsrätt B277/19
1. Förargelseväckande beteende
2. Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål vid två tillfällen.

Påföljd: Dagsböter 80 om 50 kr

Eksjö tingsrätt B220/14
1. Försök till våld mot tjänsteman
2. Våldsamt motstånd
3. Olovlig körning
4. Grovt rattfylleri

Påföljd: Fängelse 3 månader.

Jonas gick i gymnasiet med industriinriktning men avslutade aldrig utbildningen då han valde att hoppa av efter 1,5 år. Efter gymnasiet så har Jonas fortsatt söka jobb inom industrin. I förundersökningsprotokollet i det nya åtalet mot honom (Eksjö TR B 1158-20) så påstår Jonas att han för tillfället inte arbetar.

Uppgifter vi har visar att Jonas åtminstone arbetat sedan 1 maj 2018 på ett tillverkningsföretag för aluminiumprofiler i Vetlanda. Vi vill uppmana alla våra läsare att höra av sig till företaget och informera dem att de har en anställd som på fritiden är brottsaktiv nazist.

Kontaktuppgifter:
Hydal Aluminium Profiler AB
Tomasbacken 6
574 37 Vetlanda
Telefon: 0383 76 39 40
E-post: [email protected]

Misshandeln i Vetlanda

Redan helgen efter dådet i Vetlanda så mobiliserade NMR sina aktivister till Vetlanda för att sprida sitt budskap. Tillsammans med ett fåtal nazister inresta från Näste 3 så ställde Näste 7 upp i de centrala delarna av Vetlanda för att hålla tal. På plats höll den nyblivna nästesledaren Hampus Maijala ett anförande för ett folktomt torg med stor polisnärvaro. Hampus som tagit över Näste 7 och ersatt den tidigare nästesledaren Magnus Wardmo (19690421-1551).

Hampus Maijala håller tal på ett folktomt torg i Vetlanda 6 mars 2021 tillsammans med Sebastian Elofsson (19950317-3719) som är aktiv i Näste 3 vilket innefattar Skåne och Blekinge.

Två helger efter torgmötet var det dags igen för NMR att försöka sig på att sprida sitt budskap i Vetlanda. Denna gången mötte de ett större motstånd av arga och modiga Vetlandabor som sa ifrån och ifrågasatte deras närvaro i staden. En av antirasisterna, en äldre kvinna, blev trakasserad av NMR på platsen. Kvinnan ville inte bli filmad av aktivisterna varpå hon enligt vittnen fört undan kameran som riktades mot henne.

I samband med att kvinnan ber aktivisterna sluta filma henne så misshandlar Jonas kvinnan genom att kasta omkull henne ner i hårt i asfalten. Så hårt att kvinnan börjar blöda i ansiktet och får uppsöka vård efter misshandeln. NMR skriver på i sin rapport från händelsen i efterhand att de agerat i självförsvar mot den äldre kvinnan och att de tillrättavisat henne.

Blod på platsen efter att Jonas Jensmark misshandlat den äldre kvinnan

Efter tumultet så valde NMR att packa ihop och fortsätta dagen med att dela ut flygblad i bostadsområden. Jonas åker i en svart BMW (GNK 072) när han blir stoppad och sedermera gripen av polis misstänkt för misshandel.

De övriga nazisterna, alla tillhörande Näste 7, kontrolleras av polisen och får visa legitimation. Samtidigt genomför polisen husrannsakan i de bägge bilarna..

Tim Lundberg
19970624-5835
Odengatan 2
578 75 Flisby

Tim Lundberg har varit aktiv i Näste 7 sedan sedan 2020. Han deltog blandat annat på NMRs blixdemonstration i Örebro i början av November 2020 där de kraftsamlande ca 50 personer från hela landet. Tim har utöver det bland annat deltagit under en intern träningshelg tidigare i mars månad där NMR samlat 45 aktivister från 5 nästen. Träningenshelgen var ett försök i att motivera de egna medlemmarna då organisationen kantats av ett flertal avhopp den senaste tiden.

Victor Nagy Johansson
19990624-9272
Genvägen 13
332 30 Gislaved

Viktor Nagy Johansson har varit aktiv sedan 2017. Han är nu aktivist och är en av de mer aktiva medlemmarna i Näste 7. Viktor har deltagit på en rad aktiviteter med organisationen och syntes första gången i officiella sammanhang på NMRs demonstration 30 september 2017 i Göteborg.

Jerry Christian Olsson
19800910-4855
Åsastigen 5 lgh 1103
562 40 Taberg

Jerry Olsson har tidigare varit medlem i Näste 8 men flyttats till Näste 7. Han är även en administratör i den nazistiska webbshoppen White United Shop.

Patrik Andreas Milerius
19780402-4193
Forsgrensgatan 1 F
575 96 Eksjö

Patrik är mångårig aktiv i NMR och har deltagit i flera år på både lokala och nationella aktiviteter med organisationen. Bland annat så observerades han i Lund 2019 där han kastade en glasflaska mot en uteservering under en flygbladsutdelning.

Skadegörelsen utanför sitt egna hem

Den 21 oktober 2021 beger sig Jonas ut från sin lägenhet för att bedriva kamparbete för NMR. Jonas orkar dock inte röra sig särskilt långt från sitt bostadsområde än 80 meter från sin lägenhet till en närliggande lekplats. På plats tar Jonas upp en spraymall han använder för att spraya ner lekplatsen med nazistiska budskap. Detta observeras av Jonas granne som är ute och rastar sin hund som senare ringer polis.

Jonas Jensmark åtalad för att ha sprayat nazistiska budskap i sitt område.

Snusstölden

Jonas står även åtalad för stöld av snus på sin lokala kiosk, händelsen inträffade 2019. Även i detta fallet så sker brottet i nära anslutning till där Jonas bor. I gärningsbeskrivningen av brottet så framgår det att Jonas med en vän planerat stölden. Under tiden som Jonas kompis försöker distrahera personalen inne på kiosken så tar Jonas 3 stockar snus och springer ut från butiken. Enligt kassapersonalen så verkade Jonas påverkad under stölden då han ofta är mycket trevlig och handlar ofta i butiken men att han denna dagen ”var helt nollställd, likgiltig”.

Vi i AFA Jönköping vill med denna artikeln informera allmänheten om Jonas Jensmarks nazistiska organisering i Nordiska motståndsrörelsen. Känner du Jonas eller ser du han i din vardag?

Känner du igen någon av de andra nazisterna i artikeln? Har du mer information om NMR eller annan nazistisk aktivitet i Jönköpingslän?

Är du direkt drabbad av den här artikeln och vill hoppa av den nazistiska rörelsen. Läs mer om hur vi hanterar avhoppare här.

Kontakta oss!
Mail: [email protected]
PGP: PGP-Nyckel