AFA Malmö: Freddy Nerman – Livet som skånsk nazist

Nazisten Freddy Nerman har under flera år varit en tongivande aktivist och ledare inom Nordiska motståndsrörelsen i Skåne. Vi vill här berätta historien om Nerman, hur det är att leva som organiserad nazist och vilka konsekvenser det medför. Den här berättelsen är inget undantag, utan visar snarare på hur livet faktiskt blir vid engagemang i den fascistiska rörelsen.
.
Freddy Nerman är en av de personer som under de senaste åren har gjort störst avtryck i den fascistiska miljön i Skåne, genom sin aktivistiska karriär i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och närliggande organisationer. Detta engagemang började redan som ungdom i den skånska fascistiska rörelsen. Redan som 18-åring så dök Freddy upp i samband med det numera nedlagda projektet Fria Nationalister Skånes 30:e november demonstration i Lund 2008. Demonstrationen fick mycket uppmärksamhet och mötte ett stort folkligt militant motstånd.
.
Freddy Nerman på plats för den uppmärksammade och hårt motarbetade 30:e november-demonstrationen i Lund, 2008.
Nerman fortsatte senare sin karriär genom att organisera sig i Svenska motståndsrörelsen (SMR), som numera är omdöpt till Nordiska motståndsrörelsen efter strukturändringar inom organisationen. Det är också här som han har lagt ner större delen av sin politiska energi. Nerman har under sin tid som aktivist deltagit i mängder av offentliga aktiviteter, varav flera har varit av offensiv karaktär. Ett tidigt exempel kommer från Kristianstad, då han deltog i SMR:s attack mot ett lokalt vänstermöte. Organisationens aktivister ställde upp sig utanför lokalen, beväpnade med gatustridsvapen och skyddsvästar – redo för att attackera lokala vänsterungdomar. Det hela gick dock inte som SMR tänkt sig. Nazisterna fick, efter att ha blivit konfronterade av mötesdeltagarna, springa från platsen, hals över huvud. Ett vittne återger händelserna för tidskriften Expo, som beskriver dem som ”delvis våldsamt”:
”Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod.”
Nerman fortsätter sedan sitt engagemang som aktivist i SMR under följande år, där han deltar på olika aktiviteter med Näste 3. Han utses till kampgruppschef för den dåvarande kampgruppen 303 under 2016. Under aktivistdagarna i början av 2017 utses Nerman till ny nästesledare för Näste 3, SMR:s regionala avdelning för Skåne och Blekinge, och det är vid det här skedet som hans problem eskalerar, både politiskt och privat. 
.

Rättslig repression

För många nazister engagerade inom den nazistiska miljön är det mer regel än undantag att de till slut hamnar i konflikt med rättsväsendet. Freddy Nerman är inget undantag. 
.
Under 2017 spelar norska NRK in en dokumentär om NMR där de följde med organisationens aktivister på aktiviteter under året i hela norden. Under en intern samling på en bygdegård efter NMR:s 1:a maj demonstration i Falun fastnar Nerman på bild när han gör hitlerhälsningen och ”heilar.” NRK väljer att ta med sekvensen under samlingen i sin dokumentär som släpps 2018, och det är under hösten 2019 som åtal väcks i Falu tingsrätt mot Nerman och 9 andra personer för hets mot folkgrupp. Freddy blir dömd till villkorlig dom och dagsböter. (Falu TR B 3427-19)
.
Bild tagen från NMR:s interna eftersamling efter 1 maj demonstrationen i Falun. Nerman blir sedermera dömd för hets mot folkgrupp efter händelsen. 
.
Nerman fortsätter under 2018 att begå samma typ av brott, fast denna gången är det på den ryska motsvarigheten till Facebook, VK. Enligt åklagaren i stämningsansökan som lämnades in i början av 2019 till Ystad tingsrätt så har Nerman publicerat två bilder via sin profil som faller inom åtalspunkter för brottet hets mot folkgrupp. Ur stämningsansökan: 
“Bilderna utgör missaktning mot judar och andra människor tillhörande andra folkgrupper än den nordiska.”
I förundersökningsprotokollet till utredningen går det att läsa att polisen genomfört en husrannsakan på Villekullagatan 1 i Ystad, där Nerman bodde med sin dåvarande sambo, Anne Simble (861111-0845). I husrannsakan hittar polisen ett stort lager av propaganda med flygblad, klistermärken och fanor som kopplas till NMR. Man hittar även en skyddsväst i en av garderoberna. Nerman döms återigen av Ystad tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. (Ystad TR B 3388-18)
.
I samma mål i Ystad tingsrätt blir Freddy Nerman också dömd för våldsamt motstånd i samband med en flygbladsutdelning på Gislövs marknad under 2018. Tillsammans med Anne Simble har Nerman stretat emot vid ett omhändertagande. Det hela startade med att NMR-gruppen på plats i Gislöv attackerat en kvinna som rivit ett flygblad från dem. 
.
Nerman intagen på arresten i Trelleborg efter tumultet i Gislöv
.

Attacken i Lund – dömd till fängelse

I samband med en flygbladsutdelning som Näste 3 genomför i början av sommaren 2019 blir Freddy Nerman misstänkt för misshandel och våldsamt motstånd. Vi har tidigare rapporterat om händelsen här på vår hemsida.
.
Nerman och flera andra ur Näste 3 väljer, efter att ha avslutat sin flygbladsutdelning i centrala Lund, att attackera de motdemonstranter som kommit för att protestera mot deras närvaro i staden. Det hela slutade med ett dyrt efterspel för nästet där tre av de fem åtalade nazisterna dömdes till fängelse, och resterande aktivister till dagsböter och skyddstillsyn, i domen som kom 12 juni 2020. Nerman blev i tingsrätten dömd för misshandel och våldsamt motstånd till fyra månaders fängelse men som senare sänktes av hovrätten för Skåne och Blekinge till tre månaders fängelse. (Lund TR B 2768-19)
.
Freddy efter attacken i Lund 2019
.

Gaturelaterade motgångar

Förutom att ha drabbats hårt av repressalier från rättsväsendet har Nerman ofta mött flera motgångar i olika former av politiskt motstånd just på grund utav sitt engagemang som nazist.
.
Under en marknad sommaren 2017 på Österlen i Skåne hamnar Näste 3 i bråk med lokalbefolkningen. Flera av besökarna på marknaden i Lövestad blir upprörda över att nazister befinner sig på marknaden, och nazisterna provocerar även besökarna genom att filma förbipasserande. Det hela slutar med att NMR blir tvungna att avbryta sitt besök, då flera av besökarna på marknaden angrep nazisterna, vilket skapade ett tumult som polis och ordningsvakter fick gå in och avbryta. Kvällsposten beskrev händelsen som ett regelrätt slagsmål mellan lokalbor och nazisterna.
.
Byborna i Lövestad konfronterar Nerman, iklädd sin röda jacka, under Lövestads marknad 2017
.

Trakasserad hemma

Samma år som konfrontationerna i Lövestad rapporterar Kvällsposten även att Freddy Nermans bostad i centrala Ystad attackerats med sönderslagna rutor och inkastade föremål. Enligt räddningstjänsten ska lägenheten ha rökfyllts av att en rökgranat slängts in genom rutorna på bostaden. Under tidsperioden 2017 bodde både Freddy och hans flickvän Anne Simble i lägenheten på Västra Vallgatan i Ystad. 
.
Krossade fönsterrutor hemma hos Freddy Nerman och Anne Simble i Ystad. 
.
Efter upprepade händelser av liknande art valde både Freddy och Anne att flytta till ett nybyggt hyreshusområde i utkanten av Ystad.
.

Misslyckad attack mot Pride

2017 blev ett år av motgångar för Freddy Nerman och den regionala organisationen i Skåne. Under sensommaren genomförde Nerman, med andra medlemmar från nästet, en misslyckad attack mot ett Pride-tåg i Trelleborg. Näste 3 dök upp på samlingsplatsen för demonstrationen och uppmärksammades snabbt av antifascister på plats som konfronterade och jagade iväg dem. Nerman blev efter konfrontationen intagen på urinprov av polisen då de misstänkte han var på påverkad av narkotika. Aktuellt Fokus rapporterade bland annat om händelsen och citerade en av de deltagande antifascisterna:
”Vi ville inte slå sönder dem eller liknande, vi ville mest markera. Dom fick lite stryk men det var inte speciellt överdrivet.”
.
Nerman grips av polis i Trelleborg efter att ha blivit konfronterad av antifascister, misstanke om ringa narkotikabrott.
.

Husbrand och efterspel

I början av 2020 kom så ytterligare ett hårt bakslag för Nerman, som nyligen hade köpt en villa i Belkinge, norr om Hallabro. P4 Blekinge rapporterar om en brand i området, och det visar sig snabbt att det är Nermans nyinköpta hus som totalförstörts i en brand.
.
Nerman hade köpt villan i slutet av 2019. Han uttalar sig kort i media:
“På frågan om han tror att branden är ett hot mot honom på grund av hans nazistiska engagemang säger Freddy Nerman att han inte kan svara på det utan han menar att det får visa sig när polisen har gjort sin undersökning.”
Freddy berättar i en NMR-podd efter branden att alla hans ägodelar har försvunnit i branden. Den aktuella kvällen var han, enligt egen uppgift, på plats i sin gamla lägenhet i Ystad, då han var i full färd med att flytta sina ägodelar till det nya huset. Motgången till trots så uttalar sig Freddy i samma NMR-podd om att han fortsatt håller huvudet högt trots att större delen av hans liv försvunnit i branden:
“Jag lever väldigt simpelt och kampen går vidare. Men det är klart att det skapar en del problem nu när nästan allt man äger är borta”
Samma vecka som branden ödelägger Nermans hus startar NMR en officiell insamling till stöd för Freddy. Detta genom att starta en kampanjsida på NMR:s officiella nyhetsportal, Nordfront. Denna insamling, som sker genom betalningsalternativet Swish, stängs snabbt ner av Nermans presonliga bank, Sparbanken syd. Detta efter att AFA Skåne samtidigt startat en kampanj mot insamlingen, där allmänheten uppmanades att höra av sig till Sparbanken och Swish gällande problemet i att de understödjer NMR genom att tillhandahålla ekonomiska tjänster för dem. 
.
Freddy Nermans hus i ruiner.
Under hela 2020 så stod Nerman fortfarande skriven på sin adress i Hallabro, men han uppger själv att han bott runt hos kamrater i nästet under hela året och är i praktiken hemlös. Så sent som i februari 2021 valde han sig att skriva sig hemma hos Sebastian Elofsson (950317-3719) som bor på en gård i Skåne Fagerhult (Järingsholm 6502). Hans bilar har också under sommaren 2020 stått på gården hos Sebastian, vilket tyder på Freddy bott där en längre tid men av olika anledningar inte velat skriva sig där. 
.

Blir av med ledarskapet

Den 8:e december 2020 arrangerade NMR sitt interna evenemang Organisationsdagarna, som är en helg för alla som är aktiva i de olika organisationsleden som finns inom NMR, dess kampgrupper och medlemsgrupper. Temat för helgen var “En enhet av järn.” På mötet meddelas det att Freddy Nerman mister sin roll som ledare för Näste 3 och ersätts av Daniel Gerdås (870918-2573). Varför Nerman blir av med sin ledarposition kommuniceras inte utåt av NMR, och anledningarna till detta kan vi alltså bara spekulera kring, med bakgrund i vad han och organisationen gått igenom under sin tid som nästeschef.
.
Vi vet att Nerman har råkat ut för andra personliga bakslag, som ett bli sparkad och utköpt från sitt tidigare arbete som besiktningstekniker i Ystad. Detta var innan husbranden 2020, och i dagsläget har han inget jobb att gå till. Hans a-kassa har gått ut och den personliga ekonomin har börjat sina efter allt som hänt senaste året. Han har ännu ingen fast punkt att utgå från, utan han tvingas fortsatt att bo runt bland kamrater och skriva sig på olika adresser, då varken stadiga förhållanden eller boendesituationer har gått att upprätta.
.
Att vara organiserad inom den nazistiska miljön är i längden ofta förenat med ett liv i spillror. Freddys Nermans karriär inom rörelsen är bara ett av många exempel på hur snabbt det kan gå utför, på alla plan, såväl personligt som socialt och ekonomiskt. Nermans karriär som nästeschef under tre år resulterade i att han blev med sitt arbete, sin bostad och dömd till både böter och fängelse. Utöver det har han stött på motstånd i vardagen från både organiserade och oorganiserade antifascister.

Är du organiserad i NMR idag eller i någon annan grupp inom den fascistiska miljön, och vill ge oss information eller lämna ditt engagemang bakom dig? Hör av dig till oss! Ta steget och hoppa av innan det är försent. Läs mer om hur vi hanterar avhopp här.
.
Känner du Freddy eller stöter du på han i din vardag? Har du information om fascister i Skåne med omnejd? Tveka inte att höra av dig till oss! All information, litet som stort, är viktigt för oss.