AFA Lund – Andréas Frennerfelt aktiv nazist bosatt i Staffanstorp

Näste 3 som är Nordiska motståndsrörelsens (NMR) avdelning för Skåne/Blekinge har de senaste åren haft svårt att rekrytera nya aktivister. Detta året är inget undantag. En historisk nedgång i aktivitet och problem med medlemmar som hoppar av är bara några av anledningarna till att nästets kapacitet förminskats avsevärt till att bedriva nazistisk aktivism i Skåne.

Idag väljer vi i AFA Lund att gå ut med information om nazisten, Andréas Frennerfelt, en man boende i Staffanstorp, aktiv i Näste 3.

 

 

“Andréas Brian Christian Frennerfelt

19861114-3937

Åkershus 3B lgh 1002

245 37 Staffanstorp”

 

Andréas, eller Andy som han kallas av vänner och bekanta dök upp i nazistiska sammanhang under sommaren 2020. Den 15 augusti genomförde Näste 3 en broaktion över E6:an söder om Landskrona. I propagandafilmen som släpptes efter aktionen syns Andy med NMRs tyrrunafana. Aktionen blir den första aktiviteten som Andy syns utåt i NMRs egna propagandakanaler.

Andy deltar på NMRs broaktion 15 augusti söder om Landskrona. På höger underarm så har Andy tatuerat solkorset som är starkt förknippat med nazistiska rörelser.

 

Andy fortsätter att dyka upp på aktiviteter med NMR under sensommaren och så även under hösten 2020. Helgen den 12-13 september så arrangerade NMR sin årliga sammankomst, Nordendagarna. Nordendagarna får enligt NMR bara anslutna till organisationen närvara på. Detta året så arrangerades sammankomsten på Hjärtumsgården, södra Bohuslän med Näste 2 som arrangör. Andy deltog på sammankomsten och sov över på gården tillsammans med sina kamrater från Näste 3.

Bilden är tagen från NMRs egna film från Nordendagarna. Här deltar Andy i tävlingen ”årets nordman” som är en intern prestigefull tävling för enbart aktiva medlemmar i NMR.

 

Våldsam brottslighet – fängelsedom

Andy har ett våldsamt förflutet kopplat till hans alkoholintag. En tidig vår kväll 2010 så umgicks Andy med en vän i sin lägenhet i Staffanstorp. Andy började under kvällen hetsa om att en gammal bekant till honom ska ha tafsat på hans dåvarande flickvän. Efter att de bägge vännerna druckit öl under kvällen bestämmer sig Andy för att konfrontera sin gamla bekanta med hjälp av sin vän. Påverkade av alkohol så beger sig duon hem till personen som Andy påstått tafsat på hans flickvän som också bor i samma område som honom. De tar sig sedan in i lägenheten genom att ringa på dörren och misshandlar personen beväpnade med knogjärn och batong. De väljer sedan att lämna platsen och går sedan hem till Andy igen och fortsätter dricka öl. Under polisutredningens gång så erkänner Andy och hans vän misshandeln i viss mån men att våldet inte varit så grovt. Andy döms sedan till 8 månaders fängelse av Lunds tingsrätt. (Lund TR B 4875-10)

 

AFA Lund har under hösten haft Andy under uppsikt och i samband publiceringen av den här artikeln har hans grannar informerats om hans nazistiska engagemang i Nordiska motståndsrörelsen.

Känner du till Andréas Frennerfelt personligen? Eller ser du honom i din vardag, på jobbet eller på skolan? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Lund med omnejd? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

[email protected]