AFA Stockholm: Anders Jonsson, Näste 1

AFA Stockholm publicerar en uppdaterad artikel om Anders Jonsson, 54 år, boendes i Sundbyberg. Anders är medlem i Nordiska Motståndsrörelsen och har varit en av de mer aktiva nazisterna i Stockholmsregionen senaste året. I maj maj 2020 dömdes han till 10 månaders fängelse för förtal, grovt förtal och 122 fall av hets mot folkgrupp. I början av november 2021 dömdes Jonsson till 6 månaders fängelse för hets mot folkgrupp och ofredande mot kända kvinnliga debattörer.

Denna artikel är en uppdaterad version av den artikel vi postade om Anders Jonsson 27 januari 2020.

Måndagen den 11 maj dömdes Anders Jonsson (19650516-7871) till 10 månaders fängelse i Solna tingsrätt (B 3188-20). Jonsson döms för 122 fall av hets mot folkgrupp (hmf) men frias för ett fall av hmf. Han döms även för ett grovt förtal och två förtal. Påföljden blir fängelse i 10 månader och Jonsson ska hållas kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Samtliga fall av hmf och förtal som tas upp i rättegången har skett efter han i slutet av januari i år dömdes till 6 månaders fängelse för hmf och ofredande (läs mer om den domen nedan, Solna TR B 6282-19). Domen fastställdes av Svea hovrätt 4 november 2021 (B 2201-20). Den första gärningen i senaste målet skedde mindre än en halvtimme efter att han fick fängelsedomen i januari. Och det sista fallet av hmf postade Jonsson på sociala medier 3 april kl 04.28, mindre än 5 timmar innan han häktades. Anders Jonsson uppger i rätten att han är nazist och att han aldrig kommer att ändra uppfattning utan fortsätta begå liknande brott men ”under radarn”.

Anders har synts till runt Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) sedan 2016. Han kom från en bakgrund som förtroendevald politiker i Sverigedemokraterna. Han rörde sig från att vara NMR-sympatisör och delta på demonstrationer, till att idag vara en av de mer aktiva nazisterna i Näste 1. Han har varit ansvarig för aktivismen i Norrort i Stockholm.

Anders Jonsson
19650516-7871
Forskargränd 22 lgh 1002
174 61 Sundbyberg
Telefonnummer: 070 – 692 17 97

Nedan presenteras ett urval av bilder på Anders från NMRs offentliga arrangemang.

Demonstration i Göteborg 2017-09-30.

Demonstration i Boden 2018-05-01.

Manifestation i Stockholm 2018-08-25.

Demonstration Kungälv 2019-05-01.

Anders Jonsson föddes i Selånger, växte upp i Sundsvall och flyttade sedan till Hudiksvall och bildade familj, som han nu inte längre lever med. Han bor sedan 6 år ensam i en tvåa i Sundbyberg. Han jobbade från 1986 till 1997 som trafikförman och järnvägsexpeditör på SJ och utbildade sig efter det till lärare. Han är gymnasielärare i samhällskunskap och historia men hans nazistiska engagemang har gjort att han inte kan arbeta inom skolan. Han uppger själv att han är “svartlistad” och “kommer aldrig mer under nuvarande regim att få jobba som lärare”. Anders har arbetat som säljare efter att han inte längre fick lärartjänster.

Anders har en bakgrund inom Sverigedemokraterna och stod på plats 6 på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Sundbybergs kommun infört valet 2014, se bild nedan. Han var sedan ersättare i kommunfullmäktige från oktober 2014 till slutet av maj 2015.

Början på slutet på hans karriär som Sverigedemokrat var när han som representant för SD kom onykter till en middagsbjudning med bland annat kommunpolitiker och kommunens anställda tjänstemän. Så fort han satt sig till bords började han högljutt yttra sig rasistiskt och hatiskt om muslimer, islam och invandrare generellt. Detta pågick i timmar uppgav vittnen. På väg hem från detta fiasko blev Anders Jonsson eskorterad ut från tunnelbanan av ordningsvakter då han varit för berusad för att vistas vid spåren. Han uttryckte sig på samma sätt där som vid middagen och hotade med att han skulle “plocka” vakterna. Han lyckades därned göra sig skyldig till både hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman på en och samma kväll (Solna tingsrätt B 840-15). Domen, villkorligt och dagsböter, fastställdes i Svea hovrätt (B 10015-15).

Anders dömdes den 27 januari 2020, för 21 fall av hets mot folkgrupp samt ofredande till 6 månaders fängelse (Solna TR 6282-19, Jonsson har överklagat domen Svea HR B 2201-20). Detta fall gjorde att Anders blev omskriven och uthängd med namn och bild i flera medier. Han dömdes för att från april 2018 kontinuerligt fram till feburari 2019 ha skickat hundratals sms till Anne Ramberg, Helle Klein och Maria Ripenberg innehållande grovt antisemitiskt och rasistiskt innehåll. Anders dök inte upp på sin rättegång utan fortsatte, som vi nämnt ovan, uppdatera sina sociala medier med hmf-material.

Rätten påpekade i januari att Anders inte hade dömts till fängelse för hets mot folkgrupp i detta fall om det inte var för att han varit dömd för det sedan tidigare och nu återfallit i brott. I den senaste domen tar rätten återigen upp hans återkommande hmf-postande och att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma ifråga.

Anders utmärker sig i NMR-sammanhang med det stora antalet följare och det minimala antalet reaktioner. Anders beteende är så pass påfrestande att även andra nazister inte orkar med hans tempo. Hans frenetiska postande uppgår till 5-12 inlägg om dagen under dygnets alla timmar. Hans inlägg snittar dock på mellan 1-4 reaktioner. De 122 fall av hmf som han nu döms för ger ett snitt på nästan 1.8 hmf per dag för perioden mellan rättegången i januari och häktningen i april. I Nordfronts chattkanal på Telegram var Anders, när han var på fri fot, den NMR-medlem som är mest aktiv och till och med där sticker han ut med sitt judehat och tunnelseende.

Anders hävdar att han inte kommer att påverkas av att behöva sitta i fängelse utan beskriver istället på klassiskt martyrmanér att han är tacksam för det. Nazisters beteende på anstalterna är väl känt. Håller de inte en låg profil eller om det uppdagas att de är organiserade nazister så brukar det innebära att de byter avdelning eller får andra problem. Vi är intresserade om Anders kommer stå upp för sina åsikter eller om han som andra nazister väljer hälsa före ideologi.

NMR ser gärna att deras offentliga medlemmar försöker hålla en städad profil utåt som representanter för organisationen, även om det sällan lyckas. Det är inte något som bekymrar Anders. Han skryter t.ex. öppet på sina sociala medier om hur han har firat nyår på Golden Hits i Stockholm och avslutat sin kväll på karaoken med att från scen heila och skrika “Heil Hitler!” tre gånger. Han smet sedan snabbt ut för att “pk-vakterna” inte skulle få tag i honom. Han berättar även om hur han tidigare heilat på karaoken på Gröne Jägaren i Stockholm och direkt blivit portad.

Liksom många andra nazister lever Anders ett isolerat liv, och har valt att offra familj och yrkesliv för att leva i en nazistisk bubbla. Han har tre söner men ingen av dom bor i närheten av Anders. Han är skild sedan 2012 och hans föredetta fru lever ett ordnat liv och har uttryckt på sociala medier hur skönt det var att gå vidare från Anders.

Anders Jonsson var inte framträdande i organisationen innan Näste 1 splittrades i augusti 2019 och merparten av medlemmarna försvann till Nordisk Styrka eller hoppade av. Efter att nästet försvagats så pass kraftigt och knappt någon central figur var kvar var NMR tvungna att lyfta fram Jonsson till en mer central position. Trots att han inte varit aktiv nazist särskilt lång tid får han klassas som erfaren för att vara i Näste 1. Själv ser sig nog Anders som en martyr och på pappret är han en mönsterelev i NMR-sekten. Han lyder blint och hyllar ledaren Simon Lindberg (19830810-3533) och organisationen, men internt och i den bredare fascistmiljön ses han som en pajas och ett nödvändigt ont för att hålla Näste 1 igång.

***

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

AFA Stockholm vill med denna artikel informera allmänheten om Anders Jonssons engagemang inom den fascistiska rörelsen. Känner du till honom personligen, eller ser du honom i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholms, Uppsala, Gotlands, Södermanlands, Västmanlands, Örebros eller Östergötlands län? Eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka då inte att kontakta oss!

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt aktiva twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm