AFA Göteborg: Stöd Göteborgs antifascister

Anarchist Black Cross i Göteborg och Framåt kamrater har lanserat en insamling för att täcka de rättsliga kostnader som vi kan se komma inom kort. Lämna ditt bidrag via Firefund och sprid ordet!

Såhär skriver ABC Göteborg och Framåt kamrater om insamlingen:

Under flera år stod Göteborg i blickfånget för nazistisk aktivitet i Sverige. Bombningarna av Syndikalistiskt forum och två flyktingförläggningar följdes av en intensiv period då Nordiska motståndsrörelsen försökte etablera sig i staden.

Dessa försök att bygga en nazistisk rörelse i Västsverige kulminerade den 30 september 2017 då NMR hade kraftsamlat för en demonstration i anslutning till Bok- och biblioteksmässan. Men till deras motstånd mobiliserades tiotusentals göteborgare som inte ville se sin stad bli skådeplats åt ett nazistiskt spektakel. Tillsammans blockerade nazisternas markväg och skapade en situation där det blev omöjligt för nazisterna att ens ta sig till demonstrationens planerade startpunkt.

Sedan dess har NMR mest hållit sig undan från Göteborg under dagstid och deras aktioner har begränsats till mindre aktioner under skydd av mörkret och besök i mindre, kringliggande städer. Nazisternas organisering kom av sig, men de fanns kvar.

Den första maj 2018 dök en grupp på tre nazister upp vid syndikalisternas första maj-tåg. De motades bort av demonstranter ur tåget men till följd av detta har nu en kamrat åtalats för misshandel och rättegång är att vänta i sommar.

2019 arrangerade NMR en egen demonstration i Kungälv strax norr om Göteborg på första maj, antagligen i hopp om att stadens antifascister skulle vara upptagna på sitt eget håll. Men även denna gång möttes de av tusentals motdemonstranter från Kungälv, Göteborg och övriga Sverige, som såg till att göra det NMR hade hoppats skulle bli en styrkeuppvisning till ett enda stort misslyckande. NMR har sagt att de inte planerar att återvända till Kungälv på första maj i år vilket är en stor seger. Men åtminstone en motdemonstrant väntar nu på rättegång för våldsamt motstånd mot polisen. Fler åtal kan mycket väl komma att dyka upp.

Med dessa kommande rättsfall, och med antagandet att dessa konfrontationer knappast kommer att vara de sista, ber antifascister i Göteborg nu om ditt stöd. Stödfester arrangeras redan regelbundet men vi väntar oss att behöva tackla dryga böter framöver.

Varje krona som samlas in kommer i första hand att gå till att betala böter och i andra hand användas för att täcka de kostnader som kommer med en eventuella fängelsedomar. Om några pengar blir över kommer dessa att användas för liknande fall i framtiden.

Skicka ditt bidrag via Firefund: https://www.firefund.net/gothenburgafa