AFA Sverige: Antifascistisk Aksjon – 25 år av kamp

Den 18 maj firade det norska Antifascistisk Aksjon (AFA) 25-årsjubileum i Oslo. Det svenska AFA-nätverket deltog på plats med flera lokalgrupper representerade. Vi har översatt AFA Norges redogörelse för den fascistiska miljön i vårt grannland under 2010-talet och publicerar den nedan. Med vår närvaro på jubileet och med denna text vill vi skicka en solidaritetshälsning och gratulera våra kamrater i Norge till 25 år av kamp. Kampen fortsetter, fascismen skal knuses!
/Antifascistisk Aktion Sverige

 

Våren 1994 grundades Antifascistisk Aksjon (AFA) i Norge. I år firar vi 25 år av kamp! Med anledning av jubileumet ser vi nu tillbaka på de år som har gått. Nu presenterar vi artikeln om 10-talet, skriven av en medlem av dagens Antifascistisk Aksjon!

EN MILJÖ AV SKIFTANDE KARAKTÄR
Den antifascistiska rörelsen har genom 2010-talet stött på en fascistisk miljö av ständigt föränderlig karaktär. Vi har bemött allt från olagliga ryska nazistorganisationer till en växande och så småningom döende, så kallad counterjihadrörelse. Det senaste decenniet är också den period då fascistiska och rasistiska medier verkligen slog igenom i Norge.

SLAVIC UNION
Under 2010 kom ryska nazistiska Viacheslav Datsik till Norge efter att ha flyttat från ett psykiatrisk institut i Ryssland. Datsik var medlem i den nazistiska organisationen Slavic Union. I Oslo mottogs han av nazister, främst från Norge och Ryssland, som vid denna tid samlades runt tatueringsstudion Metall Tattoo. Tatueringsstudion fungerade som ett nav för den östeuropeiska nazi-miljön i Oslo.

Tyvärr för dem låg deras lokal bara ett stenkast från Blitz, och efter en intensiv kampanj från Oslos antifascister var man tvungna att stänga studion. Nu, många år senare, har nazisterna från Slavic Union-miljön spridits för vinden. En person reste för att delta i den nazistiska bataljonen Azov under Ryssland och Ukraina konflikten, medan en annan har anslutit sig till IS.

COUNTER-JIHAD
Parallellt med inrättandet av Slavic Union var också en annan grupp i uppstartsfasen. Inspirerad av den nya organisationen English Defence League, var det planerat att starta en norsk filial, Norwegian Defence League (NDL). Innan NDL dök upp, fanns redan gruppen Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN) i Norge. SIAN grundades redan 2000 och har redan från början spridit konspirationsteorier som att den normala muslimen är en del av en plan för att införa stränga religiösa lagar i västvärlden.

Det som skilde NDL från SIAN var att NDL försökte ta gatorna på samma sett som dess förebilder i England. Men de lyckas inte med detta. Efter ett antal mindre markeringar skulle de mobilisera stort för en demonstration i distriktet Gamla Oslo. Det dök upp betydligt färre än väntat och alla NDL-medlemmar blev portade från nattlivet i området. En av huvudtalarna var tvungen att be om skjuts till demonstrationen, eftersom han tyvärr inte hittade sin bil på morgonen.

Med tiden suddades gränserna mellan NDL, SIAN och gruppen Stop Islamisation Of Europe (SIOE) ut och vem som var medlem i vilken grupp kunde förändras från dag till dag. Idag är endast SIAN fortfarande aktiv. De är en liten grupp som ägnar mycket tid åt att eskorteras bort från antirasistiska möten.

TERRORATTENTAT JULI 22, 2011
Sommaren 2011 dödades 77 personer, vuxna och barn, i en terrorattack som utförs av Anders Behring Breivik. I förväg hade han skickat ut en manifest för att förklara sina handlingar. Breivik hade organiserats och haft en ställning i Fremskrittspartiets ungdom (FPU), och var medlem i Fremskrittspartiet (FrP). Han var också involverad i uppstarten av Norwegian Defence League (NDL) och hade demonstrerat tillsammans med EDL i London.

NORDISKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN
År 2012 demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen (DNM) i Trondheim. De var få, och skaran bestod nästan uteslutande av svenska aktivister. När några förbipasserande upptäckte demonstrationen urartade det till ett slagsmål. Det slutade med att nazisterna hamnade i fängelse. DNM i Norge återvände därefter till sin tidigare verksamhet – som bestod av att sätta upp klistermärken och lägga broschyrer i personers brevlådor på natten. 2016 gick de in för en ny linje. Medlemmarna lovade att genomföra regelbundna offentliga aktiviteter och 2017 skulle de ha sin första utannonserade demonstration i Norge.

Demonstrationen skulle ske i Fredrikstad, men ställdes in efter tryck från lokalbefolkningen och av rädsla för den antifascistiska blockaden som planerades. Istället reste de över 5 timmar för att i hemlighet demonstrera i Kristiansand. Trots en massiv närvaro från inresta svenska nazister lyckades man inte bli fler än 70 deltagare. Under året efter demonstrationen ökade DNM sin offentliga verksamhet, vilket resulterade i ett antal konfrontationer med antifascister.

BLOCKERA NAZISTERNA!
När den Nordiska motståndsrörelsen meddelade att de skulle göra en demonstration i en större norsk stad, föll våra ögon snabbt på Fredrikstad. Det fanns för få aktivister i Bergen och Trondheim, och när de försökte i Trondheim år 2012 slutade det dåligt. Stavanger och Kristiansand är för långt borta från den svenska gränsen för att kunna transportera en större mängd dit och Oslo är för farligt. Fredrikstad / Sarpsborg framkom därför som det naturliga valet, särskilt med tanke på att DNM har flera aktivister i området.

Att låta nazisterna marschera i fred var naturligtvis uteslutet, så vi bestämde oss för att försöka få andra organisationer att gå med i en blockad. Vi gick ut brett och fick med politiska partier och ungdomsförbund, fackföreningar, autonoma organisationer och miljöer, feministiska och religiösa organisationer liksom minoritetsorganisationer.

Vi blev så småningom många och uppskattade att vi med vårt numerära överläge skulle kunna klara av nazisterna utan att aktivt använda våld, vilket också var viktigt för många av de grupper vi samarbetade med. Vi ville att mobiliseringen skulle vara så öppen som möjligt och var därför helt öppen med våra planer, bland annat att vi inte skulle använda våld. Trots detta tycktes polisen inte tro på oss, och valde därför att förbjuda alla evenemang i Fredrikstad under dagen.

Blockadinitiativet ledde till många användbara erfarenheter och många nya kontakter. Det faktum att vi inte behövde blockera nazisterna gjorde inget, men för säkerhets skull fanns ett stort antal antifascister i hela den östra delen av landet. När nyheter kom om att en liten grupp av DNMs kärnmedlemmar demonstrerade i Kristiansand, åkte strax femtio antifascister söderut för att visa sitt stöd för den lokala antifascistiska oppositionen trots att vi var 5 timmar bort.

UPP SOM EN SOL – NER SOM EN PANNKAKA
Under de senaste åren har vi också sett flera försök att starta högerextremistaktivitet som snabbt har lagts ner efter en intensiv startperiod. Framför allt, som tidigare, har det handlat om kopior av utländska organisationer.

Max Hermansen, lyckades som ett mirakel samla människor till en norsk version av PEGIDA-rörelsen. De lyckades ett tag att samla många av de aktörer som för närvarande sprids i hela den fascistiska organisationsgeografin, inklusive ledande aktivister från DNM. PEGIDA utvecklades snabbt till att bli ett enmansprojekt av en allt fattigare, och så småningom arbetslös, Max Hermansen. Soldiers of Odin försökte starta ett medborgargarde. Tyvärr för dem var ingen intresserad av att bli skyddad av mer eller mindre suspekta nazistgubbar. I ett fall reste Soldiers of Odin till Oslo för att “försvara” en demonstration mot våldtäkt, men deras närvaro var oönskad, och de blev aktivt eskorterade till tåget hem av deltagarna i demonstrationen. Det var också då Richard Eide, nu aktiv i DNM, blev allmänt känd i den antifascistiska rörelsen.

Partiet Alliansen ville också ha en del av den tårtan, som är den fascistiska miljön i Norge. Men med den narcissistiska ledaren Hans Jørgen Lysglimt var projektet dömt att misslyckas redan från början. De anslöt sig till Alternativ för Sverige, en utbrytargrupp från Sverigedemokraterna och genomförde valkampanjer för dem här i Norge. Men som vanligt när det handlar om människor med en överdriven självbild kommer konflikterna på löpande band. En del av resultatet av de interna konflikterna finns i det nystartade partiet Selvstendighetspartiet.

SJÄLVSTÄNDIGHETSPARTIET
Självständighetspartiet är en liten organisation som började ta mer plats efter demonstrationer mot FN:s migrationsavtal, som hölls i slutet av 2018. Med draghjälp av professorn Bjørn Christian Rødal (tidigare vice ordföranden för Alliansen) och Ellen Due Brynjulfsen (tidigare kommunfullmäktige för FrP, och kandidat till Alliansen) och hennes vänner drog Selvstendighetspartiet på turné under 2019. Trots att partiet är relativt nytt har de ett ungdomsförbund – som leddes av Aleksander Hansen Myrvang. Han har tidigare setts bära en fana för den franska fascistiska organisationen Generation Identitaire genom Oslos gator. Myrvang finns också i kundlistorna för nazistiska NMR.

I vilken mån det faktiskt blir en fungerande organisation av Selvstendighetspartiet är hittills svårt att säga. Efter demonstrationerna mot FN: s migrationsöverenskommelse riktades kritik från partiledaren mot att DNM fick delta. Detta drogs senare tillbaka. Men länken mellan DNM, identitetsrörelsen och ungdomspartiets ledare kommenteras dock inte. Vid deras manifestationer kommer samma personer som annars är associerade med Alliansen eller SIAN. Kanske har de den här gången knäckt koden, eller så kanske det här är ett annat projekt som kommer att integreras i en serie projekt som återigen kollapsar av interna konflikter.

TID FÖR KOALITIONER
Det nuvarande decenniet har präglats av dåligt organiserade internetfascister, men under samma period har deras världsbild accepterats och normaliserats av den norska regeringen. Dessutom har nazisterna funnit sätt att organisera mer än bara kaotiska pubar, och de har börjat tänka mer långsiktigt. För att klara det dubbla hotet från politiker och gatufascister måste den antifascistiska rörelsen vi hör till söka ett bredare samarbete.

Vi måste sprida taktik och strategier, vi måste bygga allianser med lokala initiativ där nazisterna är aktiva, och vi måste ta tillbaka berättelsen.

Nu är 20-talet precis runt hörnet – låt det vara årtiondena av koalitioner och massmobilisering!

Vill du följa Antifascistisk Aksjon och deras aktiviteter gör du det via deras hemsida eller på Facebook.

Du kan även kontakta dem via mejl:
[email protected]

[email protected]