AFA Stockholm: Hjälten från Kärrtorp frisläppt – Välkommen ut Joel!

Efter drygt fyra år som frihetsberövad har Joel nyligen släppts ur fängelset och återförenats med familj, kamrater och vänner. Det var i december 2013 som Joel greps och häktades efter att ha försvarat den antirasistiska demonstration i Kärrtorp som attackerades av nazister från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Nazisterna gick till angrepp med flaskor, bengaler och knivar. Poliserna på plats hade inte förmågan eller viljan att mota tillbaka nazisternas angrepp och det var under de omständigheterna som ett antal antifascister valde att med våld avbryta nazisternas attack.

Joel dömdes i tingsrätten till 6,5 års fängelse för försök till dråp, vilket hovrätten senare fastställde till 5,5 år. Domstolarna slog fast att situationen var sådan att antifascisterna haft nödvärnsrätten på sin sida, men att de använt mer våld än vad som fanns laglig grund för att använda. Vad som mycket väl hade kunnat hända om inte antifascisterna funnits på plats och gjort det polisen misslyckades med vet alla, men det togs inte i beaktning i domsluten.

Polisen misslyckades totalt med sin uppgift att skydda demonstrationen mot angreppet och flera poliser valde under tumultet att attackera antifascister med både batongslag och pepparspray. Det var först när antifascisterna på plats hade lyckats mota bort angriparna från torget som polisen valde att gripa nazisterna. Mycket kan sägas om polisens insats och det faktum att de långt i förväg hade underrättelseinformation om att NMR planerade en attack mot demonstrationen men ändå valde att underbemanna insatsen. Mycket kan också sägas om domsluten, men att de är politiska råder det inget tvivel om. Joel fick ett oproportionerligt hårt straff för sitt deltagande i ett antifascistiskt motangrepp som mycket väl kan ha räddat människoliv.

Joel har använt tiden som frihetsberövad väl genom att organisera fångkamp och solidaritetsarbete för att belysa situationen och skapa konkret förändring för andra kamrater runt om i Sverige och världen som sitter av långa och orättvisa fängelsestraff för antifascistisk aktivism. Under ett besök på anstalten i Tidaholm intervjuades Joel av Kajsa Ekis Ekman till den informativa dokumentärfilmen ”Antifascisterna” av Patrik Öberg och Emil Ramos. 

Filmen utgår delvis från händelserna i Kärrtorp och sätter den svenska naziströrelsen i ett större europeiskt sammanhang. Bland annat skildras situationen i Grekland där den antifascistiska rörelsen bekämpar fascistpartiet Gyllene Gryning. Filmen gick upp på svenska biografer tidigare i år och går numera att streama från drakenfilm.

Det är inte första gången antifascister döms betydligt hårdare än exempelvis nazister eller opolitiska brottslingar för motsvarande brott. Dessvärre lär det heller inte vara sista gången. Vi såg det i ske igen redan året efter Kärrtorp, då flera antifascister dömdes till fängelse för våldsamt upplopp under händelserna i Kungsträdgården då Svenskarnas Parti (SvP) demonstrerade. Flera av antifascisterna som dömdes då hade inte begått något brott annat än att de befunnit sig på plats och pekats ut som aktiva antifascister i ett pm av Säkerhetspolisen.

Vi välkomnar Joel ut i friheten och tackar för hans insats i Kärrtorp. Vi vill även tacka alla som på olika sätt under åren har visat sin solidaritet med Joel och andra dömda antifascister. Stödet är ovärderligt, oavsett om det sker genom stöduttalanden, brev till de dömda eller ekonomiskt stöd till fångkamp och solidaritetsarbete. Stort och varmt tack!

Kampen fortsätter – Antifascism är självförsvar!

/Antifascistisk aktion Stockholm

Mail: [email protected]

Följ AFA Stockholm på twitter!