AFA Malmö: Nazister hyr in sig under falska premisser

Vi kan nu, i samarbete med AFA Lund, avslöja att Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) Näste 3 återigen har hyrt en bygdegård som lokal för sina interna aktiviteter – och att dom ännu en gång har ljugit för uthyrarna om vad den hyrda lokalen skulle användas till.

NMR hyrde den 6:e juni Boalts bygdegård i Östra Göinge kommun, för att ha en intern aktivitet under Sveriges nationaldag. Simon Lindberg (830810-3533) – organisatorisk ledare för NMR – talade inför Näste 3 under deras “firande av Norden”, liksom Sebastian Elofsson (950317-3719), som är chef för den idag närmast inaktiva lokalgruppen (kampgrupp) 302 och “kampredaktör” på Nordfront (NMR:s egen hemsida och nyhetsportal). Nordfronts rapport om aktiviteten innehåller bara bilder på talarna – ett mönster vi har sett upprepats sedan våra avslöjanden av den nazistiska aktivisten Ulrika Hugosson. I den hyrda bygdegårdens stadgar går det att finna följande skrivelse:

“Lokalen skall opartiskt och på skäliga villkor uthyras till föreningens medlemmar, kommunala myndigheter och inrättningar samt till organisationer och enskilda, som önskar använda lokalen och som har en demokratisk värderingsgrund.”

Simon Lindberg talar inför NMR:s medlemmar och sympatisörer på Boalts bygdegård.

Efter att ha blivit informerad om vilka som hyrt lokalen – och vad det är för  organisation – lät ordföranden, för den förening som driver Boalts bygdegård, meddela att de kommer att vara försiktigare med vem de hyr ut till – och inte hyra ut till nazister fler gånger.

Anne Simble (861111-0845), nazist och medlem i organisationen – samt samboende partner till den skånska nästeschefen Freddy Nerman (900607-2996) – är den som huvudsakligen har hyrt lokaler för nazistorganisationens möten. Freddy Nerman har också själv vid vissa tillfällen hyrt lokaler. Nazisternas tillvägagångssätt för att få tillgång till lokaler är att ljuga om syftet med uthyrningen, och i kontakten med Boalts bygdegård har Anne Simble hyrt lokalen som privatperson för en “familjeträff”. Detta är en genomgående taktik, som det går att läsa mer om i våra tidigare granskningar av de lokaler som nazister har hyrt i Skåne:

Nordiska Motståndsrörelsens lokaler – del 1

Nordiska Motståndsrörelsens lokaler – del 2

Vi vill fortsätta uppmana lokaluthyrare – framförallt bygdegårdar, scoutgårdar och församlingshem – att göra enkla bakgrundskontroller av de som vill nyttja era lokaler. En enkel sökning på namn och personnummer via Google eller DuckDuckGo är ofta allt som krävs. Om det dyker upp information om personerna i fråga på vår hemsida rör det sig, utom allt rimligt tvivel, om nazister som troligen försöker hyra in sig under falska premisser. De mest aktiva nazisterna i Skåne och Blekinge är publicerade med personuppgifter här på vår hemsida.

NMR:s medlemmar ägnar sig, vid sidan av politiskt propagandaspridning och nazistiska studier, åt terrorverksamhet. De har under det senaste halvåret ofta figurerat i nyhetsmedier i samband med olika våldsdåd, bland annat i det uppmärksammade fallet där tre medlemmar nu står åtalade för att ha placerat ut åtminstone tre bomber – varav tre har briserat – mot en bokhandel och två flyktingförläggningar i Göteborg, med omnejd. En av bomberna skadade en städare så pass att båda benen bröts, och splitterskadades svårt. Den tredje bomben kunde oskadliggöras av polisens bombgrupp, men om den detonerat hade den kunnat göra “mycket allvarlig skada”, enligt Säpos utredning. Det senaste allvarliga dådet utfört av en medlem i NMR är det tillfälle då Alex Jönsson (950122-9471) körde sin bil rakt in i en asyldemonstration i Malmö den 11:e juni, beväpnad med knivar och pepparsprej.

Har du mer information om fascister i Skåne, eller vill du aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta din närmaste AFA-grupp!

Mail:

[email protected]
[email protected]