AFA Stockholm: Nazister till angrepp mot fredlig manifestation

Vid 16-tiden igår attackerades en manifestation som hölls på Mynttorget i Stockholm till stöd för ensamkommande ungas rätt till asyl. Det var ett tjugotal nazister organiserade i Nordisk Ungdom (NU) som gick till gemensamt angrepp med rökbomb, banderoll och slagord. Nazisterna försökte avbryta ett pågående tal genom att skrika bland annat ”Internera – Deportera!”, ”Ut med packet” och ”Muhammed, Abdullah – Go away!”. Poliserna som kom till platsen tog beslutet att inte avvisa nazisterna, utan hänvisade gruppen till en plats lite längre bort på Mynttorget där de kunde fortsätta att störa manifestationen.

Gårdagens attack bär på vissa likheter med den attack som nazister ur Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) genomförde mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Då liksom nu var det organiserade nazister som valde att gå till fysiskt angrepp mot en antirasistisk manifestation och då liksom nu valde polisen att använda silkesvantarna istället för hårdhandskarna mot de attackerande nazisterna. Antirasisterna på plats valde att hålla ihop och behålla initiativet, vilket ledde till att nazisterna inte kunde göra annat än att knuffas och skrika. Att ingen kom till skada under gårdagens attack beror till stor del på att gruppen NU består en samling spänningssökande internet-krigare som främst genomför aktioner för att kunna ta effektfulla bilder till sin hemsida.

Detta inträffade samma dag som det i media framkom uppgifter om att Falu kommun valt att evakuera 50 personer från ett flyktingboende under två dagar p.g.a. hotbilden mot boendet i samband med att NMR tågade genom staden på 1:a maj. Gång på gång väljer samhällets representanter att ta tydlig ställning för nazisternas rätt att ta plats på våra gator, även när det betyder att andra människor hotas. I yttrandefrihetens namn värnar man om nazisternas intressen och åsidosätter därmed stora samhällsgruppers rätt att röra sig tryggt i den egna staden, eller som i Falun att bo kvar i sitt boende.

Nazistiska organisationer försöker hela tiden få sina följare att ta steget bort från tangentborden och ut på gatan. Vi som i årtionden bekämpat den nazistiska rörelsen vet av erfarenhet att det är ett ödesdigert misstag att ge dessa grupper fritt tillträde till våra städer. Den enda princip som i praktiken förhindrar att nazistiska grupper kan rekrytera och växa är att aldrig låta dem vara ifred. Det ska vara svårt, läskigt och förknippat med stort obehag att ta gatan i anspråk för att sprida nazistiskt hat och direkt eller indirekt hota individer ur stora samhällsgrupper till livet. Det är därför vi alltid slår tillbaka, det är därför vi aldrig kommer att låta nazisterna vinna mark, det är därför vi hävdar att antifascism är självförsvar.

/AFA Stockholm

Video från gårdagens attack