AFA Helsingborg: 10 år sedan Ungdomshuset vräktes

Den 1 mars 2007 vaknade vi av att larmet hade gått ut att Ungdomshuset i Köpenhamn höll på att vräkas. Sjukanmälningar till allas arbete trillade in och bilar, tåg och färjorna fylldes av folk som åkte över sundet. Skulle huset vräkas skulle det också kosta för Köpenhamn kommun.

Ungdomshuset på Jagtvej 69 fungerade som en fristad och kulturellt och politiskt frirum. Ett hus där AFA många gånger utgick ifrån eller återsamlades i efter demonstrationer och blockader. Ett hus som backade upp AFA i vått och torrt. Ett hus som tydligt tog ställning mot rasism, sexism och homo/transfobi.


Köpenhamns kommun sålde Ungdomshuset till en religiös sekt som trodde sig kunna bota homosexuella och tyckte kvinnor skulle stanna i hemmet under mannens lag. Köpenhamns kommuns brydde sig inte om köparen och var nöjda med att få bort Ungdomshuset.
Köpenhamn skulle städas upp och göras attraktivt och köpstarkt. Ungdomshuset låg centralt på Nørrebro, en stadsdel mitt i ett gentrifieringsprojekt. Bort skulle alternativ kultur och autonom politik och ersättas med kaffe latte och ytterligare en joe’s juicebar.  Kapital före progressiv kultur och politik.

Den 1 mars vräktes Ungdomshuset och den efterföljande veckan rasade de värsta kravallerna sedan andra världskriget som ett resultat av vräkningen. AFA Helsingborg var precis som många andra i Öresundsregionen aktiva i kampen för att behålla ungdomshuset. Bland annat attackerades Danska konsulatet i Helsingborg ett 30-tal gånger och aktivister stöttade varandra på bägge sidorna om sundet.

Efter år av kamp mot Köpenhamns kommun genom ockupationer och direkt aktion fick Köpenhamns ungdomar ett nytt hus på Dortheavej 61.

Imorgon den 1 mars arrangeras en stor demonstration för visa att vi aldrig glömmer.

 

Vi vill med detta uppmärksamma årsdagen för vräkningen och säga. Vi ses på gatan 1 mars. Inget glömt – inget förlåtet. Vi har er rygg! Solidaritet över sundet!