AFA Malmö: Soldiers of Odin – En studie i misslyckande

SoO Malmö

Historien om Soldiers of Odin Malmö börjar under våren 2016, då Linus Schiller tog initiativ till grundandet av den lokala avdelningen inom det Finlands-grundade, internationella nätverket. Per Sonne Hansen tog snart över ledarskapet för Soldiers of Odin Malmö, då gruppen stötte på hårt motstånd redan från början. Linus hoppade av efter fiaskot vid Kronprinsen, då flera SoO-intresserade personer konfronterades av antifascister under vad som var menat att bli deras första samling i Malmö – en händelse vi har berört i en tidigare artikel här på vår hemsida. Per Sonne Hansen har sedan dess försökt hålla skeppet flytande genom att arrangera “vandringar” i Malmö, vilket har varit av varierande grader av framgång. Vid ett tillfälle bestod “vandringen” av att SoO Malmö i själva verket vaktade Pers dotters födesdagskalas (reds anm: “åt kakor och drack saft i några timmar”). Efter att antalet deltagare i Malmö successivt krympt började SoO Malmö med att bjuda ner lokalgrupper av Soldiers of Odin från Mellansverige för att kunna fortsätta hålla vandringar. Dessa gemensamma vandringar har krävt en hel del resurser från polisen i Malmö för att hålla SoO säkra från Malmös befolkning. Allt från radiobilar till piketen, civila enheter och deltabussar har krävts för att eskortera SoO genom Malmös köpgator och finare gamla kvarter.

Per var dock inte långvarig som ledare och lämnade gruppen i juli efter att anklagelser kommit fram om förskingring av gruppens pengar:

Efter att Per blivit tvungen att lämna gruppen så delades ledarskapet upp mellan bland annat Johan Kristensen och Rasmus Eriksson. Efter en gemensam vandring – som mest gick ut på att grilla i Pildamsparken i Malmö – där såväl danskar, som en minibus av SoO-aktivister från Mellansverige deltog, så har nu också Johan Kristensen hoppat av från ledarposten.

Ledare i Malmö:

Övriga medlemmar:

Det har dykt upp SoO-grupper också i andra delar av Skåne. Både Kristianstad och Hässleholm har haft oturen att leva med grupper bestående av mestadels män som tillsammans stryker runt och plåtar varandra i munktröjor. De har likt Malmö också behövt förlita sig på att det kommer folk från både Kalmar och Jönköping för att bli tillräckligt många. Malmö-gruppen har också försökt åka för att delta i SoO-arrangemang i Kristianstad och Hässleholm, men det har varit svårt att få med sig fler än en eller två deltagare för dylika utomsocknes aktiviteter.

Soldiers of Odin Kristianstad:

Soldiers of Odin Hässleholm:

Tidigare i år fanns det också SoO-grupper i både Helsingborg och Trelleborg. Både dessa grupper har lagt ner på grund av motstånd och bristande engagemang. När Trelleborg-gruppen lades ner gick den drivande medlemmen Tobias Malvå istället med i Svenska Motståndsrörelsen. Det valet gjorde också fler SoO-medlemmar från Trelleborg, som exempelvis Kenneth Malmqvist.

 

Soldiers of Odin Trelleborg:

Här nedan följer gallerier över personer från de mer långflugna grupperna av Soldiers of Odin, som har varit på besök i Skåne – eller på andra sätt gjort sig förtjänta av att ingå i vår artikel.

Soldiers of Odin Norrköping:

Soldiers of Odin Linköping:

Soldiers of Odin Kalmar:

Finns du omnämnd i den här artikeln , eller har varit aktiv i Soldiers of Odin och vill undvika vår framtida uppmärksamhet? Hör då av dig till oss! Du når oss via mailen nedan.

Tänk på att arbetsgivare, hyresvärdar och andra gärna gör en koll på internet innan de har någon kontakt med dig. Dina uppgifter kommer ligga uppe på vår hemsida tills att du hör av dig.

Har du mer information om fascister i Skåne, eller vill du aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss! Mail: [email protected]