AFA Stockholm: 13 antifascister dömda till fängelse – Vi tar smällen tillsammans!

omslagsbildba

Idag dömdes 13 antifascister till olika fängelsestraff efter protesterna i Kungsträdgården mot det nazistiska Svenskarnas Partis demonstration inför valet 2014. De allra flesta döms för våldsamt upplopp som åklagaren valt att dela upp i två tillfällen eftersom det enligt denne var lugnt en liten stund mellan ordningsstörningarna. På så vis kan de åtala för samma brott två gånger och därmed driva upp både strafftid och skadeståndskrav.

Drygt 12 000 personer befann sig på plats i Kungsträdgården under dessa protester, när polisen försökte splittra folkmassan med pepparspray och batongslag valde många att stå kvar och pressa tillbaka poliserna. Tusentals antirasister var i rörelse och ett stort antal människor deltog på olika sätt i det som tingsrätten betraktar som våldsamt upplopp, av dessa åtalades alltså 15 personer varav 13 dömdes till fängelse. Av förundersökningen framgår att Säkerhetspolisen (säpo) har bistått åklagarna genom att peka ut personer som enligt säpo är aktiva antifascister. Att säkerhetspolisen tillsammans med åklagare väljer ut och åtalar ett fåtal personer ur denna enorma folksamling är ett politiskt ställningstagande. De såg sin chans att låsa in och skuldsätta antifascister som de anser vara obekväma, trots att åtskilliga personer på plats deltog i protesterna i samma utsträckning som dessa.

Åtta personer döms till 4 månaders fängelse, två personer döms till 10 månaders fängelse, tre personer döms till 3 respektive 8 och 18 månader vardera. Två av de åtalade frias helt. Antifascister döms till att betala skadestånd, främst till de poliser som trots sin omfattande skyddsutrustning klagat på olika typer av skador i samband med att de attackerade folksamlingen med det uttalade syftet att skingra den. Sammanlagt inklusive rättegångskostnader samt ränta landar den totala summan på ungefär 350.000 kr. Hur många av de dömda som kommer att överklaga är ännu oklart, dessutom finns det möjlighet att åklagaren väljer att överklaga till hovrätten för att försöka få till ännu hårdare straff.

Att domen kommer just idag, exakt på hundraårsdagen av Joe Hills avrättning är ett anmärkningsvärt sammanträffande. Då liksom nu var klasskampen förenad med risken att dömas avsevärt hårdare om du var organiserad och aktiv i arbetet med att skapa radikal förändring. Då liksom nu var inte lösningen att sörja när den orättvisa repressionen slog till, utan att organisera både solidariteten och motståndet. Fängelsetiden kan vi inte dela på solidariskt, men det kan vi med skadestånden. Därför öppnar vi återigen upp en stödinsamling och uppmanar alla som kan att bidra ekonomiskt genom att sätta in valfri summa på bankgiro: 627-0086 eller swish: 123 091 64 45. Varje hundring gör skillnad.

För att hålla dig uppdaterad om fallet, solidaritetsarbetet och insamlingen för de dömda, gilla Facebooksidan ”Fria Kungsan 15” https://www.facebook.com/Fria-Kungsan-15-1658951601025993/

 

/Antifascistisk aktion Stockholm

https://twitter.com/afasthlm