AFA Göteborg – Aktivklubb Göteborg: Tomma tunnor skramlar mest!

Nätverket Aktivklubb Sverige (AKS) har under det senaste året försökt att organisera sig i flera städer. Projektet har gått knackigt, och efter att Aktivklubb Skåne misslyckades finns det endast två fungerande avdelningar kvar, Aktivklubb Hälsingland (AKH) och White Boys (WB) i Stockholm. AFA Research har tidigare rapporterat om Aktivklubb och om deltagarna på ett av deras första arrangemang, “Kontrakultur”. 

Av någon anledning har det tagit lång tid att starta upp en lokalavdelning för Aktivklubb i Göteborg. Detta trots att det har funnits liknande koncept i stan tidigare. Däribland Vigridsvallen, som styrdes av de gamla NMR-bröderna, Niclas och Mattias Middelman. Våldtäktsmannen Mattias deltog på förra årets Kontrakultur, i värmländska Deje, med övriga aktivklubbar och lösa nazister från hela landet. Aktivklubb centralt måste ha missbedömt intresset för att organisera sig i Göteborg. Det tycks ha tagit lång tid för dem att hitta folk som vill och vågar styra en sådan grupp. I denna artikel går vi ut med information om personerna bakom den nystartade, men ännu inte officiella lokalavdelningen för Aktivklubb, i Göteborg. 

2024: Stockholm åker ner för att träffa organisatören i Göteborg
Aktivklubb styrs centralt från Stockholm. Via Telegram kontrolleras och samordnas ansökningar från hela landet. Tanken är att den sökande ska dirigeras till sin närmsta lokala organisatör. I Göteborg har det, sedan Aktivklubb lanserades, varit svårt för stockholmarna att etablera en lokal kontakt som de kunnat lita på. En av de centrala figurerna i Stockholm, som organiserar strukturen över hela landet heter Oliver Petrell (20011219-2273). Oliver är den person som förmedlar kontakt med de lokala klubbarna. 

Oliver Petrells användarkonto på Telegram: @Friendlyguy123

Den 17 februari i år bestämde sig en delegation från Stockholm, med Petrell i spetsen, att åka till Göteborg för att träffa en lokal organisatör. Under helgen möter stockholmarna upp en ung person från Lindome, Max Karlsson (20040623-2934).

Max Vidar Lennart Karlsson
20040623-2934
Mattias väg 172
437 36 Lindome

AFA ansöker om medlemskap i Aktivklubb Göteborg – Och blir delaktiga i uppstarten
AFA Göteborg bevakar ständigt den nazistiska miljön i vårt upptagningsområde. I början av 2023 påbörjade vi en process för att ansöka till Aktivklubb i Göteborg. Efter en tid och flera försök fick vi kontakt med Max, eller som han kallar sig på Telegram, “Esmo”. 

Max Karlssons användarkonto på Telegram: Esmo

På bara ett par veckor fick vi en bra insyn i den lilla konstellationen aktiva i Göteborg, redan från uppstart. Tidigt fick vi veta att gruppen bestod av ett fåtal medlemmar, däribland Max och hans nära vän från lågstadiet, Linus Sjöberg (20050301-3278). 

Max och Linus bodde nära varandra i Kållered, tills dess Max flyttade till Lindome då hans föräldrar separerade. Linus går sista året på Lindholmens tekniska gymnasium, i centrala Göteborg och ska alltså precis ta studenten. Till hösten planerar Linus att göra sin värnplikt vid P4 i Skövde. Där är han inskriven som stridsfordonsskytt. Linus värnpliktsperiod ska genomföras 20240805-20250606

Linus Bengt Fredrik Sjöberg
20050301-3278
Böletvägen 17
428 35 Kållered

En av de första gruppbilderna på Aktivklubb i Göteborg skickar Max direkt till oss via Telegram. 

Max ståendes till vänster och Linus som kameraman.

Ett upplevt säkerhetstänk – En nyttig idiot
Max var till en början lite skeptisk till vår fiktiva person som vi skapade i vår kontakt med honom. Det blev snabbt tydligt för oss att detta var första gången Max på allvar försökte att organisera sig politiskt. När vi fick kontakt med Max, via Telegram, ville han inleda rekryteringen med ett telefonsamtal. Vi frågade flera gånger om efter Max telefonnummer men han ville inte ge oss numret. Istället ville Max ha ett röstsamtal med oss I appen Telegram. Vi gick med på detta, men samtalet blev aldrig av. Detta hindrade dock inte Max från att fortsätta chatten med oss. Han diskuterade öppet om gruppens interna strukturer och framtida ideér. 

Förutom information om nya aktivister, som sökte sig till gruppen,  fick vi också ta del av samt delta i diskussioner om strukturen för gruppen. Max berättade för oss om att organisatörerna i Stockholm rekommenderade att inte ta in för unga personer. 

Vid flera tillfällen skickade Max skärmdumpar till oss, från personer som sökt sig till gruppen. Det vi kunnat se hitills är att det är en yngre skara personer som sökt. Vid ett tillfälle skickar Max en skärmdump från en Telegramanvändare som kallar sig för “Heden” där personen beklagar sig för Max att han nog inte kan gå med för han är rädd för vad hans föräldrar ska göra ifall han blir påkommen.

Ett av flera meddelanden Max skickar till AFA om gruppens nya sökanden.

Angående propaganda så berättar Max för oss att planen för gruppen är att trycka upp klistermärken så fort dem löst det grafiska och inväntar tummen upp från Stockholm.

Vid några tillfällen så hintar också Max för oss vad som är på gång nationellt i Aktivklubb nätverket. Inför 20 april, Hitlers födelsedag, skriver Max till oss att vi ska hålla koll på sociala medier efter helgen för att han ska träffa Aktivklubbar från hela landet. Något vi i efterhand kunnat se och peka ut Max som deltagare. 

Efter den nationella träffen med övriga Aktivklubbar på Hitlers födelsedag refererar Max till sig själv som skådespelaren Ryan Gosling från filmen Fightclub och skickar en bild på Aktivklubbs blågula rånarluva med en batong i handen. 

Max är ute och går med sin hund beväpnad med batong och rånarluva i sitt bostadsområde. 
Efter stockholmsresan är Max motiverad att fortsätta vara inkognito i Göteborg.
Max pratar också efter stockholmsresan att vi har stor möjlighet att vara en av topparna i gruppen.

Vi får även reda på en del andra aktiviter som planeras i Göteborg den kommande sommaren. Vi väljer att inte publicera den informationen i den här artikeln utan konstaterar att vi är tacksamma för informationen hamnat i rätt händer nu. 

Ett förakt mot Nordiska motståndsrörelsen blir tydligt
Att Aktivklubb ser ner på NMR är ingen nyhet för oss. Hela fenomenet är på ett sätt startat ur ett missnöje mot NMR:s oförmåga att locka en yngre generation. Delar av Stockholmsbaserade White boys kommer direkt från splittringen i NMR som skedde 2019. Max ger oss en kort men tydlig inställning han och Göteborgsgruppen kan tänkas ha mot NMR lokalt. 

Deltar på Alternativ för Sverige på 1 maj i Göteborg 
På förhand fick vi information om att Max planerade att åka in på 1 maj i Göteborg till AFS torgmöte på Grönsakstorget. Tillsammans så diskuterade vi taktik för dagen. Max berättar för oss att släkten på hans pappa sida kommer att gå med vänstern på 1 maj men att på hans mammas sida har dem “vettigare” åsikter. Inför 1 maj pratar vi om klädsel och hur Max och hans vän ska smälta in. Vi ger Max rådet att inte maskera sig för att då kommer han att sticka ut. Vi är tacksamma att Max hörsammade våra tips då det var en enkel match för oss i efterhand att identifiera Max och Linus på bilder från Grönsakstorget. 

Max i svart piké och Linus i vit t-shirt på AFS torgmöte 1 maj i Göteborg

Efter torgmötet på 1 maj märker vi av att Max börjar bli lite mer misstänksam mot vår fiktiva person och vi kommer inte så mycket längre i vår rekryteringsprocess. Vi ser fram emot att se utvecklingen av gruppen i Göteborg under sommaren och är redo att bemöta den. Förutom Max och Linus som vi lyckats identifiera genom deras egen kommunikation så har vi kunnat se att det rör sig ett fåtal runt gruppen idag. En av de oidentifierade personerna har vi dock fått nys om vid ett tidigare tillfälle. En mörk höstkväll i Göteborg stötte ett par antifascister på en numera aktivklubb medlem på centralstationen. Vi låter filmen tala sitt egna språk. 

Har du mer information om Max eller Linus? Eller har du information om andra personer som rör sig runt Aktivklubb i Göteborg? Kontakta oss.

[email protected]