AFA Skåne – Linus Andersson – missbrukare och pingstvän i Aktivklubb

Linus Andersson
Tidigare: Linus Paul Tonni Knutsgård
19991017-2239

Kanalgatan 41 C lgh 1103
24130 Eslöv

Linus Andersson, tidigare känd som Linus Knutsgård, har dykt upp som en av de drivande bakom fascistgruppen Aktivklubb Skåne. Vi väljer därför att gå ut med hans bakgrund som nazist, pingstvän, kriminell och missbrukare. Vi har tidigare skrivit en artikel om fenomenet Aktivklubb (länk) och i kommande artiklar går vi igenom de återstående medlemmarna av gruppens Skåne-falang.

Det retoriska skiftet är inte ett resultat av nya individer med unika idéer. Aktivklubbarnas medlemmar har i många fall varit del av andra fascistiska initiativ

Tiden med Nordiska Motståndsrörelsen
Linus är välbekant för oss. Han började sin resa i rörelsen i det NMR-kopplade gänget av Helsingborgsnazister som var aktiva under 10-talet. I en artikel från 2016 publicerad av AFA Malmö uppmärksammades en grupp knivbeväpnade nazister, däribland Linus Andersson, som besökte den rättegång där Andreas Karlsson stod åtalad för händelserna kring 8:e Mars 2014 (länk).

Året efter, i Januari 2017, deltog Linus i en av Nordiska Motståndsrörelsens blixtmanifestationer där de delade ut flygblad i Trelleborg och utanför Emporia i Malmö

Linus Andersson/Knutsgård har deltagit på aktiviteter med NMR och Aktivklubb Sverige/Skåne. Han är dömd för flera narkotikabrott, misshandel, övergrepp i rättssak och rattfylla.

Engagemanget i NMR pågick samtidigt som Linus sålde kokain i Bjuv, vilket man kan läsa om i Mål nr: B 3002-17 Helsingborgs tingsrätt. På grund av att Linus då var 17 år så blev påföljden av langningen att han fick ungdomsvård genom Bjuvs socialtjänst. Ett ungdomskontrakt upprättades som Linus fick skriva under.

Att döma av det som ska hända sen får ungdomskontraktet ingen effekt.

Kaos och droger under 10-talet
Under samma period som Linus var aktiv i NMR så levde han ett liv kantat av kaos och droger. I en dom från 2018-11-09, Mål nr B 125-18 i Helsingborgs tingsrätt kan man läsa:

5 januari 2018 körde personbil på Grevie byaväg i Båstads kommun. Vid husrannsakan av bilen påträffade polisen sammanlagt 8,13 gram kokain fördelat i flera mindre påsar i ytterfacket på en väska. Linus Knutgård har vidgått att väskan är hans och att det också var han som placerade narkotikan i väskan. Han har förklarat att narkotikan härrörde från ett större parti narkotika som han införskaffade för försäljning när han var 17 år.

Linus dömdes till skyddstillsyn och dagsböter. Då hade han redan 3 avsnitt under belastningsregistret och hade 2017 blivit dömd till ungdomsvård för narkotikabrott. I slutet på 2018 kom nästa episod. Då körde Linus en vansinnesfärd genom Bjuvs gator efter att ha försökt smita från en poliskontroll. Färden slutade med att hans bil blev prejad av polisens bil och när han greps framgick det att han var narkotikapåverkad.

Linus säger direkt till mig att “jag har inte kört”. Jag ser på Linus att han är nervös, han skakar i benen när vi tar ut honom ur bilen. Han pratar på och frågar flera gånger om han kan få sätta sig i bilen för han fryser och han vill ta på sig luva.

Avrapporteringspm Diarienr: 5000-K1562842-18

Under den efterföljande husransakan påträffades dopingpreparat i Linus sovrum. Linus ville inte kommentera dopingpreparatet men berättade i förhör att han röker hasch varje dag och tar kokain på helgerna. För att lindra sitt straff gick Linus med på frivillig behandling för sitt drogmissbruk. Han dömdes av tingsrätten till skyddstillsyn och regelbundna drogtester.

Mellan 2019 och 2022 fortsatte Linus att dra på sig domar: ringa stöld, narkotikabrott, övergrepp i rättssak och misshandel. Han blev även utsatt för brott. 2020 misshandlades Linus i Munka-Ljungby. Senare samma år blev han slagen av en langare och fick sedan stå och titta på medan langaren rakade av håret på Linus flickvän. I de otaliga domstolsförhören har Linus ibland uppgett att han inte brukar narkotika. Andra gånger har han sagt att han har svårt att minnas vissa händelser på grund av sitt missbruk.

Flyr Helsingborg på grund av konflikter
Runt 2020 hände det något, men för att förstå måste vi backa bandet till 2018. Linus hade då börjat umgås med ett gäng nazister. Vissa av dem hade tidigare varit nära NMR men var vid den här tiden inte längre politiskt organiserade. På grund av missbruk och utåtagerande var de inte längre önskvärda i de nationella organisationerna. Någon gång under den här tiden bytte Linus namn från Knutsgård till Andersson, vi kan bara spekulera i om det var kopplat till konflikter eller hade andra orsaker.

Den första maj 2020 samlades en grupp nazister i Helsingborg med det förmodade syftet att störa Vänsterpartiets 1 maj-tåg. Gruppen smög omkring i gränder längs med tågets färdväg och uppmärksammades snabbt av polis som grep tre personer och avvisade ytterligare några. På nazisterna hittade de kniv, knogjärn och pepparspray. Utöver de som nämns i artikeln vi släppte vid tillfället (och som du kan läsa här länk) kan vi nu avslöja att även Linus Andersson/Knutsgård var på plats. Efter händelsen riktade andra närvarande kritik mot hur Linus agerat under dagen.

Senare samma år brakade grupperingen samman. Linus hade dragit på sig skulder från flera av sina tidigare kamrater och försökte smita från dessa. Andra inom rörelsen ifrågasatte om han fortfarande var nationell, eftersom han umgicks med invandrare, och den tidigare NMR-aktivisten Gustaf Malmlöf utfärdade en hittelön till den som kunde få tag på Linus.

Linus blir pingstvän
Efter att det hettade till i Helsingborg flydde Linus till Nässjö. Där skrev han på hösten 2021 in sig själv på Torpahemmet, ett behandlingshem som drivs av Pingstkyrkan. Det var dags för Linus att hitta en ny väg i livet, bort från knark och nazism. Efter några månaders behandling hade han inte bara funnit Jesus, han fick dessutom klart för sig exakt hur bibeln borde tolkas och utvecklades till en kristen fanatiker och fullfjädrad teolog. Det dök upp långa utläggningar om guds rätta lära på hans facebook och han började frekvent ge sig in i debatter på sidan “Dagens bibelord”.

Det gamla livet skulle dock göra sig påmint. Vid den här tiden hade Linus ännu inte suttit av sitt fängelsestraff för en misshandel 2019 och övergrepp i rättsak i samband med denna. Men Linus lyckades få vara kvar med pingstvännerna i Nässjö. Han överklagade domen och påföljden ändrades till skyddstillsyn. För hovrättten berättade Linus hur han “blivit frälst” och “brutit med sitt gamla liv”. Hur ligger det egentligen till med den saken? Vi kan avslöja att Linus inte på allvar har lämnat sitt förflutna bakom sig.

Nu drivande i Aktivklubb Skåne
På nationaldagen lanserades Aktivklubb Sverige i Stockholm, med ett banderollsläpp ovan E4:an. Snart bildades en Skånsk lokalgrupp bestående av Linus och en handfull andra, som började lägga ut träningsbilder på diverse sociala medier med uppmaningar att gå med.

Linus flyttade från Hörby till Eslöv i slutet på sommaren 2023 men hänger nu mest i Lund. Där tränar han tillsammans med en annan medlem av Aktivklubb Skåne och sätter upp nazistiska klisermärken på väg till och från gymmet. För att göra innehåll till sociala medier har gruppen stulit och eldat upp prideflaggor. Linus har även varit i Småland med andra aktivklubb-medlemmar och stulit prideflaggor där.

“Fakesituation” används för att inte algortimerna ska plocka ner klippet som är filmat utanför Actic Lund, Högevallsbadet

Sammantaget har Linus varit på samma bana sedan tiden i Bjuv. Som sökare och ungdom på glid är han inte ensam i naziströrelsen. Vi antifascister vet att personer som Linus är en biprodukt av det samhälle som vi lever i men vill ändå påpeka att insatserna från samhället har varit bedrövliga. Det “Ungdomskontrakt” som Bjuvs socialtjänst skrev med Linus hade obefintlig påverkan. När Linus kommer undan fängelsestraff genom att påstå att han blivit frälst kan man fråga sig hur blåögt rättsväsendet är.

Att man låter fundamentalistiska kristna syssla med behandling av missbrukare med bakgrund inom nynazismen är ett haveri. De homofoba, fascistiska och kristna tendenserna som nu driver Linus har, om inte skapatas på Torparhemmet i Nässjö så definitivt inte hanterats där. Denna och alla andra institutioner och myndigheter som brustit i sitt ansvar bär delvis skulden för den nuvarande situationen och allt som eventuellt uppkommer i framtiden.

Linus Anderssons/knutsgårds brottsregister:

DOM 2017-05-31 Mål nr: B 3002-17 HELSINGBORGS TINGSRÄTT
Narkotikabrott.

DOM 2018-11-09 Mål nr: B 125-18 HELSINGBORGS TINGSRÄTT
Ringa stöld, 2018-01-05 2. Narkotikabrott, 2018-01-05 3.
Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, 2018-09-05.

DOM 2019-01-15 Mål nr: B 4727-18 HELSINGBORGS TINGSRÄTT
Linus Knutsgård förekommer som vittne i målet.

DOM 2019-11-12 Mål nr: B 2302-19 HELSINGBORGS TINGSRÄTT
Olovlig körning, 2018-12-12 2. Rattfylleri, 2018-11-13 3.
Grovt rattfylleri, 2018-12-12
Ringa narkotikabrott, 2018-11-13 5. Dopningsbrott, ringa brott, om förbud mot vissa dopningsmedel 2018-12-12

DOM 2019-12-12 Mål nr: B 7175-19 HELSINGBORGS TINGSRÄTT
Linus är motpart, undanröjande av skyddstillsyn.

DOM 2021-06-21 Mål nr: B 1097-21 UDDEVALLA TINGSRÄTT
Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

DOM 2021-10-13 Mål nr: B 6062-20 HELSINGBORGS TINGSRÄTT
Övergrepp i rättssak. Misshandel 2019-11-26.

DOM 2021-11-23 Mål nr: B 2406-21 HELSINGBORGS TINGSRÄTT
Linus är målsägande utan anspråk och har blivit misshandlad i Munka-Ljungby. Linus uppger i rätten att han inte brukade narkotika kring tidpunkten för misshandeln. (Överklagas i Hovrätten Skåne Blekinge B 4303-21)

DOM 2021-11-12 Mål nr: B 7187-19 HELSINGBORGS TINGSRÄTT
Linus vittnar hans dåvarande flickvän har fått håret avrakat på grund av en påstådd skuld på 10 000 kr. Linus var närvarande vid tillfället och ska ha blivit slagen. Detta hände den 16 mars 2020 i Ängelholm. Själv minns inte Linus om han blivit slagen och uppger att händelsen skedde för ett år sen och att han lider av ett missbruk. (Överklagas i Hovrätten Skåne Blekinge B 4314-21)

DOM 2022-01-24 Mål nr: B 15970-21 GÖTEBORGS TINGSRÄTT
Grov olovlig körning.

DOM 2022-01-24 Mål nr: B 3877-21 HOVRÄTTEN ÖVER SKÅNE OCH BLEKINGE
Överklagan för Mål B 6062-20 (Övergrepp i rättsak och Misshandel). Hovrätten ändrar påföljden från två månaders fängelse till skyddstillsyn med föreskrift om att Linus Knutsgård ska fullfölja behandlingen på Torpahemmet.

AFA Skåne vill med denna artikel informera allmänheten om Linus Anderssons nazistiska engagemang. Känner du Linus personligen, eller ser du han i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Skåne? Tveka då inte att kontakta oss! Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill du undvika vår framtida uppmärksamhet? Då är du välkommen att höra av dig till oss på vår mail:
[email protected]
[email protected]
[email protected]