AFA Stockholm: Maria Westman och Mikael Valtersson – NMR-flopp och AfS-topp

Maria Westman var en av de som deltog tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen på demonstrationen mot Coronapass. Denna artikel belyser hur Maria Westman, tidigare Olga De Antonio, gick från att vara ett barn som utsattes för rasistisk mobbing till att bli aktiv nazist och bildade familj med Mikael Valtersson; Sverigedemokraternas före detta kanslichef som uteslöts från partiet redan 2015 och som numera är aktiv i Alternativ för Sverige.

Jag har alltid haft en positiv och lite skämtsam inställning till Adolf Hitler. En god relation helt enkelt – Maria.

Det bästa sättet att hindra alla typer av extremism är en sund socialkonservatism med demokratisk nationalism, och där tar jag totalt avstånd från alla former av rasism. Jag vill ha ett demokratiskt måttfullt samhälle – Mikael.

Tur att jag inte blev kille, då hade jag nog tagit en kalasjnikov och skjutit ner alla någonstans – Maria.

Maria Viktoria Westman
19740917-4989
Ardennergatan 88 lgh 1001
19473 Upplands Väsby
Regnr. RTH585 och HHY439

Jag är fet, ful och vad en del kallar nazist – Maria.

Maria Westman har aldrig hymlat om sina nazistiska värderingar, hennes engagemang och ideologiska övertygelse växte fram redan mot slutet av 80-talet. Under 2013 och 2014 skrev Westman ett antal detaljrika inlägg på en egen blogg, i ett första inlägg kan man exempelvis läsa:

Tur att jag inte blev kille, då hade jag nog tagit en kalasjnikov och skjutit ner alla någonstans. Tur att man blev tjej, så hatet vändes inåt. Inte tur för mig, men för alla andra.

I denna blogg framgår det att hon 2010 gav Sverigedemokraterna sin röst i riksdagsvalet och beskriver hur hon under samma period började följa sidor som Avpixlat, Exponerat, Realisten och Nordfront. År 2013 anslöt hon sig till Sverigedemokraterna som medlem men då de inte levde upp till hennes förväntningar så blev detta ett kortvarigt medlemskap. Hösten 2013 anslöt hon sig i stället till Svenskarnas Parti (SvP) och under 2013 och 2014 bedrev hon politisk aktivism med både SvP och Svenska Motståndsrörelsen (SMR).

Marias politiska aktivism började betydligt tidigare än så. Hon avskydde skolan från ung ålder som ett resultat av den rasistiska mobbing hon fick utstå som halvspansk. I tidiga tonåren började hon rita hakkors i skolan och blev kallad Nazisten.

Det var något mindre jobbigt än den tidigare utseende/ras-baserade mobbningen. Jag kände mig nästan lite stolt. Jag började gilla Hitler. Jag har alltid haft en positiv och lite skämtsam inställning till Adolf Hitler. En god relation helt enkelt.

Jag kom att hata allting som inte var vackert, svenskt och blont. Jag ville vara blond. Jag hatade mig själv, och gör väl än, på ett sätt.

Jag ville gå med i ett nazistparti eller organisation, minns jag att jag sa hemma plötsligt en dag. Mamma ville inte det. Hon sa att man hamnar i register och får svårt att få jobb. Jag fick inte. Jag nämnde det aldrig mer.

Maria hamnade sedan i Moderaternas Undomsförbund (MUF) ett kortare tag på 80-talet, då de enligt henne var det mest invandringskritiska på den tiden. På 90-talet var hon medlem i Moderaterna i några år, för att sedan gå i politisk ide i närmare 20 år.

Marias mamma, Britt Marie Westman, som inte tillät Maria bli medlem i en nazistisk organisation verkar dock ha beslutat detta av rent taktiska skäl. En närmare titt på Britts sociala medier visar Facebook-vänner bestående av exempelvis Chang Frick, Dan Park, Hanna Lindholm, Ingrid Carlqvist, Jörgen Kromann, Lena Eriksson (fd Leusch), Lennart Matikainen, Pär Öberg, Theodor Nordenadler m.fl.. Ett axplock av Britt’s inlägg på Facebook avslöjar att hon är en flitig supporter av Dan Park, delar tal av Jörgen Kromann (första maj 2014) och artiklar av Magnus Söderman, samt är påtagligt orolig för sin dotter som befinner sig på en demonstration som beskrivs som stökig år 2013.

Åren 2013 och 2014 var det dags för Westmans politiska återuppvaknande inom Svenskarnas Parti (SvP) och Svenska Motståndsrörelsen (SMR).

Britt Marie Westmans bild från första maj 2014, Jönköping. Maria Viktoria Westman bär blå SvP-jacka.

Svenskarnas Parti (SvP) lades ner 2015, samma år som Westman och Mikael Valtersson fick sitt första gemensamma barn. Det var först några år senare som Westman började dyka upp på demonstrationer igen men fortsatte under dessa år att uttrycka sin världssyn på nätet.

Det var den 25e oktober 2018 som Westman återigen syntes i liknande politiska sammanhang, denna gång tillsammans med andra sympatisörer och medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen under en demonstration i Stockholm.

Nästa tillfälle som Westmans närvaro uppmärksammades var den 22a januari 2022 i demonstrationen mot vaccinpass tillsammans med Nordiska Motståndsrörelsen.

I mars 2022 blev hon en väldigt aktiv twitteranvändare (@MariaWestman9). Som i sina blogginlägg för snart 10 år sedan är Westman förvånansvärt filterlös. Likt sitt tonåriga jag så uttrycker Westman kontinuerligt en önskan om att få vara en del av nazistiska rörelser. Hon går ofta i försvar i kommentarsfält för både NMR och AfS, men är även kritisk gentemot diverse ”gubbighet” inom nazistiska rörelser.

Trots Westmans deltagande i demonstrationen i januari i år, sida vid sida med NMR, framgår det i flertalet färska tweets att hon inte fått bli medlem i NMR, till hennes stora besvikelse och skam.

Westmans öppenhet på sociala medier har möjliggjort för att få insyn i mer än bara ideologisk övertygelse och politiskt engagemang. Westman hävdar att hon är autist, har alldeles för lite pengar för nyttig mat och är allmänt ”trött och jävlig”. Det framgår även att hon de senaste 7 åren lagt mycket tid på flytt och renovering, och anser att Upplands Väsby som hon bor i är ett ghetto. När hon beskriver sig själv så uttrycks det exempelvis som ”arg vit kvinna”, ”stolt fet, ful och höger”, samt ”jag är fet, ful och vad en del kallar nazist”. Hon är fylld av självförakt även nu i vuxen ålder; ”du som är så så vacker och glad att vara snygg och blond, arisk. Medan jag måste se ut som skit hela livet för min mor valde en ytis” och menar även att män varit helt ointresserade av henne ”tills Valter hittade mig”. Det framgår även att hon kommer rösta på Alternativ för Sverige, i och med att ”NMR vill inte ha några medlemmar”.

I Svenska Kennelklubben (SKK) är Westman listad som uppfödare av faraohundar. Hon är även styrelseledamot i Svenska Faraohund och Cirneco Dell’Etna Klubben (SvFCK) som är en del av SKK.

Uppfödare:
Westman Maria
Ardennergatan 88 Lgh 1001
19473 Upplands Väsby
Telefon: 08-50092000 , 0762231712
E-post: [email protected]

Sven Mikael Valtersson
19641007-6951
Elsbyvägen 12
162 70 Vällingby
Regnr. TLK236

Mikael Valterssons namn har cirkulerat i media flertalet gånger från 2014 och framåt, främst i egenskap av att vara en före detta Sverigedemokrat som spridit nazistisk propaganda och att ha suttit i styrelsen för Wiking Minerals AB tillsammans med andra högerextremister. Hitintills har dock Valterssons nuvarande relation inte hamnat i medias strålkastarljus. Styrelseuppdrag och interna mail kan tyckas blekna en aning i jämförelse med att Valtersson sedan drygt 7 år tillbaka har bildat familj med Maria Westman; en uttalad nazist sedan tonåren vars stora önskan varit att få bli medlem i Nordiska Motståndsrörelsen.

Maria Westman var tidigare skriven på Elsbyvägen i Vällingby där Valtersson nu står skriven. Numera bor dock varesig Westman eller Valtersson i Vällingby, en bostad som ser närmast obebodd ut. Westmans bil står parkerad i Upplands Väsby, och det framgår av färska inlägg på sociala medier att de bor ihop med både barn och hundar. Westmans mamma, Britt, är skriven i Alingsås men med särskild adress till just Ardennergatan 88 i Upplands Väsby, hon deltar även frekvent i familjens aktiviteter.

Enligt sociala medier har Valtersson och Westman känt varandra redan år 2014, det vill säga samma år som Westman var engagerad i både Svenskarnas Parti och Svenska Motståndsrörelsen.

Det framgår även att Westman deltagit i både privata och offentliga tillställningar med dåvarande Sverigedemokrater.

Valtersson och Westman tackar Kim och Yvonne Lindholm för sommarfesten 2015. Yvonne Lindholm sitter för närvarande i partistyrelsen för Alternativ för Sverige. En fest för likasinnade.


Bild på Jimmie Åkesson, september 2010, med livvakter följt av Mikael Valtersson.

När Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen år 2010 intog Mikael Valtersson positionen som Sverigedemokraternas chef på riksdagskansliet, en tjänst som han sedan lämnade år 2012. Den 17e november 2014 avslöjade Expressen att Valtersson, då försvarspolitisk företrädare för Sverigedemokraterna och satt även i den statliga Luftförsvarskommittén, hade skickat ut nazistpropaganda samt använt sig av Adolf Hitlers smeknamn (”Onkel Wolf”). Under denna period var han även en del av Sverigedemokraternas försvarspolitiska grupp där ännu en nuvarande AfS-företrädares namn dyker upp; den dåvarande Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Mikael Jansson.

Demonstration i Malmö 2011, Mikael Valtersson markerad, och i gul t-shirt till höger: William Hahne.

Expressens material sträcker sig även till när Valtersson, innan sin position som kanslichef, arbetade som skyddsvakt på utbildningsradion i Stockholm; ”Från den jobbmejladressen skickade han då nazistiska tolkningar av reklam för Absolut Vodka. På en bild med vodkaföretagets slogan “In an Absolut World” syns en bild av hela Västeuropa markerat med “DEUTSCHLAND”. Bredvid står Adolf Hitler.”. Vid skapandet av en ny mejladress besvarade Valtersson kontrollfrågan ”Favoritperson i historien?” med ”Hitler”.

  • Ja, det [smeknamnet ”Onkel Wolf”] har varit det för honom [Hitler] också.
    -På den tiden tyckte jag väl att det var lite kul.
  • Jag har kanske en lite sjuk humor och har haft det tidigare när det gäller andra världskriget. Det har varit mitt stora intresse.
  • Hittar jag något som är lite sjukt och konstigt, då skickar jag det.
  • Men det [Hitler] är ingen favoritperson, men man måste säga något som man kommer ihåg.

Den lättsamma synen på Hitler som citaten ovan visar på är således en egenskap han delar med Westman. Valtersson skyller i stället sitt agerande på ett starkt intresse för andra världskriget som började redan när han var 6-7 år gammal.

Senare i november år 2014 avslöjar Expressen att dåvarande sambon Carin Kaunitz, en chefsanalytiker med uppdrag hos flera försvarsmyndigheter och vid detta avslöjande hade uppdrag hos MSB, under flera år hade läckt material och mejlkonversationer till Valtersson. Utöver detta framkom det även att Valtersson suttit i styrelsen för Wiking Mineral AB, ett gruvbolag där andra centrala aktörer bestod av exempelvis Daniel Friberg som ligger bakom bokförlaget Arktos och Motpol.

Till följd av ovanstående blev Mikael Valtersson utesluten från Sverigedemokraterna som medlem år 2015, men hans uppdrag för partiet stannade inte där. År 2014 blev Valtersson anställd som politisk sekreterare hos SD Haninge, och år 2016 även hos SD Sollentuna. I en artikel av Mitti från februari år 2019 framgår det att:

Från och med årsskiftet har Valterssons anställningsgrad ökat i båda kommunerna. Han tar mer plats, bland annat som strategisk rådgivare lokalt, även om han fortfarande tycks jobba i det tysta.

Efter avslöjandena kritiserar Sverigedemokraternas partiledning bägge lokala partiföreningar, varpå SD Haninge beslutar att Valtersson får lämna sitt uppdrag hos dem medan SD Sollentuna väljer att behålla honom. I juni 2019 utesluts därför Mikael Stigenberg, ordförande för SD Sollentuna, från Sverigedemokraterna till följd av att han vägrat frånta Valtersson sitt uppdrag som politisk sekreterare. Ordförandeskapet för SD Sollentuna gick då vidare till Bo Ehlin som omgående sa upp Valtersson från sin tjänst.

Den 3e december 2020 publicerar dock Valtersson ett inlägg på facebook där han avslöjar följande:

När jag våren 2015 fick ett uteslutningsärende (MU-ärende internt) på mig hos SD, fick beskedet att om jag frivilligt lämnade medlemskap och uppdrag, så kunde jag jobba kvar som tjänsteman lokalt och återkomma till SD när det gått något år. Detta förutsatte dock att jag höll låg profil och inte drog till mig någon negativ mediauppmärksamhet..

Efter medias uppmärksamhet år 2019 övergick detta således till att partiledningen tog avstånd från Valtersson.

Valtersson’s offentliga inlägg på sociala medier, till skillnad från den gränslöshet han visat sig ha internt, strävar till synes efter att ha en slags professionell framtoning.

Det bästa sättet att hindra alla typer av extremism är en sund socialkonservatism med demokratisk nationalism, och där tar jag totalt avstånd från alla former av rasism. Jag vill ha ett demokratiskt måttfullt samhälle.

Valterssons bilder från sitt deltagande i manifestationen vid Karl XII-statyn den 30e november 2021.

Valtersson var en av deltagarna den 30e november 2021. Föreningen Gimle, en kulturförening knuten till Sverigedemokraterna, fick i samband med att de deltog i manifestationen stor kritik då det gjordes sida vid sida med företrädare från såväl Alternativ för Sverige som Nordiska motståndsrörelsen.

Det var väldigt fegt att som vanligt böja rygg för PK-etablissemanget och gammelmedia. Kontrollerad opposition kommer aldrig kunna ändra på någonting. Beröringsskräcken mot allt som är det minsta radikalare än SD måste bort annars kommer nya och rakare krafter ta över.

Firandet av Karl XII:s dödsdag 2021 blev 43e året i rad för Valtersson. Hans och Westmans barn på 6 respektive 4 år beskrivs som dagens yngsta deltagare. Kim och Yvonne Lindholm ansvarade för glöggen, och Omar Filmersson samt Marie Axelsson Ahl för logistiken.

Den 10e maj i år skrev Sverigedemokraternas Mattias Karlsson ett inlägg på Facebook där han menar att ”En röst på AFS är inte bara en bortkastad röst på kvasi-fascister, som ökar sannolikheten för fortsatt vänsterstyre, det är också en röst för Putin-fjäsk.”. Varpå Anders Borg frågar hur Roger Richthoff, i och med hans Putin-stöd, kunnat få uppdraget som försvarspolitisk talesman. Här hoppar Mikael Valtersson in och redogör för en aktuell bild av trenden att överge SD i förmån för AfS.

Det är faktiskt så att många som arbetat med försvarsfrågan inom SD numera är med eller sympatiserar med AfS. Mikael Jansson FU/FB/föravarspolitisk talesperson 2010-18, Roger Richthoff FU 2014-22, FB 2014-18, försvarspolitisk talesperson 2018-21
Jeff Ahl FU 2014-18
Jag själv LFK 2014-15
Vi hade också ett försvarsråd (SD/SFR) bestående av ledamöterna i Försvarsutskottet (FU) och militära experter (främst officerare) som officiellt verkade 2010-15 (reellt 2010-18) där de flesta också lämnat SD, oftast för AfS.

Här deltar Valtersson på AfS Valkickoff den 12e mars i år och agerar demovakt tillsammans med flera AfS:are som huvudsakligen tillhör kretsledningen för AfS – Stockholm.

I citatet ovan framgår att Valtersson även nämner sig själv som en före detta Sverigedemokrat som gått över till Alternativ för Sverige. I AfS’ offentliga sammanhang har Valtersson varit mindre synlig, fram till partiets Valkick-off på Stortorget i Stockholm i år. Det framgår dock även att han under november 2021 deltog i dörrknackning inför valet 2022.

Hur går det då med föräldraskapet för denna AfS:are och nazist, varav bägge besitter en lättsam inställning till Hitler? Valtersson beskriver stolt hur deras snart 7årige son inte har några vänster- eller miljötendenser. Samma unge anser att Sverige borde införskaffa ”nuclear bombs” och att polisens alla bilar ska vara armerade. När han blir stor vill han bli rik och ha en egen hushållerska. Valtersson och Westman delar ofta bilder på sina barn, i en bild från april 2022 poserar sonen med en turkisk soldatmössa från Enver Pashas tid som krigsminister i Osmanska Riket. Valtersson konstaterar ”För mig kändes det mest som nostalgi eftersom jag dagligen umgicks med turkiska militärer och nationalister under min tid i Istanbul/Konstantinopel”.

***

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Känner du till Maria eller Mikael personligen? Ser du dem i din vardag, på jobbet eller i ditt bostadsområde? All information är av intresse.

Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholms, Upplands, Gotlands län? Eller är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka då inte att kontakta oss!

Mejl: [email protected]