AFA Fyrbodal: Kärt barn har många namn – Nazisten Svea Eriksson

Detta är del tre i en artikelserie från AFA Fyrbodal med syftet att exponera och informera om aktiva nazister i vårt upptagningsområde.

I den här artikeln väljer vi att gå ut med information om en av de mest aktiva nazisterna på västkusten, nämligen Svea Eriksson, numera bosatt i Munkedal tillsammans med den välkände nazisten Samuel Almroth (19740208-4870).

Sofia Svea Eriksson
910812-1386
Brudåsvägen 30 lgh 0901

455 31 Munkedal

Svea arbetar för tillfället på:
Divello AB
Besöksadress: Brattgatan 2, 45150 Uddevalla
Kontakt:
Huvudkontor[email protected] tel: 0522 399 40
Regionchef Väst[email protected] tel: 072 311 33 99

Svea deltar under en flygbladsutdelning i mars 2019

Svea har varit aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen sedan våren 2019 och blev snabbt en av de mest aktiva medlemmarna i kampgrupp 203.

Svea har i en intervju med organisationens webbradio berättat att vägen in i NMR kom från att hon tränat på samma boxningsklubb
som tidigare gruppchef Fredrik Högberg, samt att hon tidigare haft ett intresse för partiet Alternativ för Sverige.

Svea är född & uppvuxen i Alingsås och hette då Hanna Cecilia Lundblad, 2013 gifter hon sig med en man från Irak och byter då namn till Hanna Al-Saedi, att byta namn är något Svea gör
ganska frekvent och något vi kommer att återkomma till.

Svea deltar som åhörare under Alternativ för Sveriges valmöte i Uddevalla 2018

Under Alternativ för Sveriges valturné 2018 när partiet besökte Uddevalla den 30e Augusti iakttogs Svea tillsammans med sin dåvarande make.

När Svea blev aktiv i NMR var hon fortfarande gift men bosatt på en annan adress än sin man, i samband med att hon blev aktiv i NMR passade Svea på att byta namn till Svea Helga Eriksson och efter bara några månader skaffade Svea särskild postadress hemma hos Samuel Almroth & flyttade in hos honom i Brålanda.

Senare under samma höst skickade både Svea & Samuel in papper till tingsrätten för skillsmässa från sina dåvarande äktenskap (T554-19 Uddevalla TR samt T3510-19 Vänersborgs TR) och lever sedan dess i en relation.

Paret var länge tillsammans med Samuels son Alexander Almroth (20021104-0837) ensamma ansvariga för majoriteten av organisationens aktiviteter i Vänersborg och mer specifikt i Brålanda. Tillsammans med Samuel och Alex närvarar Svea på så gott som samtliga av NMR’s offentliga och interna aktiviteter, de har även deltagit på en demonstration i Berlin med det tyska partiet Der Dritte Weg.

Samuel Almroth under Der Dritte Weg’s demonstration i Berlin 3/10-2020
Svea Eriksson under Der Dritte Weg’s demonstration i Berlin 3/10-2020

I februari 2020 tyckte Svea det var dags att byta namn igen, men eftersom hon inte betalade avgiften om 250kr fick hon avslag, för att under hösten 2020 återigen byta namn till Sofia Svea Eriksson.

Svea visar upp sin tatuering på instagram – WPWW står för “White Pride World Wide”

Vitmaktsmusik bandet Nordic Storm

Svea är även medlem i vitmaktsbandet Nordic Storm, bandet skulle ha spelat live under ett event organiserat av Calmar Freikorps den 10 Augusti 2019 vilket inte blev av då bandet ställde in av okänd anledning.

Svea repar tillsammans med vitmaktsbandet Nordic Storm i Studiefrämjandets lokaler
Reklam-poster från Calmar Freikorps

Huvudakten under detta event var bandet Oidoxie från Tyskland som är ett känt högerextremistiskt band med starka kopplingar till den våldsamma terrororganisationen Combat-18.

Calmar Freikorps anordnar spelningar i samröre med Rock Against Communism-rörelsen och under deras tidigare konserter har band som Vit Legion & Dirlewanger uppträtt för att nämna några.

Misshandel under pride i Skövde

Under pride i Skövde 2019-09-28 dyker ett dussintal nazister från NMR upp för att försöka störa evenemanget och dess deltagare. En skövdebo som inte uppskattar nazisternas närvaro bestämmer sig för att ställa sig i vägen för nazisternas banderoll på grund av sitt agerande blir mannen misshandlad med sparkar & slag och ådrar sig bland annat kraftiga skador i ansiktet & hjärnskakning. När polis anländer till platsen springer hälften av nazisterna från platsen och bland de som stannar kvar och kontrolleras av polis återfinns Svea, Alexander & Samuel. Nazisternas banderoll beslagtas då det återfinns blodstänk på banderollen, vid kroppsvisitation upptäcks även blod på Svea & Samuels händer vilka topsas då blodet misstänks komma från målsägande.

Samuel berättar i förhör en historia där han säger sig ha fått näsblod och att det är detta blod som finns på händerna & banderollen. Blodet analyseras aldrig och varken Svea eller Samuel döms för inblandning i misshandeln. Polisen beslagtar dock två rökgranater ur Alexanders väska då dessa enligt polisen “uppenbarligen ska användas för att störa evenemanget”

AFA Fyrbodal vill med denna artikel informera allmänheten om Sveas nazistiska engagemang. Känner du Svea personligen, eller träffar du på henne i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistiska aktiviteter i Fyrbodalsområdet? Tveka inte på att kontakta oss:

Mail: [email protected]
PGP nyckel

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill du undvika vår framtida uppmärksamhet? Då är du välkommen att höra av dig till oss på vår mejl. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: Information till avhoppare.