AFA Stockholm: Brommanazisten Ingemar Agaeus avslöjad

Nordiska motståndsrörelsens (NMR) lokalavdelning Näste 1 har använt en kvarterslokal i Nockebyhov i Bromma för sina månadsmöten. Vi kan nu avslöja att den nazist som bokade lokalen är Ingemar Agaeus. Ingemar är pensionär och har försökt hålla sitt engagemang i NMR hemligt. Vi väljer nu att offentliggöra Ingemar och hans roll i den fascistiska rörelsen.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fram till 2019 vid flera tillfällen använt en lokal i Bromma för möten. Det är Näste 1 (NMRs lokalavdelning för Stockholms, Uppsala och Gotlands län) som haft sina månatliga nästesmöten där, dvs möten som samlar alla medlemmar i lokalavdelningen.

Den lokal som använts är Hyresgästföreningens kvarterslokal på Tältgatan 8. Den ligger i ett lägenhetshus som angränsar till Nockebyhovsskolan. Ingemar bor på samma gata som möteslokalen och är den som ansvarat för bokningen. Han uppgav att han hyrde lokalen för att ha datorkurser för pensionärer men det var alltså i själva verket för att hålla möten med NMR. Hyresgästföreningen och fastighetsföreningen uppmärksammades om att det var nazister och inte pensionärer som använde lokalen och uthyrningen upphörde.

Ingemar har hållit väldigt låg profil med sitt engagemang i NMR och han deltar inte på offentliga aktiviteter med organisationen. Han deltar på möten och har skrivit för NMRs nättidning Nordfront. Genom sin medlemsavgift har han understött NMR ekonomiskt.

Ingemar Agaeus
19490505-1019
Tältgatan 5 lgh 1003
168 41 Bromma

Ingemar bor ensam i en lägenhet i Nockebyhov, Bromma, och har inga barn. Han är pensionär. På 1970-talet läste han på Juridiska fakulteten på Stockholms universitet och han därefter arbetat bland annat som vårdare på Kriminalvårdsverket.

Ingemar har varit ansvarig för aktiviteter som hållits av den lokala Hyresgästföreningen i Nockebyhov. Det har handlat om kurser i dator- och internetanvändning riktade mot pensionärer anordnade av föreningen SeniorNet Bromma, där Ingemar tidigare suttit i styrelsen.

Vi vill med den här artikeln belysa två saker. Det ena är att fascistiska grupperingar hela tiden letar lokaler de kan använda för sin verksamhet. Det kan röra sig om bygdegårdar, gymnastiksalar eller föreningslokaler, som i detta fall en av Hyresgästföreningens kvarterslokaler. På grund av att fascister i regel inte är välkomna om de är öppna med sina politiska syften så sker bokningar ofta i falska namn eller under falska premisser, dvs att lokalen hyrs för något harmlöst ändamål (i det här fallet hyrdes lokal under förevändning att Ingemar skulle hålla datorkurs för pensionärer).

Vi uppmanar därför alla som hyr ut lokaler att vara vaksamma på vilken typ av aktivitetet ni upplåter er lokal till. Till alla er som misstänker att fascistisk aktivitet förssigår i någon lokal ni känner till, hör av er till oss på mejl: [email protected]

Det andra är att det inte går att vara aktiv fascist utan att riskera att exponeras. Oavsett om du väljer att hålla låg profil genom att inte delta på offentliga aktiviter eller synas på bild så kan du räkna med att din identitet som fascist är känd. Den som väljer att vara aktiv i eller aktivt understödja den fascistiska rörelsen kan räkna med att det får konsekvenser.

Känner du till Ingemar Agaeus personligen? Eller ser du honom i din vardag? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Stockholmsregionen? Är du intresserad av att organisera dig i AFA? Tveka inte att kontakta oss!

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt med avhoppare: information till avhoppare.

Mail: [email protected]

Följ oss på vårt twitterkonto så du inte missar våra uppdateringar.

/ AFA Stockholm