AFA Norbotten: Nazister i fokus – Robert Eklund – Isac Vestermark – Herman Bengtsson

Robert Eklund

19740810-8954

Läkarvägen 2 E lgh 1201

931 41 Skellefteå

070-379 78 32

Vi väljer här att skriva om och gå ut med uppgifter kring nazisten Robert Eklund, aktiv i Nordiska Motståndsrörelsens Näste 6. Robert Eklund sköter även administrativa uppgifter samt IT i landet som helhet. Robert Eklund är redan välkänd och har figurerat tidigare på antifa.se. Vi vill dock ändå gå igenom och belysa Roberts historia och engagemang i den nationella rörelsen i ljuset av de senaste händelserna i Umeå där Robert Eklund står som anstiftan till rån. Vi kommer också gå ut med uppgifter till Isac Vestermark och Herman Bengtsson, de två yngre aktivisterna i NMR som agerat på ombud år Robert Eklund.

Robert Eklund växte upp i Överkalix tillsammans med sin yngre bror Jörgen Eklund samt Daniel Byström. Eklunds uppväxt präglades av alkoholmissbruk i en gravt dysfunktionell familj där syskonen sällan behövde få konsekvenser för sina handlingar och beskrivs av omgivningen som bortskämda barn med föräldrar som skyddade dem i allt, oavsett vad de än gjort sig skyldiga till.

Bristen på uppfostran gjorde att Robert som ung snabbt kom in i en ungdom fylld av kriminalitet samt alkohol och narkotikamissbruk. Misshandel, bråk med andra ungdomsgäng och en bror som lämnades över till socialen, gjorde att den unga Robert Eklund vid 20 års ålder närmade sig Vit makt rörelsen.

De domar som finns från ung ålder visar ett gediget register, med bland annat misshandel av en taxichaufför, misshandel på exflickvän medan hon ammat deras gemensamma barn, hot mot tjänsteman då han enligt målsägande sjukvårdare hotat att ”sprätta upp” denne då hen kom för att hjälpa Eklunds vän som Eklund av misstag huggit med en kniv i bålen. Robert gör sig även skyldig till förargelseväckande beteende då han framför Överkalix kommunhus dragit ner byxorna för förbipasserande. När 2000 talet tar sin början lämnar Robert Överkalix för att flytta till Skellefteå, där fortsätter han sin kriminella bana och gör sig bland annat skyldig till hemfridsbrott och misshandel som sker framför ögonen på ett barn. Barnet blir så skärrad av händelsen att hen inte vågar sova hos sin far under en längre tid.

Robert börjar under den här tiden att engagera sig i nätverket Nationell Norrland, där han ska ha agerat som ledare. Utåt har Conny Brodin stått som målvakt för nätverket medan Robert är den som ska ha styrt med ”järnhand” och samlat personer med högerextrema åsikter in i nätverket.

Sedan 2009 började hans bana i SMR (Nuvarande NMR) och Robert räknas som en av de mest aktiva veteranerna inom organisationen, hans roll i organisationen är främst administrativa uppgifter samt IT. Robert Eklund har även agerat som ekonomisk målvakt för NMR då han lånat ut sitt privata bankkonto samt swishnummer till motståndsrörelsen för olika insamlingar till organisationen, läs mer här:

 http://antifa.st/2018/03/20/afa-research-skandia-tillhandahaller-nytt-bankkonto-at-nmr/

Inför valrörelsen 2018 försökte Robert, tillsammans med de andra inom Näste 6 att tona ner sin radikala sida, och visa sig som ett folkligt parti genom Nordiska Motståndsrörelsens parlamentariska gren. Detta höll inte länge. Valrörelsen i Boden kantades av skandaler, anmälningar, domar av hets mot folkgrupp samt misshandel på öppen gata där partiets förstanamn till kommunfullmäktige, Bo Nilsson misshandlade en minderårig förbipasserande vid ett av deras torgmöten. Detta samt ett brett folkligt motstånd gjorde att ett sargat NMR fick lämna Boden med endast 52 röster till kommunfullmäktige i valet.

Den 23/11 2018 misshandlade Robert tillsammans med Simon Holmqvist en ensam man. Tingsrätten valde att inte döma dem för misshandel, men kunde samtidigt konstatera att en misshandel skett. Målnr B 1385-18, här följer en sammanfattning av händelseförloppet:

Robert Eklund har åtalats tillsammans med Simon Holmqvist (Målnr 1385-18) för misshandel på en man efter ett krogbesök. Mannen ska ha talat med sin fru i telefon då Eklund och Holmqvist oprovocerat hoppat på honom, en kvinnlig vakt som vittnar till händelsen beskriver det som att mannen ”bokstavligen flög” över hela trappavsatsen. Mannen blödde från näsan och läppen, har lidit av ryggsmärtor efter händelsen och fick vid 2 olika tillfällen uppsöka sjukvård.

Eklund och Holmqvist har givetvis samstämmiga berättelser som tingsrätten, trots brottsoffret och vaktens redogörelse valt att följa och friade dem från åtalet. I domen skriver dock tingsrätten att ”Tingsrätten finner det möjligt att XX misshandlats genom ett kraftigt knytnävsslag enligt vad (vittnet) uppgett i sin berättelse eller med flera knytnävsslag, oklart hur många enligt XX uppgifter. Dessa uppgifter är dock inte så samstämmiga som krävs för en fällande dom ”

Robert Eklund och anstiftan till rån i Umeå 191013 ( Målnr B2891-19 )

I dagsläget är Robert Eklund misstänkt för anstiftan till rån, detta då han enligt åtal beordrat de två unga nazisterna Isac Vestermark (020408-8371) samt Herman Bengtsson (010607-5419) att ta tillbaka föremål tillhörande NMR av en person som lämnat organisationen. I förundersökningen står att läsa att de två unga nazisterna ska de ha känt en stor press från Robert, och då besöket att få tillbaka det de efterfrågade inte gick så som de planerat, slutade det med rån och misshandel vilket de nu också åtalas för. Robert förnekar misstanke men uppger i förhör att organisationens tillhörigheter ska tillbaka till NMR om en medlem väljer att lämna. I förhör beskrivs Robert följande ”I organisationen var det en ledande person man såg upp till och gav respekt. Man bråkar inte med honom och man gör som han säger, ungefär den auran har han” Robert Eklund tycks alltså fortfarande vara den person, liksom under tiden i Nationellt Norrland vara den som söker unga män för att radikalisera dem till organisationen.

Clas Isac Emanuel Vestermark (20020408-8371)

Stöcksjö 53

905 80 Umeå

Herman Bengtsson (010607-5419)

Lievägen 4

90354 Umeå

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare.

AFA Norrbotten vill med denna artikel informera allmänheten om Robert Eklunds engagemang inom den fascistiska rörelsen. Känner du till han personligen, eller ser du han i din vardag eller på jobbet? Har du annan information om fascistisk aktivitet i Norrland? Tveka då inte att kontakta oss!

Ni når oss via mail: [email protected] och följ oss gärna på Twitter @afanorrbotten

AFA Norrbotten