AFA Stockholm: Björn Söderberg – #12okt

Björn Söderberg sköts till döds av nazister utanför sitt hem 12 oktober 1999. Han mördades för att hans antifascistiska och fackliga engagemang i SAC Syndikalisterna hindrade en organiserad nazists möjlighet att verka i det offentliga rummet. Efter hans död organiserade SAC tillsammans med andra fackförbund en manifestation som samlade uppemot 20 000 personer i centrala Stockholm.

Hela 1990-talet kantades av fascistiska dåd och våld på gatorna. Antifascister lyckades då organisera sig och ta tillbaka gatorna genom utomparlamentariska metoder som lyckades där staten och politiker misslyckades.

Vi ser idag ett samhälle som på många sätt påminner om 1990-talet, Men 2019 är fascismen mer rumsren då den lyckats ta sig in i riksdagens korridorer. Vi i Antifascistisk Aktion Stockholm vet att det inte är genom riksdag och statlig stöd som vi tystar fascismen. Staten kommer alltid att sätta kapitalets intressen främst medan den autonoma rörelsen alltid verkat bortom statligt stöd och regelverk. Idag när fascismen ständigt rättfärdigar sig genom sin plats i riksdagen och i lokala församlingar är det viktigare än någonsin att visa vad demokrati egentligen innebär. Enade i en radikal utomparlamentarisk rörelse kan vi föra en antifascistisk kamp som bokstavligen räddar liv och skapar ett tryggare och jämlikt samhälle för alla.

AFA Stockholm vill därför hedra minnet av Björn Söderberg och hans handlingar genom att tillsammans med våra kamrater den 12 oktober hålla en manifestation. Precis som vi gjort i 19 år tidigare. I år, 20 år, efter Björns död vill vi visa att Björns antifascistiska handlingar är mer aktuella än på länge när fascismen, dess politik och tankegods, normaliseras och kläs i finare ord och kläder samtidigt som den organiserade arbetarklassen är under attack och fackföreningsrörelsen skakas i grunden. Vi gör det för att visa att den antifascistiska kampen aldrig kan tystas och att den kampen är i direkt kontakt med den kamp vi för på våra arbetsplatser.

Antifascistisk Aktion Stockholm lanserar idag en kampanj för att tillsammans med våra kamrater i den utomparlamentariska vänstern hedra Björn Söderberg varje dag fram till den 12 oktober. Under hashtagen #12okt kommer vi att samla aktioner gjorda för att hedra Björn Söderberg och påminna allmänheten om att antifascism är viktigare än någonsin. Vi uppmanar alla att bidra till kampanjen genom att använda sig av #12okt.

Vi ses den 12 oktober i Stockholm!

Mail: [email protected]

Följ vårt twitterkonto för att inte missa våra senaste uppdateringar.

/ AFA Stockholm