AFA Helsingborg: Nazister i fokus: Hampus Nord

Hampus Nord är en ung nazist som nyligen har gått med i Nordiska motståndsrörelsen men som trots sin låga ålder har en rätt lång tradition i den nationella rörelsen. Han var med när ett skinhead-gäng misshandlade en man i Lund 2013, en misshandel med klart rasistiska förtecken. Han gick sedan med i Blood & Honours ungdomsdel White Youth. Redan 2014 dömdes han för hets mot folkgrupp efter att ha ritat hakkors på inredningen på sin skola. I personutredningen för hets mot folkgrupp så målar frivården upp en bild av en väldigt arg och trasig pojke.

“Hampus har fått utbrott i hemmet, skrikit och slagit i sönder saker. Han har även använt våld gentemot sin mamma vid något tillfälle genom att ta henne i hennes armar så hårt att hon fick märken. Familjen har kännt mycket stor oro för vad Hampus ska hitta på när han blir arg och Hampus lillebror beskrivs vara livrädd för vad Hampus ska göra när han är arg”.

Det står även:

“I hemmet brukar Hampus göra så kallade hitlerhälsningar, något som lillebror kopierar för att blidka Hampus.”

I slutet av 2016 valde Hampus att gå med i Nordiska motståndsrörelsen efter ha deltagit på Näste 3s julmiddag.

Men i mitten av januari 2017 så blir Hampus stoppad när han står vid en bil som har kört i diket. I passagerarsätet sitter hans flickvän. Polisen upplever honom som påverkad.

“Stora pupiller och blanka ögon. Svårt att fokusera blicken och pratade osammanhängande och släpigt. Slö i blick och kroppsrörelser.”

Urinprovet visar att han har rökt cannabis, vilket Hampus i förhör erkänner.

I slutet av januari blir han stoppad i Helsingborg när han kör utan körkort och får 1500kr i böter för olovlig körning då Hampus inte har något körkort. Det hindrar honom inte från att äga flera bilar.

I mars 2017 är det dags igen att bli gripen för olovlig körning, denna gång räknas brottet som grovt pga upprepad brottslighet. Även denna gång erkänner Hampus, och säger i förhör att han vet om att han inte får köra bil men gjorde det ändå.

*Hets mot folkgrupp, B 309-14 Hässleholms tingsrätt, se förundersökning här: https://minfil.org/Be2ez9bcb3/Ha_e_ssleholms_TR_B_309-14_Aktbil_2.pdf

*Olovlig körning – AM-696-1 7-1, Strafföreläggande Helsingborgs åklagarkammare
*Ringa narkotikabrott och olovlig körning grovt brott, B 259-17 Hässleholms tingsrätt. Se förundersökning här: https://minfil.org/x72ez5b6b9/Ha_ssleholms_TR_B_259-17_Aktbil_5.pdf

Delar av Hampus familj har valt att ta avstånd från honom på grund av hans involvering i NMR, vi vill uppmana resterande av hans närstående att sätta press på Hampus Nord att lämna organisationen bakom sig. Har man frågor om Hampus Nord går det bra att kontakta oss.

Hampus Nord – 19980706-2170
Åraslöv 127
288 90 Vinslöv

Vi förtydligar ännu en gång att:

När du kontaktar oss för att lämna din organisation/avsluta din aktivitet kommer vi inte hänga ut dig såvida du kontaktar oss med ärligt uppsåt. Vi är inte intresserade av dina åsikter, tankar eller din ideologiska övertygelse. Vad vi är intresserade av är:

Om du är organiserad

Om du är aktiv på gatan

Om du på något sätt underlättar eller understödjer nationella organisationer och deras gatuaktiva

Kontakta oss på [email protected] eller krypterat via formuläret på vår hemsida http://antifa.st/kontakt/afa-helsingborg/