AFA Stockholm: 500 antifascister tog Stockholms gator i besittning

Under parollen ”Antifascistiskt 1 maj” samlades drygt 500 personer i Stockholm för att tåga fram under festliga former på arbetarklassens främsta högtidsdag.

Efter ett par år av relativt oinspirerande förstamajfiranden var det dags att skapa ett antifascistiskt initiativ som kunde ta gatorna i anspråk utan att be om lov. Succén var ett faktum, mycket tack vare ett maxat ljudsystem, flax med vädret och förträffliga DJs bakom spakarna som fick den tyngsta förstamajmusiken att eka mellan huskropparna. Stämningen påminde en del om tidigare års gatufester, med skillnaden att polisen denna gång höll sig på behörigt avstånd. Demonstrationståget hade en uppsluppen atmosfär med en tydligt antifascistisk hållning – spontan allsång utbröt till låtar som TLK:s ”Ainaziz” och Los Fastidios klassiska ”Antifa Hooligans”. Den medryckande musiken tillsammans med fanorna, slagorden och all färgad rök bidrog till en sjukt bra, och peppande stämning bland deltagarna.

På något sätt känns 1 maj som ett informellt aktivistiskt nyår, ett tillfälle att blicka både bakåt på det gångna året och framåt mot den kamp som väntar. Det senaste året har i många avseenden varit ett mörkt år, med fascistisk aktivitet över stora delar av landet. Detta har bland annat tagit form i åtskilliga mordbränder mot asylboenden, attacker mot EU-migranter och försök till att etablera ett högerextremt medborgargarde. Samtidigt har repressionen mot antifascister varit hård vilket lett till många fängelsedomar och stora rättegångskostnader. Men det har också funnits glädjeämnen, inte minst den intensiva kampen mot daesh och för ett fritt Kurdistan har inspirerat oss alla. På hemmaplan har solidariteten med de dömda antifascisterna efter Limhamn och Kungsan varit mycket positiv. Att hundratals personer, varav många (ännu så länge) inte hade en lång bakgrund av aktivism, valde att delta i söndagens antifascistiska samling bådar gott inför den närmaste framtiden. Alla behövs på gatorna när fascismen ska slås tillbaka!

cropped-13094134_1719918274929325_560299122424654297_n

Tack till alla som deltog och bidrog till arrangemanget på olika sätt. Det var första gången som just den här formen av antifascistisk första maj provades, men definitivt inte den sista!

/Antifascistisk aktion Stockholm