AFA Stockholm: Bland tomtar och troll – den tragikomiska berättelsen om PEGIDA i Sverige

PEGIDA är en högerextrem organisation som bildades i oktober 2014 i Tyskland av Lutz Bachmann. Namnet är en förkortning för ”Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes”, vilket på svenska betyder ungefär ”Patriotiska européer mot islamisering av västvärlden”. De har lyckats med konststycket att formulera en programförklaring som är så luddig att den tycks tilltala en relativt bred och spretig skara reaktionära och ultranationalistiska tyskar. Denna programförklaring innehåller 19 punkter, bland annat vill de att det ska satsas mer pengar på polisen, att Tyskland inte ska sälja vapen till PKK, att barn inte ska sexualiseras i ung ålder och att sharialagar inte ska införas. Punkt 17 handlar om att de är emot jämställdhet och politisk korrekthet, punkt 19 om att de är emot ”hate speech”, vilket kan översättas till ”hets mot folkgrupp”.

BAAAAAAAARRTEPEGIDAs tyske grundare och ledare Lutz Bachmann, stylad som sin idol.

Organisationen är ett försök att samla en stor del av den tyska extremhögern under ett och samma paraply, deras utlysta manifestationer växte snabbt i storlek vilket fick formatet att sprida sig till andra europeiska länder, främst i Skandinavien. Att Pegida i Tyskland lyckats locka stora antal deltagare till sina demonstrationer råder det inget tvivel om, organisationens marsch i Dresden i januari samlade drygt 20 000 personer, vilket är rekord för en fascistisk samling i Tyskland sedan andra världskriget. Till saken hör dock att det samtidigt som marschen i Dresden hölls motdemonstrationer runt om i Tyskland som samlade drygt 100 000 personer. Det är ett ojämnt styrkeförhållande som har följt PEGIDA även i de andra länder de har etabletats.

I Norge samlade den första PEGIDA-demonstrationen drygt 200 deltagare, ett par veckor senare minskade de till 25 personer för att i februari kollapsa helt. I Danmark lyckades de samla 200 personer i februari men deras mobilisering tycks ha kommit av sig helt sedan dess. Med upplevd vind i seglen försökte ”galleristen” Helrik Rönnquist ta konceptet till Sverige och utlyste därför en demonstration i Malmö den 9 februari. Det såg till en början ut som om den högerextrema rörelsen i Sverige fått en ny stjärna på sin himmel, PEGIDA tycktes kunna bli just det samlande paraply som svenska fascister gång på gång försökt att skapa ända sedan Salemmarschens glansdagar – utan att någonsin lyckas. Så blev dock inte fallet. Trots att 9 297 personer gillar PEGIDAs svenska facebooksida var det knappt tio (!) personer som dök upp på manifestationen i Malmö. Motdemonstrationen bestod samtidigt av 5 000 personer som fullständigt omringade och överröstade PEGIDAs samling. Detta nederlag bidrog till att den utlysta kraftsamlingen på Myttorget i Stockholm helt ställdes in trots att de fått demonstrationstillstånd, allt för att undvika ytterligare åtlöje.

malmö 5000Utklassning i Malmö – 5 000 mot 10.

I Linköping samlade PEGIDA fyra personer i sin manifestation, varav minst två var organisatörerna själva; Henrik Rönnquist och den numera rikskända människospillran Dan Park. Runt dessa stod 300 linköpingsbor och visade sin avsky mot fascisternas (om än blygsamma) närvaro i staden. Att en organisation som – mätt i antal likes – tycks vara både stor och stadigt växande ändå inte lyckas med ett enda jota på gatan har främst tre förklaringar. Den första anledningen är att organisationen uteslutande består av troll, som gärna hatar och tar sig ton på internet men inte gärna visar sig i dagsljus. Den andra anledningen är att organisationen leds av tomtar, de svenska organisatörerna för PEGIDA, Henrik Rönnquist och Dan Park, har tveklöst bidragit till att decimera uppslutningen i deras organisation, större tomtar finns inte. Förutom att organisationen består av troll och leds av tomtar måste även det kompakta och folkliga motståndet nämnas som en tredje anledning till deras fiasko. I varje stad de försöker dyka upp möts de av ett mångdubbelt större antal människor som markerar mot fascismen, detta är förmodligen den allra främsta anledningen till att PEGIDA inte fått fotfäste på gatan i Sverige utan fortsätter att vara en renodlad näthatsrörelse som främst attraherar svagbegåvade konspirationsteoretiker och ljusskygga reaktionärer.

daaaaaaannne ”Galleristen” Henrik Rönnquist och ”konstnären” Dan Park, PEGIDAs ledare i Sverige.

 

 

/Antifascistisk aktion Stockholm

https://twitter.com/afasthlm