Var inte rädd, var arg!

Efter natten mellan åttonde och nionde mars har många uttryckt oro för nazistsituationen i vår stad. Vi vill därför förtydliga hur situationen ser ut i dagsläget. När nazister knivhugger fyra människor på öppen gata är det en stor tragedi, och alla vi som agerar mot rasism och främlingsfientlighet blir återigen medvetna om vad nazismen innebär i praktiken.

Det som hände den söndagen var dock ett brutalt undantag i en stad som är i princip fri från nazistisk aktivitet. De kan beväpna sig med knivar och genomföra enskilda vansinnesdåd, men de kan fortfarande inte utföra någon sorts offentlig aktivitet i vår stad utan att möta massivt motstånd. Senaste gången SVP försökte göra det i centrala Malmö blev de misshandlade och jagade från platsen. Vi vet att de är rädda nu, och rädda ska de vara. Svenskarnas parti är den enda nu existerande nazistgrupperingen i Malmö. De fåtal medlemmar som bor i Malmö med omnejd är i princip bara aktiva utanför staden.

Partiet inleder nu en valkampanj, och siktar på 30 kommunala mandat över hela landet. De försöker aktivt tvätta bort naziststämpeln, vilket försvåras avsevärt när deras aktivister agerar som de gjorde på Möllevången. Att de vågade gå genom staden och söka konfrontation är inte ett tecken på att deras organisering blivit starkare, det är ett tecken på att de blivit mer desperata. När Malmös nazister hellre åker till Ukraina än att aktivera sig i vår stad betyder det att livet som nazist i Malmö inte är speciellt lätt.

Det vi vill är att alla ska ta högerextrem organisering på allvar, men samtidigt inte vara rädda för enskilda nazister på gatorna. Knivbeväpnade nazister bemöter man som alla andra nazister, genom att vara många och genom att hålla ihop. Som en del av Malmös antifascistiska miljö vet vi att det som håller nazister nere är att vi aldrig låter dem växa, att vi aldrig släpper dem med blicken och att de möts av motstånd varenda gång de visar sig. Parallellt med de stora mobiliseringarna kommer vi i AFA Malmö fortsätta att kartlägga och agera direkt mot deras aktivister och strukturer.

Ingen kompromiss med fascismen!
Antifascism är självförsvar!

/ AFA Malmö